21.1 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Μάιος 2024 | 0:31

ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ: Η Βουλή ενέκρινε 2 προτάσεις νόμου και ανέβαλε άλλες 2 – Τι λέχθηκε από τα κόμματα

Αναβολή της ψήφισης των δύο εκ των τεσσάρων προτάσεων νόμου που επιφέρουν αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, ενώ εγκρίθηκαν οι άλλες δύο προτάσεις.

Συγκεκριμένα αναβολή για μία εβδομάδα πήρε η ψήφιση της επίμαχης πρότασης για αναστολή του πλειστηριασμού, μέσω της εξασφάλισης δικαστικού διατάγματος, προκειμένου να διαπιστωθεί το οφειλόμενο ποσό, ή να εξετασθεί ενδεχόμενη ύπαρξη καταχρηστικών χρεώσεων.

Επίσης, αναβλήθηκε η ψήφιση επί της πρότασης νόμου της ΕΔΕΚ που αφορά τον καθορισμό της τιμής εκποίησης ενός ακινήτου στην αξία του ακινήτου κατά την αρχική σύναψη του δανείου.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του Σώματος ενέκρινε ομόφωνα πρόταση που συνυπογράφουν βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ και η οποία αφορά στην παραχώρηση πληροφόρησης στους δανειολήπτες σχετικά με το οφειλόμενο ποσό.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρόταση του ΑΚΕΛ για την ανταλλαγή ακινήτου έναντι χρέους στην αγοραία τιμή, αντί της αξίας καταναγκαστικής πώλησης. Κατά της πρότασης ψήφισαν οι τρεις βουλευτές της ΕΔΕΚ.

Την  εισήγηση για αναβολή της ψηφοφορίας των προτάσεων έκανε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και στήριξαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα της συγκυβέρνησης και το ΔΗΣΥ.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θα πρέπει να αναβληθεί η συζήτηση των τεσσάρων προτάσεων, ή της επίμαχης πρότασης και της πρότασης της ΕΔΕΚ, καθώς ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πρόθεση του να ενημερώσει την Βουλή για ολιστική λύση του προβλήματος των εκποιήσεων τις επόμενες μέρες.

Τόνισε ότι η αναβολή που ζητείται για την ψήφιση των προτάσεων αφορά σε μία εβδομάδα και αναφέρθηκε στις επτά προτάσεις της κυβέρνησης που αποσκοπούν στην συνολική λύση του προβλήματος, που όπως είπε ταλαιπωρεί την κοινωνία για δέκα χρόνια.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι προτάσεις που βρίσκονται ενώπιον της Ολομέλειας έχουν συζητηθεί εν εκτάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χαρακτήρισε αδιανόητη την αναβολή της ψήφισης της πρότασης τους, αλλά και της πρότασης του ΑΚΕΛ.

Πρόσθεσε επίσης, ότι έχουν ξεκάθαρη θέση και για τις άλλες δύο προτάσεις, ενώ έψεξε το γεγονός ότι οι εισηγητές της επίμαχης πρότασης παρουσιάζουν διαφορετικές θέσεις για την αναβολή της ψήφισης των προτάσεων.

Ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης δήλωσε την διαφωνία του κόμματος του για την εισήγηση αναβολής της ψήφισης των προτάσεων.

Τόνισε ότι σκοπός της αναβολής είναι να υπομονευθεί το περιεχόμενο της επίμαχης πρότασης νόμου που συνυπογράφουν βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ, της ΕΔΕΚ, του ΕΛΑΜ, των Οικολόγων και ανεξάρτητοι βουλευτές.

Την διαφωνία τους για την αναβολή εξέφρασαν και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, τόνισαν πως ο στόχος είναι να βρεθεί μια λύση αποτελεσματική που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και τις τράπεζες/εταιρείες.

Μάλιστα ο κ. Τρυφωνίδης έκανε ειδική αναφορά στη προσπάθεια που κατέβαλε ο υπουργός Οικονομικών για κατάθεση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα Δικαστήρια για εκδίκαση υποθέσεων εκποιήσεις πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ.

ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Οι δύο προτάσεις που αποφασίστηκε να τεθούν σε ψηφοφορία, τυγχάνουν της στήριξης, τόσο του Υπουργείου Οικονομικών, όσο και της Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόκειται για την κοινή πρόταση ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για περισσότερη διαφάνεια σε σχέση με τις οφειλές ενός μη εξυπηρετήμενου δανειολήπτη και την πρόταση του ΑΚΕΛ για ανταλλαγή ακινήτου έναντι χρέους στην αγοραία τιμή του ακινήτου, αντί σε τιμή καταναγκαστικής πώλησης

Η πρόταση του Προέδρου της ΕΔΕΚ για εκποίηση ακινήτου στην αξία κατά την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης μιας πιστωτικής διευκόλυνσης, είχε βρει αντίθετους την ΚΤΚ και το ΥΠΟΙΚ.

Υπενθυμίζεται ότι τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων προχωρήσαν χθες σε ανακοίνωση αναστολής των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 350 χιλ., μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο προσπάθειά τους να λειτουργήσουν υποβοηθητικά και υποστηρικτικά στις συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο Κυβέρνησης, Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και Βουλής των Αντιπροσώπων, για ολιστική λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και των εκποιήσεων.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός με επιστολή που απέστειλε χθες στην Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, υπέβαλε τις επτά κυβερνητικές προτάσεις για αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τονίζοντας πως το πλαίσιο αυτό κρίνεται ικανοποιητικό και παρέχει ένα δίχτυ προστασίας των ευάλωτων ομάδων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο Μπάϊντεν και η ΕΕ ενημερώνονται συνεχώς για το θρίλερ προέδρου Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις αναφορές σε σχέση με τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί...

Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»

Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να λάμψει η αλήθεια και να ξεκινήσουν αμέσως δουλειά οι ανακριτές, αναφορικά με την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, είπε...

Δύο νεκροί από σύγκρουση κρουαζιερόπλοιου με μηχανοκίνητο σκάφος στον Δούναβη

Δύο νεκροί, ένας τραυματίας και πέντε αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός σύγκρουσης κρουαζιερόπλοιου και μηχανοκίνητου σκάφους, στον βόρειο Δούναβη το Σάββατο. Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται εντατικά για...

Ιράν: Θρίλερ διαρκείας για την τύχη του Προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι – Συνετρίβη το ελικόπτερο του – Όλες οι πληροφορίες

Διαψεύδεται τελικά από την Ερυθρά Ημισέληνο η είδηση που μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο ιρανικά μέσα, ότι εντοπίστηκε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Εμπραχίμ...

Ο Δικέφαλος της Θεσσαλονίκης πρωταθλητής Ελλάδας μετά το 2-1 τον Άρη

Ξέσπασμα χαράς για το 2-1 από όλους τους φίλους του «Δικεφάλου του Βορρά» που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων πόλεων. Παρατείνεται...

Πρωταθλήτρια Αγγλίας η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα

Η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε 3-1 της Γουέστ Χαμ και πανηγύρισε το 4ο σερί πρωτάθλημά της στην Premier League, μπροστά από την Άρσεναλ που νίκησε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!