Ολοκληρώθηκε η κατ' ιδίαν συνάντηση Τσαβούσογλου με Κατρούγκαλο

Τις ευχαριστίες του προς τον Γιώργο Κατρούγκαλο για όσα είπε σχετικά με το ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί όσον αφορά το θέμα της αξιοποίησης των υδρογαναθράκων στη νότιοανατολική Μεσόγειο διατύπωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις κοινές τους δηλώσεις μετά την συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης στην Αττάλεια.

«Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στέλνοντας επίσης μήνυμας ότι «κανένα προτζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό». «Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία» πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει «πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».

Για «τουρκική μειονότητα» έκανε λόγο ο Τσαβούσογλου

Ένα από τα θέματα που συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας ήταν και το θέμα των μειονοτήτων με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μιλά ενώπιον του Γιώργου Κατρούγκαλου για «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα» ως «ένα θέμα που συζητάμε όποτε συναντιόμαστε».

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε για το θέμα ότι «μιλήσαμε και για τη μουσουλμανική μειονότητα όπως την προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. Είναι Έλληνες πολίτες και έχουμε καθήκον να φροντίσουμε για την εκπαίδευσή τους» προσθέτοντας ότι ο ίδιος έθεσε ζήτημα για την ανάγκη αντικαταστασης της διοίκησης στα βακουφικά ιδρύματα.

Κυπριακό

Ξεχωριστές αναφορές έκαναν οι δύο υπουργοί και για το Κυπριακό με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να λέει ότι «θέλουμε να επιλύσουμε τη διεθνή του διάσταση με πάγιες θέσεις να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων» κάνοντας λόγο για μια άτυπη συνάντηση στις 12 Απριλίου «για το πού βρίσκονται οι δύο πλευρές στο Κυπριακό». «Στόχος να ακούσουμε τις ιδέες της Τουρκίας για τον μηχανισμό της επόμενης ημέρας που θα αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο Τούρκος ομόλογός του από την πλευρά του είπε ότι για να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση στην Κύπρο πρέπει να αποφασίσουμε τι και πώς θα διαπραγματευτούμε. «Δεν είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε συνομιλίες μόνο για να ξεκινήσουμε συνομιλίες αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα με μια λύση που θα μπορούν να αποδεχτούν οι δύο πλευρές».

Πηγή: protothema.gr

Προηγούμενη ενημέρωση

Να ανοίξουν τα χαρτιά τους για κυπριακό θα ζητήσει σήμερα ο ΥΠΕΞ Ελλάδας από Τσαβούσογλου

Σήμερα η συνάντηση Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του στην Αττάλεια. Σαφή τοποθέτηση από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για κατάργηση των εγγυήσεων αναμένεται να ζητήσει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη συνάντηση τους σήμερα Πέμπτη στην Τουρκία.

Το Κυπριακό, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια.Πρόκειται για άτυπη, προπαρασκευαστική συνάντηση, η οποία θα αποτελέσει έναν ακόμη σταθμό στην αποτύπωση ενός οδικού χάρτη με στόχο την περαιτέρω εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Η προώθηση θετικής ατζέντας αφενός και η διερεύνηση των προθέσεων της τουρκικής πλευράς σε σχέση με τον μηχανισμό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, συνιστούν, τους δύο βασικούς πυλώνες της συζήτησης που θα έχουν οι δύο υπουργοί.

Ο κ. Κατρούγκαλος κατέστησε επανειλημμένως σαφή την βούληση της Ελλάδας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εφόσον όμως προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση, που θα οδηγήσει σε πρόοδο η οποία θα επιτρέψει να ξεκινήσουν καρποφόρες συνομιλίες και να αξιοποιηθούν τα βήματα που έγιναν στο Κραν Μοντανά.Το τρίτο θέμα θα είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση, ασφαλώς, ότι η Άγκυρα θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, θεωρώντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων να μείνει ανοιχτός ο ευρωπαϊκός της δρόμος.

Απόλυτος συντονισμός Λευκωσίας - Αθήνας

Προτού μεταβεί στην Αττάλεια ο Έλληνας ΥΠΕΞ, βρέθηκε στην Κύπρο στην 1η επίσημη επίσκεψη του, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του και Λευκωσία - Αθήνα συντόνισαν τα βήματα τους και τα μηνύματα που θα πρέπει να σταλούν στην Τουρκία στην σημερινή συνάντηση. Η Λευκωσία αναμένει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό όσον αφορά τα θέματα που άπτονται των κεφαλαίων της ασφάλειας και των εγγυήσεων ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναμένεται να ενημερωθεί και για τα όσα είπαν Λουτ- Τσαβούσογλου στη συνάντηση τους.

Εξάλλου, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, η Λευκωσία όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται σε επαφή με την ειδική απεσταλμένη των ΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ. ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως με τον κύπριο ομόλογο του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και περιφερειακά ζητήματα προβλέπεται ότι θα συζητηθούν κατά την συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Κατρούγκαλο, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ‘ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γεώργιος Κατρούγκαλος ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του αξιότιμου Υπουργού μας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στις 21 Μαρτίου 2019 στην Αττάλεια”. Προστίθεται ότι “κατά την επίσκεψη προβλέπεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας καθώς και περιφερειακά ζητήματα”.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