26.6 C
Nicosia
Δευτέρα 17 Ιούνιος 2024 | 11:05

Ουκρανία: Εχθρός προ των πυλών στο Χάρκοβο – Νέα κατάληψη χωριού και συνεχίζουν οι Ρώσοι

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε ένα χωριό κοντά στην πόλη Βοβτσάνσκ, στην ουκρανική περιοχή του Χαρκόβου, όπου ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε νέα επίθεση την περασμένη εβδομάδα.

Το Βοβτσάνσκ είναι πύλη προς το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας μετά το Κίεβο, και  βιομηχανική «καρδιά» της Ουκρανίας. Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν αναγκάσει  χιλιάδες αμάχους να τραπούν σε φυγή.

«Οι μονάδες της βόρειας ταξιαρχίας απελευθέρωσαν το χωριό Σταρίτσα στην περιοχή του Χαρκόβου και συνεχίζουν την προώθησή τους βαθιά στις αμυντικές θέσεις του εχθρού», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι επίκειται πολύ μεγαλύτερη ρωσική επίθεση στη βορειοανατολική και στην ανατολική Ουκρανία, με στόχο να καταληφθεί το Χάρκοβο,  εξέφρασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και μεταδόθηκε σήμερα.

Τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη από τα τέλη του 2022 για τη Μόσχα

Η Μόσχα κατέγραψε σε μια εβδομάδα τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη από τα τέλη του 2022, κυριεύοντας 257 τετραγωνικά χιλιόμετρα μόνο στην περιφέρεια του Χαρκόβου, σύμφωνα με ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένα σε δεδομένα του αμερικανικού ινστιτούτου για τη μελέτη του πολέμου (ISW) που μεταδόθηκε προχθές.

Χθες το μεσημέρι το Χάρκοβο, που βομβαρδίζεται συχνά το τελευταίο διάστημα, υπέστη νέα ρωσικά πλήγματα, με τουλάχιστον τρεις νεκρούς και άλλους 28 τραυματίες, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ από τον δήμαρχο Ιχόρ Τερέχοφ. Στη Βόβτσανσκ ρωσικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε 35χρονο και τραυμάτισαν 60χρονο, σύμφωνα με την περιφερειακή εισαγγελία, που διευκρίνισε ότι και οι δύο ήταν άμαχοι. Στην Οδησσό, λιμάνι καίριας σημασίας στον νότο που επίσης βομβαρδίζεται συχνά, πέντε άνθρωποι χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομεία εξαιτίας νέου πλήγματος, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Όλεχ Κίπερ.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με περίπου μια εκατοστή ουκρανικά drones τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Ο περιφερειάρχης της Μπιέλγκοροντ Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ ανακοίνωσε τον θάνατο μητέρας και του τετράχρονου γιου της σε πλήγμα drone στο χωριό Ακτιάμπρσκι. Το βράδυ, ενημέρωσε πως άνδρας σκοτώθηκε σε επίθεση drones στο χωριό Νόβαγια Ναούμαφσκα και άλλος ένας εισήχθη σε νοσοκομείο.

Στην περιφέρεια Κρασναντάρ, στα νοτιοδυτικά, οι αρχές ανέφεραν πως δυο ουκρανικά drones προκάλεσαν πυρκαγιά σε διυλιστήριο στην Τουάψε. Στην ίδια περιφέρεια, «πολιτικές υποδομές» πήραν φωτιά σε επιδρομή στη Ναβαρασίσκ, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα. Στην Κριμαία, η Σεβαστούπολη, γενικό αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, εν μέρει δεν είχε ρεύμα αφού χτυπήθηκε εγκατάσταση του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Χθες γυναίκα σκοτώθηκε σε ουκρανικό πλήγμα στην Μπριάνσκ, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της.

«Οι στρατιωτικές προοπτικές της χώρας εξασθενούν»

Οι εξελίξεις ανάγκασαν τον στρατηγό  Κιρίλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας να εκπέμψει SOS.  «H κατάσταση είναι οριακή και κάθε ώρα γίνεται χειρότερη» ανέφερε ο στρατηγός σε μία βιντεοκλήση με τους New York Times, από ένα καταφύγιο στο Χάρκοβο.

Η ζοφερή εκτίμησή του απηχεί τις εκτιμήσεις και άλλων Ουκρανών αξιωματικών τις τελευταίες ημέρες, ότι οι στρατιωτικές προοπτικές της χώρας εξασθενούν. Εκτός του ότι είναι λιγότεροι, οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν κρίσιμες ελλείψεις σε όπλα, ιδίως πυρομαχικά πυροβολικού, ενώ όπλα αξίας 60,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες -που εγκρίθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες μετά από μήνες αδιεξόδου στο Κογκρέσο- μόλις που άρχισαν να καταφθάνουν.

