20.1 C
Nicosia
Σάββατο 18 Μάιος 2024 | 4:57

Ξεπέρασαν τις 7.200 οι αιτήσεις στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»

Τις 7.248 έχουν φτάσει οι αιτήσεις στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» μέχρι τον Απρίλιο του 2023, αναφέρει στο σημερινό του άρθρο ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι στην Γενί Ντουζέν σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της γης που οι αιτήσεις αυτές αφορούν, δεν είναι «δική τους» και πως η λέξη «τδβκ» – όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος – δεν αναφέρεται πουθενά στην «επιτροπή».

Σύμφωνα με τον τ/κ αρθρογράφο, από τις συνολικές αιτήσεις, 1.449 κατέληξαν σε συναίνεση και 34 με «δίκη». Μέχρι σήμερα έχουν επιδικαστεί αποζημιώσεις 382.541.826 στερλινών για 1.233 αιτήσεις. Σε 4 αιτήσεις αποφασίστηκε επιστροφή, σε 2 περιπτώσεις αποφασίστηκε ανταλλαγή και αποζημίωση και για 8 αιτήσεις, επιστροφή και αποζημίωση.

Αν πάει έτσι το πράγμα, το «εδαφικό», σχολιάζει ο Μουτλούγιακαλί, μπορεί να επιλυθεί μέσα σε 3.000 χρόνια, σημειώνοντας ότι στο «βορρά» – όπως αναφέρονται τα κατεχόμενα – υπάρχουν 1.453.000 στρέμματα ε/κ περιουσιών που δεν αποτελούν ούτε το 5% του συνόλου αυτών για τις οποίες πήρε αποφάσεις η «επιτροπή». Σημειώνει δε ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2018 από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οι τ/κ περιουσίες στον «νότο» είναι 455.000 στρέμματα.

Ο Τζενκ Μουτλούγιακκαλι υπενθυμίζει ότι τα 133 από τα 166 ξενοδοχεία στα κατεχόμενα σήμερα, βρίσκονται σε ε/κ γη, ενώ σε τ/κ γη βρίσκονται 33 ξενοδοχεία, ενώ ούτε η εικόνα για τα σχολεία σήμερα στα κατεχόμενα είναι διαφορετική. «Λέγεται ότι χρειάζονται τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια στερλίνες για επίλυση όλου του ‘περιουσιακού προβλήματος’, εκτός του Βαρωσιού».

Αναφερόμενος στα καθήκοντα της «επιτροπής» γράφει ότι αυτή «μελετά αιτήσεις που γίνονται για επιστροφή, αποζημίωση και ανταλλαγή, σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου 67/2005. Στις αξιολογήσεις που γίνονται προστατεύονται οι αρχές της διζωνικότητας και της δικοινοτικότητας που αποτελούν βασικό στοιχείο των συμφωνικών Υψηλού Επιπέδου 1977-79 και όλων των σχεδίων που ετοίμασαν μέχρι σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη για επίλυση του Κυπριακού. Η επιτροπή εργάζεται για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών των περιουσιών κατά τρόπο που δεν θα πλήττονται τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Υπογραμμίζει δε ότι υπάρχει ο όρος ‘δικοινοτικότητα’ και οι αποφάσεις των ΗΕ, σχολιάζοντας ότι «δεν συνάδει με το Σύνταγμα το οποίο ‘εγγυήθηκε’ η Τουρκία η πολιτική δύο χωριστών κρατών που περιγράφεται ως ‘κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς. Και καθόλου με τις διεθνείς πρακτικές! Ακόμα μάλιστα ούτε και με την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών!»

Η «πρόεδρος» της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», Νοβμπέρ Φερίτ Βατζχί ανέφερε στον Τζενκ Μουτλούγιακαλι ότι εργάζονται εντατικά για κατάληξη των φακέλων που έχουν ενώπιον τους. «Είναι εξαιρετικά σημαντική η ύπαρξη της επιτροπής και χρειάζονται πόροι για να είναι βιώσιμη», δήλωσε λέγοντας ότι η οικονομική διάσταση του θέματος βρίσκεται εκτός της ευθύνης της «επιτροπής».

