19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 2:37

Πράσινο φως από ΕΕ για τους νέους κανόνες για τα κρυπτονομίσματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τον νέο κανονισμό που διέπει τις αγορές κρυπτονομισμάτων (MiCA) .

Το νομικό πλαίσιο-ορόσημο, που εγκρίθηκε  ομόφωνα από τους υπουργούς Οικονομικών των 27 κρατών μελών της ΕΕ, απαιτεί από τις εταιρείες και τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, να υποβάλουν αίτηση για άδεια λειτουργίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, οι εκδότες stablecoin πρέπει να δημιουργήσουν επαρκή αποθεματικά.

Ο κανονισμός MiCA θα τεθεί σε ισχύ εντός ενός έτους, από τα μέσα του 2024 και  αντιπροσωπεύει μια από τις πρώτες ολοκληρωμένες νομοθεσίες στον κόσμο για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων. Περιέχει οδηγίες και ρυθμιστικές απαιτήσεις για τη χρήση κρυπτονομισμάτων, σχετικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σχετικό νομικό πλαίσιο είχε εγκριθεί στις 20 Απριλίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά, όπως απαιτείται από τη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ, χρειάστηκε η τελική έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να τεθεί σε ισχύ.

Η Ευρώπη καθίσταται η πρώτη μεγάλη οικονομική ζώνη που έχει το δικό της ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα , κάτι που χρειαζόταν επίσης επειγόντως, όπως εξήγησε η προεδρεύουσα του Συμβουλίου, υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Ελισαμπέτ Σβάντεσον.

Προστασία των καταναλωτών

Το νέο πλαίσιο φέρνει δραστικές αλλαγές κυρίως για τους παρόχους υπηρεσιών, οι οποίοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με μια ολόκληρη σειρά νέων κανόνων από το 2025. Στο μέλλον, οι πάροχοι κρυπτονομισμάτων (οι λεγόμενοι Virtual Asset Service Providers, VASP για συντομία) θα χρειάζονται άδεια εάν θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην ΕΕ. Ωστόσο, η άδεια ισχύει στη συνέχεια για ολόκληρη την οικονομική ζώνη.

Επιπλέον, ο κανονισμός MiCA υποχρεώνει τους οργανισμούς κρυπτονομισμάτων να δημοσιεύουν μια «λευκή βίβλο» με λεπτομερείς πληροφορίες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και το σχέδιο των αντίστοιχων νομισμάτων. Πάνω από όλα, αυτά τα μέτρα προσφέρουν στους πολίτες της ΕΕ ένα πράγμα: την προστασία των καταναλωτών.

Ο MiCA προστίθεται σε δύο άλλα νομοθετήματα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του νέου κανονισμού για τη διαχείριση πληροφοριών σχετικά με τις μεταφορές κεφαλαίων και ορισμένων κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων.

Η έγκριση του νέου κανονισμού δημιουργεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας  τόσο μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων όσο και των υποστηρικτών της αγοράς. Ο MiCA δημιουργεί επιτέλους τις προϋποθέσεις για μια ενιαία και ρυθμιζόμενη αγορά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια, όχι μόνο μέσω του καθορισμού των κανονιστικών απαιτήσεων αλλά και μέσω της περιγραφής στις διαδικασίες λειτουργίας.

Για την ιστορία, η πρώτη έκδοση του MiCA προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020. Υπήρξαν μάλιστα πολλά εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν προκειμένου να ληφθεί έγκριση όχι μόνο από το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Ευρώπη ξεπερνά τις ΗΠΑ

Με τον νέο κανονισμό, οι ευρωπαϊκές εταιρείες κρυπτονομισμάτων μπορούν πλέον να ακολουθούν σαφείς κανόνες, ενώ  οι ΗΠΑ μένουν πολύ πίσω. Τους τελευταίους μήνες, οι  αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν σκληρύνει τους τόνους τους προς τον κλάδο. Στην πρώτη γραμμή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) που ξεκίνησε μια σειρά ενεργειών κατά διαφόρων εταιρειών κρυπτονομισμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι τώρα, η SEC πάντως, αντί να δημιουργήσει ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο προτιμούσε να βασίζεται στους υφιστάμενους κανόνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο αγωγός που σήμανε την άνοδο και την πτώση της παγκοσμιοποίησης

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, η Σολβάιγκ Άρτσμαν, συνταξιούχος στο νησί Γκότλαντ της Σουηδίας, ξύπνησε με τρομερά νέα. Ο Nord Stream 1 και ο Nord...

Έντονες βροχές σε περιοχές της Λευκωσίας

 ΄Εντονες βροχοπτώσεις και δυνατοί άνεμοι εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας. Λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα, σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας, άνοιξαν οι κρουνοί...

Η Κύπρος γιορτάζει την επέτειο των 20 χρόνων της ένταξης της στην ΕΕ – Δείτε live την εκδήλωση στο Προεδρικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση που διοργανώνει η Κυπριακή Κυβέρνηση, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι ετών από την ημέρα που η Κύπρος εντάχθηκε στην...

Δέντρο ελιάς στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου φύτεψαν Χριστοδουλίδης και Φον ντερ Λάιεν

Δέντρο ελιάς φύτεψαν το απόγευμα της Τετάρτης, πλησίον της εισόδου του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Πρόεδρος της...

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης άφησε στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την τελευταία της πνοή η μάχιμη και αγαπητή δημοσιογράφος, Γεωργία Ψαριά, μετά...

Λεμεσός: Συνελήφθη 23χρονος για κατοχή 1980 κροτίδων !

Ως ύποπτος για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών συνελήφθη 23χρονος, μετά τον εντοπισμό 1980 κροτίδων στην οικία του, στη Λεμεσό. Σύμφωνα με το ΤΑΕ Λεμεσού, μετά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!