20.9 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 7:29

Υπουργείο Εργασίας: Δόθηκαν 937 εκ. ευρώ για στήριξη από την πανδημία

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα έχουν δοθεί συνολικά 937 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις, εργαζομένους, αυτοτελώς εργαζομένους και ανέργους μέσω των Ειδικών Σχεδίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού COVID-19 που υλοποίησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΕΚΑ).

Σύμφωνα με γραπτή απάντηση ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2022 του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκου Ι. Κούσιου που εστάλη στη Βουλή, από το Υπουργείο Εργασίας στις επιχειρήσεις έχουν δοθεί 127 εκατ. ευρώ, στους εργαζόμενους 694 εκατ. ευρώ, στους αυτοτελώς εργαζόμενους 88 εκατ. ευρώ και στους ανέργους 28 εκατ. ευρώ. Το ποσό που καταβλήθηκε σε ανέργους αφορά σε εκείνους που το δικαίωμα για πληρωμή ανεργιακού επιδόματος είχε εξαντληθεί εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

Από την απαντητική επιστολή του κ. Κούσιου, προκύπτει πως κατά την περίοδο υλοποίησης των ειδικών σχεδίων (Μάρτιος 2020 – Οκτώβριος 2021) επιδοτήθηκαν (για έναν μέχρι και 20 μήνες) συνολικά 194.782 εργαζόμενοι, 28.563 επιχειρήσεις και 24.922 αυτοτελώς εργαζόμενοι.

Τα στοιχεία του Υπουργείου που εμπεριέχονται στην επιστολή, παρατίθενται και κατ’ έτος οι αριθμοί των εργαζομένων, επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων που στηρίχθηκαν από τα Σχέδια, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα σύνολα που έχουν εκδοθεί από την Στατιστική Υπηρεσία.

Το έτος 2020 επιδοτήθηκαν 179.949 εργαζόμενοι από το σύνολο των 417.354 που υπάρχουν (έτσι αναφέρει η Στατιστική), 28.278 επιχειρήσεις από τις συνολικά 109.220 και 24.068 αυτοτελώς εργαζόμενοι από τους συνολικά 47.732 που είναι δηλωμένοι στην Στατιστική Υπηρεσία.

Το έτος 2021 επιδοτήθηκαν 90.792 εργαζόμενοι από το σύνολο των 431.717 που υπάρχουν βάσει της Στατιστικής, 14.772 επιχειρήσεις (δεν υπάρχει στους πίνακες της επιστολής συνολικός αριθμός για το 2021) και 10.672 αυτοτελώς εργαζόμενοι από τους συνολικά 39.033 που είναι δηλωμένοι στην Cystat.

Η χρηματοδότηση από Ευρώπη

Σχετικά με τα κονδύλια στήριξης που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνεται ότι η Κύπρος εξασφάλισε χρηματοδότηση από 3 ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για να καλύψει τις δαπάνες που έγιναν για τα ειδικά σχέδια που υλοποίησε το Υπουργείο Εργασίας.

– Πρόγραμμα SURE: Σύμφωνα με τα δεδομένα της απαντητικής επιστολής, τονίζεται πως, η Δημοκρατία έχει εκταμιεύσει δάνειο ύψους €603 εκ. από το πρόγραμμα SURE (Ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης). Η χρηματοδοτική στήριξη παρέχεται με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους από την EE στα κράτη μέλη.
– Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο: Πρόσθετα, σημειώνει το Υπ. Εργασίας στην επιστολή του κ. Κούσιου πως, η Δημοκρατία έχει λάβει ενίσχυση ύψους €62,6 εκ., με δαπάνες που δηλώθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή” 2014-20. Η χρηματοδότηση είχε τη μορφή μη-επιστρεπτέας ενίσχυσης και δεν περιελάμβανε ιδία συμμετοχή από τη Δημοκρατία.
– Χρηματοδοτικός Μηχανισμός REACT-EU: Τέλος, στην απαντητική επιστολή υπογραμμίζεται ότι, έχει γίνει πρόσθετη πρόνοια για ενίσχυση τόσο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή” 2014-20 (€65 εκ.) όσο και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη” (€57 εκ.). Τα ποσά αυτά θα λάβουν τη μορφή μη-επιστρεπτέας ενίσχυσης και χωρίς ιδία συμμετοχή από τη Δημοκρατία. Οι δαπάνες για να καλυφθούν τα ποσά αυτά αναμένεται να δηλωθούν στην EE μέχρι το τέλος του 2022».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βουλή: Προτάσεις βουλευτών για τις πολλαπλές συντάξεις – Δείτε τι εισηγούνται

Έξι συν μια προτάσεις νόμου καταθέτουν την Πέμπτη Βουλευτές για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων. Τις έξι προτάσεις...

Επιπρόσθετα μέσα πυρόσβεσης για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 πρωί, εντός του Κρατικού Δάσους Λεμεσού. Σύμφωνα με το Τμήμα...

Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της

Συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών η Τρ. Κύπρου, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα πράξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Bank of Cyprus Holdings απέκτησε χθες αριθμό...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 145,36 μονάδες και στο +0,2%. Ο Δείκτης FTSE/CySE...

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!