Η «επιτροπή», πρόσθεσε, συνεχίζει τις δραστηριότητές της για να μπορέσει να βρει μια δίκαιη, γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία για τις περιουσιακές απαιτήσεις και στόχος της είναι με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στην συνολική επίλυση του κυπριακού.

Υπόθεση Jasmine

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο ίδιο άρθρο ο Μουτλούγιακαλι αναφέρεται και στην αίτηση της National Westminster Bank (Royal Bank of Scotland) και της Pharos Estate Ltd για να τους επιστραφεί η περιουσία τους στην Κερύνεια, εντός της οποίας βρίσκεται και το ξενοδοχείο Jasmine Court.

Σύμφωνα με τον Μουτλούγιακαλι, στις 28 Νοεμβρίου 2017, η «επιτροπή» επιδίκασε ομόφωνα αποζημίωση 22.773.940 στερλινών για την εν λόγω περιουσία, όμως η απόφαση δεν εφαρμόζεται εδώ και 6 χρόνια με την δικαιολογία της «ανεπάρκειας πόρων».

Ο τ/κ αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι στις 2 Φεβρουαρίου 1996 είχε υπογραφεί για την διαχείριση του Jasmine Court μια συμφωνία ενοικίασης 49 χρόνων με ετήσιο ενοίκιο 100.000 δολαρίων ανάμεσα στο «υπουργείο οικονομικών» και την εταιρεία Ξενοδοχεία Ember Ltd που ανήκε στον Ομέρ Λουτφί Τοπάλ και στην οικογένειά του.

Το ξενοδοχείο παραμένει κλειστό για μακρό χρονικό διάστημα, δεν προσφέρει υπηρεσίες και εξυπηρετεί μόνο «ειδικούς πελάτες», αναφέρει σημειώνοντας ότι η νέα εξέλιξη είναι ότι ακυρώνεται η συμφωνία διαχείρισης του ξενοδοχείου και αναζητείται «νέος πελάτης», ο οποίος θα πληρώσει την αποζημίωση των 22.773.940 στερλινών, «αλλιώς το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι η ‘επιστροφή’».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΕΤΥΦΑ: Απορρίπτει ισχυρισμούς Κινεζικής Κοινοπραξίας για τερματικό

Έκπληξη εκφράζει η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) σε σχέση με ανακοίνωση της Κινεζικής Κρατικής Εταιρείας, που ηγείται της Κοινοπραξίας, που ανέλαβε την Κατασκευή...

ΧΑΚ: Με νέα άνοδο κατέκτησε τις 158 μονάδες – Στα 4,26 ευρώ η Τράπεζα Κύπρου

Νέα οριακά κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας το ΧΑΚ, κλείνοντας σε νέο υψηλό, με τις μετοχές των τραπεζών...

Σε νέα δίωρη επέμβαση υπεβλήθη ο Ρόμπερτ Φίτσο

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά προχθές, Τετάρτη, από σφαίρες, «υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση» και εξακολουθεί να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση,...

Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο: Υποστήριξε στο Κογκρέσο την ανάγκη ισχυρής αμυντικής βοήθειας σε Ελλάδα και Κύπρο

Γραπτό υπόμνημα κατέθεσε στην Υποεπιτροπή Πιστώσεων της Βουλής για Κρατικές, Ξένες Επιχειρήσεις και Συναφή Προγράμματα, ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Νικ Λαρυγγάκης, για παροχή ισχυρής...

Γαλλικό think tank: Οι στόχοι Ερντογάν πίσω από τη μετατροπή της Μονής της Χώρας

Η εκ νέου μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας, της δεύτερης εμβληματικής βυζαντινής εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, είναι «μια άκρως συμβολική απόφαση» που αντανακλά...

Ισχυρές καταιγίδες πλήττουν το Τέξας: Τέσσερις νεκροί στο Χιούστον

Τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και την διακοπή ηλεκτροδότησης σε σχεδόν ένα εκατομμύριο σπίτια προκάλεσαν οι ισχυρές καταιγίδες που πλήττουν το νοτιοανατολικό Τέξας. «Έχουμε μια καταιγίδα με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!