Μελέτη και αποφάσεις
Εξήγησε πως στο νέο κατάλογο κυρώσεων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, περιλαμβάνονται συνολικά 14 Κύπριοι πολίτες, εκ των οποίων οι 6 έχουν διπλή υπηκοότητα και κάποιοι άλλοι, τριπλή υπηκοότητα. Σε ότι αφορά τις κυρώσεις που ανακοίνωσε σε βάρος Κυπρίων το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι αφορούν δύο φυσικά πρόσωπα και ένα νομικό.
Οι ανακοινώσεις ΗΠΑ και Βρετανίας
Ηνωμένες Πολιτείες
Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) έλαβε μέτρα για περαιτέρω περιορισμούς στην πρόσβαση της Ρωσίας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω διαμεσολαβητών και των επιχειρήσεων τους. Αυτή η κίνηση αφορά και άτομα με κυπριακή υπηκοότητα και κυπριακές εταιρείες.
Η σημερινή ενέργεια, αναφέρεται σε ανακοίνωση, περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων και την περαιτέρω παρεμπόδιση εισαγωγών κρίσιμων τεχνολογιών από τη Ρωσία που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Συνολικά, η OFAC ορίζει 25 άτομα και 29 οντότητες με σημεία επαφής σε 20 δικαιοδοσίες.
Βρετανία
Στη λίστα κυρώσεων της βρετανικής Κυβέρνησης τοποθετούνται δύο Κύπριοι λόγω επαγγελματικής σύνδεσης με τους Ρώσους ολιγάρχες Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Αλισέρ Ουσμάνοφ, οι οποίοι επίσης τελούν υπό καθεστώς κυρώσεων λόγω της σχέσης τους με το καθεστώς Πούτιν.
Όπως ανακοίνωσε το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, οι κυρώσεις αφορούν τους Δημήτρη Ιωαννίδη και Χριστόδουλο Βασιλειάδη.
Ο κ. Ιωαννίδης είναι επαγγελματίας πάροχος οικονομικών υπηρεσιών. Θεωρείται από το Λονδίνο ως υπεύθυνος για τη δημιουργία των «θολών υπεράκτιων δομών» που χρησιμοποίησε ο Αμπράμοβιτς για να κρύψει περιουσιακά στοιχεία άνω των 760 εκατομμυρίων λιρών, ώστε να μην καλυφθούν από τις κυρώσεις σε βάρος του μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών και η έπαυλη αξίας 90 εκ. λιρών στο δυτικό Λονδίνο.
Ο δικηγόρος κ. Βασιλειάδης θεωρείται ότι βρίσκεται «στο επίκεντρο ενός δικτύου trust και υπεράκτιων εταιρειών» που σχετίζονται με τον Ουσμάνοφ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα από αυτό το δίκτυο ο Αζερο-ρώσος επιχειρηματίας αποπειράθηκε να αποκρύψει την ιδιοκτησία της ιστορικής αγγλικής έπαυλης του 16ου αιώνα Sutton Place, η οποία πλέον εμφανίζεται να ανήκει σε εταιρείες ιδιοκτησίας του Βασιλειάδη.
Αρνείται εμπλοκή ο Βασιλειάδης
Με ανακοίνωση, το δικηγορικό γραφείο «CHRISTODOULOS G. VASSILIADES & CO. LLC», ονόματα στελεχών του οποίου περιλαμβάνονται στους καταλόγους, αρνείται εμπλοκή και σημειώνει πως «προχωρεί ήδη σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες προς τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, με σκοπό τη διαγραφή του δικηγορικού γραφείου από τους καταλόγους κυρώσεων των δύο χωρών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αρνείται εμπλοκή με Ρώσους ο Χριστόδουλος Βασιλειάδης
Αναφέρει επίσης ότι «ουδεμία συνδρομή ή παροχή υπηρεσιών προσφέραμε σε οποιονδήποτε πρόσωπο που συμπεριλαμβάνεται στους σχετικούς καταλόγους κυρώσεων, κατά παράβαση αυτών. Το αντίθετο, συμμορφωθήκαμε και εξακολουθούμε να συμμορφωνόμαστε με αυτές και με ό,τι αυτές προνοούν και/ή συνεπάγονται.»