20.9 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 8:44

Αθήνα: Μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση (φωτό,βίντεο)

«Κυρία πρόεδρε, σας ανακοινώνω το πέρας της παρελάσεως». Με αυτή τη φράση του έχοντος το γενικό πρόσταγμα, υποστράτηγου και διοικητή της σχολής Ευελπίδων Γεώργιου Κωστίδη, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί η μεγαλειώδης παρέλαση με την οποία η ελληνική Δημοκρατία τίμησε τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης.

«Ανακαλούμε με συγκίνηση τον αγώνα του ελληνικού λαού» δήλωσε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η ακτινοβολία της επετείου σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ένα ισχυρό μήνυμα της ιστορικής μας συνέχειας και παράδοσης» ανέφερε ακόμη.

Νωρίτερα και ενώπιον της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, αλλά και των ξένων προσκεκλημένων, παρήλασαν πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα ενώ τον δικό τους τόνο καθώς και το δικό τους μήνυμα έδωσαν τα εναέρια μέσα: «Ασπίδα η γαλανόλευκη για κάθε γωνιά του τόπου μας» είπε από τον αττικό ουρανό ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, ο αρχαιότερος της ομάδας «Ζευς» των F-16, από τη Μοίρα 343 στη Σούδα, της 115 Πτέρυγας Μάχης, κατά τη διέλευση του αεροσκάφους του.

NICK PALEOLOGOS / SOOC/NICK PALEOLOGOS

Προετοιμασίες για την επετειακή στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η παρέλαση ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης. Στον χώρο προσήλθαν με βηματισμό οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων. «Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας» όπως ανέφερε ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά είχαν επιφορτιστεί με την παρουσίαση της παρέλασης.

Μετά τους έφιππους πολεμιστές παρήλασαν Ελληνόπουλα, κορίτσια και αγόρια διάφορων ηλικιών, με παραδοσιακές στολές που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους για να ακολουθήσει τμήμα με τα λάβαρα και τις σημαίες της Επανάστασης και στη συνέχεια ο Ιερός Λόχος, σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και στα χρόνια της Επανάστασης επάνδρωσαν εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας.

Τη σκυτάλη πήραν κατόπιν ουλαμοί με ενδυμασίες από διάφορες περιοχές, ηπειρωτικές και νησιωτικές, της Ελλάδας. Το πρώτο μηχανοκίνητο τμήμα που παρήλασε στην λεωφόρο Αμαλίας ήταν αυτό της Στρατονομίας.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

Μετά την παρέλαση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και ανακαλούμε με συγκίνηση τον ηρωικό αγώνα των προγόνων μας για την ελευθερία και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία, η επέτειος ακτινοβολεί παντού, στη χώρα μας και το εξωτερικό. Η σημερινή παρέλαση, αντάξια της περίστασης, είναι ένα μήνυμα της ιστορικής μας συνέχειας και παράδοσης. Αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι για όλα όσα έχουμε πετύχει. Η πατρίδα μας είναι ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου που βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Αναλογιζόμαστε την ευθύνη απέναντι στην ιστορία. Η προστασία της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής συνοχής είναι, σε αυτή τη συγκυρία, ο δικός μας αγώνας. Η μεγαλύτερη δύναμη του έθνους μας βρίσκεται στην ενότητα και την αλληλεγγύη.»

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ – Επαφές με πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC) Στρατηγός Robert Brieger ο οποίος πραγματοποεί επίσημη επίσκεψη...

Σημαντική πτώση στο ΧΑΚ – Αιτία η υποχώρηση διεθνών αγορών

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας τέρμα στην ανοδική πορεία των τριών προηγούμενων ημερών λόγω του αρνητικού χρηματιστηριακού κλίματος που...

3.232 υποψηφιότητες για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δείτε πίνακα πόσοι διεκδικούν,ποιες θέσεις και σε ποιο Δήμο

Συνολικά 3.232 υποψηφιότητες υποβλήθηκαν σήμερα παγκύπρια για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών...

HΠΑ: Φουντώνουν στα πανεπιστήμια οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα – Εκατοντάδες συλλήψεις

Σε εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών – διαδηλωτών έχουν προβεί οι αρχές στις ΗΠΑ, καθώς φουντώνουν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα και τις απάνθρωπες συνθήκες...

Στην Κίνα ο Πούτιν τον Μάϊο

Την Κίνα σκοπεύει να επισκεφθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάιο, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος. «Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο», τόνισε ο...

Κυβέρνηση: Βήματα επαναπροσέγγισης με την Εκκλησία – Επίσκεψη Μητσοτάκη-Ιερώνυμου σε δομές της Αρχιεπισκοπής αύριο

Κοινή επίσκεψη σε δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι και τον Ωρωπό θα πραγματοποιήσουν αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!