17.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 5:05

Η δημοσκόπηση του Αντένα για τις βουλευτικές εκλογές

Μέχρι την τελευταία ώρα θα κρίνονται οι μεγάλες μάχες της κάλπης, στις Βουλευτικές Εκλογές της 30ης Μαΐου, όπως κατέδειξε η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του ΑΝΤ1, που αναδεικνύει πρώτο κόμμα τον Δημοκρατικό Συναγερμό και προδιαθέτει για μία πολυκομματική Βουλή, αλλά με αλλαγές στην κατανομή εδρών. Τα μεγάλα στοιχήματα που παραμένουν ανοιχτά σχετίζονται με τη διαφορά ψήφων μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, την τέταρτη θέση σε ψήφους και έδρες, αλλά και τα κόμματα και τους πολιτικούς σχηματισμούς που θα πετύχουν είσοδο στη Βουλή.

Την έρευνα διενήργησε για λογαριασμό του ΑΝΤ1 η εταιρεία CYMAR, μεταξύ 29 Μαρτίου και 09 Απριλίου 2021.

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΔΗΣΥ με 19,4% με δεύτερο το ΑΚΕΛ με 17%. Ακολουθούν το ΔΗΚΟ με 8,3% και το ΕΛΑΜ με 5,9% στην πέμπτη θέση το Κίνημα Οικολόγων με 4,5% και έπονται Κίνημα Ανεξάρτητοι 3,7% και ΕΔΕΚ 3,3%. Στην όγδοη θέση η ΔΗΠΑ με 1,8% και ακολουθούν Αμμόχωστος για την Κύπρο με 0,8% Κόμμα για τα Ζώα με 0,7% Κίνημα Αλληλεγγύη με 0,5% Αφύπνιση 2020 με 0,4% και Πνοή Λαού με 0,3%. Οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 19,4% και ποσοστό 9,7% δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει.

Με διευκρινισμένη ψήφο, προηγείται ο ΔΗΣΥ με 28,1% και ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 24,7%. Οι υπόλοιποι εξασφαλίζουν: ΔΗΚΟ 12% ΕΛΑΜ 8,5% Οικολόγοι 6,6% Ανεξάρτητοι 5,4% ΕΔΕΚ 4,8% και ΔΗΠΑ 2,6%.

Στην εκπομπή παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, και πρόβλεψη κατανομής βουλευτικών εδρών. Ο ΔΗΣΥ παρουσιάζεται να εξασφαλίζει 16 έως 18 έδρες (από τις 18 που έχει στην παρούσα Βουλή), το ΑΚΕΛ 14 με 16 (από 16) το ΔΗΚΟ 7 έως 8 (από 7) το ΕΛΑΜ 5 έως 7 (από 2) και ακολουθούν Οικολόγοι με 3 ή 4 (από 2) ΕΔΕΚ και Συμμαχία με 2 ή 3 (από 4), Ανεξάρτητοι 2 ή 3 (από 1) ενώ ΔΗΠΑ και Συνεργασία ίσως εξασφαλίσουν μία έδρα (από 3) και το Κίνημα Αληλλεγύη ίσως χάσει και τις δύο που κατέχει σήμερα.

84% από όσους θα ψηφίσουν ΑΚΕΛ δηλώνουν σίγουροι για την επιλογή τους και 83% ΔΗΣΥ, ενώ 75% είναι σίγουροι ότι θα ψηφίσουν ΔΗΚΟ και 75% ΕΛΑΜ. 55% δήλωσε ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη από την επιλογή του να ψηφίσει Οικολόγους και 53% ότι ίσως αλλάξει γνώμη από την απόφασή του να ρίξει λευκό ή άκυρο.

Με βάση την έρευνα, η συσπείρωση του ΑΚΕΛ αγγίζει το 73% και του ΔΗΣΥ το 60%, ενώ του ΔΗΚΟ το 51% της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών το 40%, του ΕΛΑΜ το 66% και των Οικολόγων το 59%.

Στην ερώτηση για το κριτήριο ψήφου 36% απάντησε ότι επιλέγει κόμμα/παράταξη με βάση την ποιότητα των υποψηφίων και 32% με βάση τις θέσεις που έχει κάθε κόμμα/παράταξη, ενώ 26% ψηφίζει σταθερά το ίδιο.

48% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αποφασίζει τι θα ψηφίσει αρκετό καιρό πριν, 18% μερικές εβδομάδες και 14% λίγες ημέρες πριν, ενώ 15% αποφασίζει την τελευταία στιγμή.

