7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 10:16

Στην Ελληνική Βουλή σήμερα η στρατηγική αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
Στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων εισάγεται σήμερα (10:00 π.μ.) προς συζήτηση η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ η οποία αναμένεται να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή την Πέμπτη, λίγα εικοσιτετράωρα προ της επίσημης επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.  

Η συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν δεν θα έχει ετήσια ισχύ, όπως στο παρελθόν, αλλά τουλάχιστον πενταετή διάρκεια. Κύρια πρόβλεψή της είναι η επέκταση και εμβάθυνση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ σε τέσσερις νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις: α) στο στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο, β) στο πεδίο Βολής Λιτόχωρου Πιερίας, γ) στο στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη και δ) στη Ναυτική Βάση Σούδας. Επίσης προβλέπει ότι επιτρέπεται για τουλάχιστον μια πενταετία στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, στη Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου Μαγνησίας καθώς και σε άλλες εγκαταστάσεις που θα συμφωνηθούν διμερώς.

Η αμυντική συμφωνία αναμένεται να κυρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη 12 Μαΐου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με το άρθρο 27 (παρ. 2) του Συντάγματος πρέπει να κυρωθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του του όλου αριθμού των βουλευτών (τουλάχιστον 151 βουλευτές). Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ζητηθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην καταληκτική ομιλία του στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι την Πέμπτη στη Βουλή «όλοι θα τοποθετηθούν με την ψήφο τους για το πώς αντιλαμβάνονται τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας». Εισηγητής της ΝΔ στην κοινοβουλευτική συζήτηση έχει οριστεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εισηγητής θα είναι ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατή συνέντευξή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στο περιεχόμενο της συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ. «Ο κύριος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που παραχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ (Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Βόλο), χωρίς να διαπραγματευτεί συγκεκριμένα ανταλλάγματα» ανέφερε και επισήμανε ότι «την ίδια στιγμή η Τουρκία του Ερντογάν δεν αναβαθμίζει μόνο τον διεθνή της ρόλο ως μεσολαβήτριας στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και τη σχέση της με τις ΗΠΑ και αναμένει να παραλάβει νέα πολεμικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ».

Κύρωση υπό το βλέμμα του νέου πρέσβη των ΗΠΑ

Η κοινοβουλευτική κύρωση της Συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί υπό το βλέμμα του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζώρτζ Τσούνη ο οποίος έχει αναλάβει επισήμως τα νέα του καθήκοντα. Σήμερα, μάλιστα, ο κ. Τσούνης αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ενόψει και της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις 16 Μαΐου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!