Στόχος να εξαντληθούν τα ήδη λιγοστά στρατεύματα της Ουκρανίας

Όπως και οι περισσότεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, ο στρατηγός Μπουντάνοφ εκτιμά ότι οι ρωσικές επιθέσεις στα βορειοανατολικά αποσκοπούν στο να εξαντλήσουν τα ήδη λιγοστά στρατεύματα της Ουκρανίας και να τα απομακρύνουν από τις μάχες σε άλλες περιοχές.

Ο στρατηγός, παραδέχτηκε ότι ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να ανακατευθύνει στρατεύματα από άλλες περιοχές του μετώπου για να ενισχύσει τις άμυνές του στα βορειοανατολικά, αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί το απαιτούμενο προσωπικό.

Το κατά πόσον αυτές οι μετακινήσεις στρατευμάτων θα αποδυναμώσουν την άμυνα της Ουκρανίας σε άλλα τμήματα της γραμμής του μετώπου μένει να φανεί.

Επιδιώκεται και η απομάκρυνση Ουκρανικών στρατευμάτων από άλλη περιοχή-«κλειδί»

Ο κύριος στόχος της Ρωσίας, συμφωνεί και ο Franz-Stefan Gady, στρατιωτικός αναλυτής, είναι να απομακρύνει τις δυνάμεις από το Τσάσιβ Γιαρ, μια πόλη σε στρατηγικό ύψωμα όπου οι Ουκρανοί αγωνίζονται εδώ και εβδομάδες για να συγκρατήσουν τη ρωσική επίθεση. Συγκεκριμένα, το Τσάσιβ Γιαρ, είναι περιοχή – κλειδί για την υπεράσπιση του ελεγχόμενου από την Ουκρανία τμήματος της νοτιοανατολικής περιοχής του Ντονμπάς, το οποίο η Ρωσία ελπίζει να καταλάβει.

Ο στρατηγός Μπουντάνοφ εκτίμησε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορέσουν να ενισχύσουν τις γραμμές τους και να σταματήσουν την επέλαση τις επόμενες ημέρες. Αναμένει όμως ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει νέα επίθεση βορειότερα του Χάρκοβο, στην περιοχή Σούμι.

«Είναι κόλαση», είπε δήλωσε η Tetyana Polyakova, η οποία κατάφερε να φύγει από την συνοριακή πόλη  Βοβτσάνσκ περιγράφοντας τον ανελέητο βομβαρδισμό της πόλης. «Πιστέψτε με, έχω δει τα πάντα αφού ζω στο Βοβτσάνσκ από την αρχή του πολέμου. Είδα τους βομβαρδισμούς. Τα έχω δει όλα, αλλά αυτό δεν το έχω ξαναδεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γ. Ζίττης: Το 50% των παραλιών μας ίσως καταστραφεί σε 50 χρόνια

Αν συνεχίσουν οι σημερινοί ρυθμοί εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και δεν λάβουμε μέτρα εγκαίρως, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να καταστρέψει περίπου...

Διερευνόνται οι συνθήκες θανάτου 43χρονου ποδηλάτη στη Λευκωσία – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

Τις συνθήκες θανάτου του 43χρονου Σωτήρη Πετρίδη, ο οποίος έχασε τη ζωή του το απόγευμα της Κυριακής, στη Λευκωσία, μετά από πτώση από το...

Προσπαθεί να αποτρέψει την 24ωρη απεργία ο ΟΚΥπΥ – Συνάντηση με συντεχνίες

Συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ, θα έχει την Τρίτη, ο Κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ και της ΠΑΣΥΚΙ σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η...

Mastercard: Δεσμεύεται να επιτύχει 100% tokenization στις ψηφιακές αγορές στην Ευρώπη έως το 2030

Η Mastercard, παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της για εύκολες και ασφαλείς συναλλαγές, ανακοίνωσε το στρατηγικό της όραμα για 100% tokenization στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην...

Το πιο στιλάτο σετ της Ferrari έρχεται στα πρατήρια Shell

Μια μεγάλη προωθητική ενέργεια ξεκινάει στα πρατήρια καυσίμων Shell για την καλοκαιρινή περίοδο 2024, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αποκτήσουν αυθεντικά προϊόντα Ferrari...

Σε σοβαρή κατάσταση τρεις ηλικιωμένοι με θερμοπληξία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Από την ημέρα που ξεκίνησε ο καύσωνας υπάρχουν αρκετά περιστατικά με θερμική εξάντληση τα οποία επισκέπτονται τα δημόσια νοσηλευτήρια και λαμβάνουν την πρέπουσα ιατρική...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!