Πολιτική Ζωή

Κυρίως αρνητικά είναι τα αισθήματα που εμπνέει στους πολίτες η πολιτική ζωή. Απαντούν ότι αισθάνονται απογοήτευση (87%), δυσπιστία (82%), θυμό και αγανάκτηση (79%), ενώ ενδιαφέρον προκαλεί η πολιτική στο 66% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν αποστροφή (49%), αισιοδοξία και ελπίδα (47%), αδιαφορία (36%), επιθυμία συμμετοχής (35%), σιγουριά (16%) και ενθουσιασμό (11%).

Αρκετό ενδιαφέρον για την πολιτική δηλώνει το 38% και πολύ το 16%, ενώ λίγο το 27% και καθόλου το 19%. Το 51% δήλωσε ότι το ενδιαφέρον του για την πολιτική παρέμεινε διαχρονικά το ίδιο, 30% ότι μειώθηκε και 19% ότι αυξήθηκε.

Σε σχέση με την εικόνα των κομμάτων:

  • 23% θεωρεί ότι έχει ικανά στελέχη ο ΔΗΣΥ, 22% απάντησε όλα τα κόμματα και 21% κανένα, ενώ ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 18% και το ΔΗΚΟ με 13%.
  • 32% θεωρεί ότι κανένα κόμμα δεν αντανακλά τη σύγχρονη κοινωνία, ενώ 22% απάντησε ο ΔΗΣΥ και ακολουθούν το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ με 10%.
  • 43% θεωρεί ότι όλα τα κόμματα επηρεάζονται από οικονομικά συμφέροντα, ενώ 35% απάντησε ο ΔΗΥ και ακολουθούν ΑΚΕΛ με 18% και ΔΗΚΟ με 17%.
  • 34% απάντησε ότι έχει οπισθοδρομικές σχέσεις το ΑΚΕΛ, 15% ο ΔΗΣΥ, 14% το ΕΛΑΜ, 12% το ΔΗΚΟ και 11% απάντησε όλα τα κόμματα.
  • 43% θεωρεί ότι το ΑΚΕΛ έχει παλαιοκομματικές νοοτροπίες, ενώ 20% απάντησε ο ΔΗΣΥ, 16% όλα τα κόμματα, και 15% το ΔΗΚΟ.
  • Υπέρ της καθιέρωσης της οριζόντιας ψηφοφορίας τάσσεται το 79% των ερωτηθέντων και κατά το 17%.

Θεσμοί και Κυβέρνηση

Εξαιρετικά χαμηλός είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς. 61% των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύονται καθόλου ή εμπιστεύονται λίγο τη Βουλή και την Κυβέρνηση, 59% τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, 49% το σύστημα Δικαιοσύνης και 39% την Αστυνομία.

Τα πολιτικά κόμματα γενικά δεν εμπιστεύεται το 74% των ερωτηθέντων, ενώ 31% εμπιστεύεται πολύ ή απόλυτα το κόμμα στο οποίο πρσκειται.

65% δεν εμπιστεύεται καθόλου ή εμπιστεύεται λίγο τον Αρχιεπίσκοπο, ωστόσο το αντίστοιχο ποσοστό για την Εκκλησία της Κύπρου φτάνει στο 46%, με το 28% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι εμπιστεύεται το συγκεκριμένο θεσμό πολύ ή απόλυτα.

Καθόλου ή λίγη εμπιστοσύνη έχουν οι περισσότεροι πολίτες στα Ηνωμένα Έθνη (51%), καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (40%).

Στην ερώτηση πώς αξιολογείτε το έργο της Κυβέρνησης, και σε μία κλίμακα 1 έως 10, καταγράφηκαν:

  • Υλοποίηση του ΓΕΣΥ 5,95
  • Μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας 5,57
  • Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων λόγω της πανδημίας 5,12
  • Οικονομική πολιτική 4,47
  • Διαχείριση του Κυπριακού 3,95 και
  • Διαφάνεια και Αξιοκρατία 3,17

Η ταυτότητα της έρευνας

Την έρευνα διενήργησε, για λογαριασμό του ΑΝΤ1, η εταιρεία CYMAR Market Research Ltd. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, το μέγεθος του δείγματος 1002 άνδρες και γυναίκες, και η έρευνα έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Έγινε τυχαία δειγματοληψία από δειγματοληπτικό πλαίσιο καταρτισμένο από τυχαία σχηματισμένους αριθμούς, και τα δεδομένα σταθμίστηκαν με βάση το προφίλ του εκλογικού σώματος.

Τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκλογική εκπομπή με τη Διευθύντρια Ειδήσεων του ΑΝΤ1 Έλλη Κοτζαμάνη, από το Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, ανέλυσε ο Διευθυντής Ερευνών της CYMAR, Χρίστος Μαραγκός.

Ολόκληρη η έρευνα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΑΝΤΕΝΝΑ ant1.com.cy.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!