Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) που αποτελεί ανάμεσα στα άλλα την κορυφαία ρυθμιστική αρχή απορρήτου των δεδομένων των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Metα, τη μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram θέτει σε κίνδυνο τους ανηλίκους και ειδικά τα παιδιά για λόγους κέρδους. Πιο συγκεκριμένα η FTC αναφέρει ότι η Metα δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε οι γονείς να έχουν ικανοποιητικό επίπεδο ελέγχου στη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά τους και θα πρέπει να απαγορευτεί στη Meta να βγάζει χρήματα από τα δεδομένα των παιδιών.
«Η απερισκεψία της εταιρείας έχει θέσει σε κίνδυνο τους νέους χρήστες και το Facebook πρέπει να απαντήσει για τις αποτυχίες του» ανέφερεται στη σχετική ανακοίνωση της FTC η θέση της οποίας στηρίζεται σε μια ανεξάρτητη έρευνα που εντόπισε «αρκετά κενά και αδυναμίες στο πρόγραμμα απορρήτου του Facebook» που θέτουν «σημαντικούς κινδύνους για το κοινό». H Meta αντέδρασε άμεσα αποκαλώντας την κίνηση της ρυθμιστικής αρχής «πολιτικό κόλπο» και κατηγορώντας την για υπέρβαση των εξουσιών της.
Η εν λόγω έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες ηλικίας κάτω των 13 ετών εξακολουθούν να επιτρέπεται να συμμετέχουν σε συνομιλίες με επαφές που δεν έχουν ελεγχθεί από τους γονείς. Σύμφωνα με την FTC η Meta συνέχισε να παρέχει σε εφαρμογές τρίτων μερών πρόσβαση σε ιδιωτικές πληροφορίες αφού υποσχέθηκε να διακόψει την πρόσβαση σε περίπτωση που οι χρήστες δεν χρησιμοποιούσαν τις εφαρμογές τις προηγούμενες 90 ημέρες.
Η FTC έχει προτείνει μια σειρά από ενέργειες, όπως:
Γενική απαγόρευση της δημιουργίας εσόδων από δεδομένα παιδιών και εφήβων κάτω των 18 ετών.
Μια παύση για την κυκλοφορία νέων προϊόντων μέχρι να διαπιστωθεί ότι ήταν σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες απορρήτου.
Όρια στις μελλοντικές χρήσεις της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Η Meta θα πρέπει να γνωστοποιεί στους χρήστες τις μελλοντικές χρήσεις της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και να λάβουν τη συγκατάθεση τους.
Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Μέτα, Άντι Στόουν, είπε ότι η κίνηση ήταν ένα “πολιτικό κόλπο”. Είπε ότι η FTC στοχοποιεί τη Metα «επιτρέποντας σε κινεζικές εταιρείες, όπως η TikTok, να λειτουργούν χωρίς περιορισμούς σε αμερικανικό έδαφος». Κατηγόρησε επίσης τη Λίνα Καν η οποία προεδρεύει της FTC, ότι ανταγωνίζεται τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Η εμπλοκή της FTC ξεκίνησε όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της εκούσιας διαρροής σε τρίτους από το Facebook προσωπικών δεδομένων δεκάδων εκατ. χρηστών του. Η ρυθμιστική αρχή προσπάθησε να περιορίσει την εξουσία και τις μεθόδους που ακολουθούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί. Ωστόσο, εταιρείες όπως η Meta πιστεύουν ότι υφίστανται άδικη μεταχείριση.
«Παρά τα τρία χρόνια συνεχούς δέσμευσης με την FTC γύρω από τη συμφωνία μας, δεν έδωσαν την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτή τη νέα, εντελώς άνευ προηγουμένου θεωρία», είπε ο κ. Στόουν. Η FTC, ωστόσο, πιστεύει ότι η Meta «έχει παραβιάσει επανειλημμένα τις υποσχέσεις της για το απόρρητο» και θέλει σκληρότερη δράση για την προστασία των νεότερων χρηστών.