Τριμερής : Κοινή στάση για ενεργειακή ανεξαρτησία και σταθερότητα στην περιοχή

Με το καλωσόρισμα του Βενιαμίν Νετανιάχου και την ικανοποίησή του για την εμπλοκή των ΗΠΑ ξεκίνησε στις 19:00 η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Ιερουσαλήμ. Ακολούθησαν διμερείς συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μάικ Πομπέο και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
 
ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
 
Στην κοινή δήλωση ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αναφέρεται ότι οι κυβερνήσεις των τεσσάρων χωρών συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους αφιέρωση στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
 
Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Πομπέο υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στον μηχανισμό της Τριμερούς συνεργασίας, τονίζοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας
 
«Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία, να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αντισταθούν σε κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή» τονίζεται στην κοινή δήλωση.
 
Τέλος, καλωσορίζουν την τελευταία ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και της προοπτικής να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια.
 
Ειδικότερα η Κοινή Δήλωση έχει ως εξής :
Οι Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να διαβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Υπουργός Εξωτερικών Πομπέο υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον τριμερή μηχανισμό που δημιούργησε το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, σημειώνοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Χαιρέτισαν τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τους στη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές.
 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για υπέροχη στιγμή και ευχαρίστησε τον Βενιαμίν Νετανιάχου για την ιστορική σύνοδο στην Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του Μάικ Πομπέο, η οποία δίνει προστιθέμενη αξία στη Σύνοδο.
 
 
«Είμαστε ευτυχείς που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Mike Pompeo, μας ενώνει σήμερα. Η παρουσία του είναι μια απτή απόδειξη ότι οι τρεις χώρες μας αποτελούν αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, και μια σταθερή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
ΤΣΙΠΡΑΣ
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η συνεργασία των τριών χωρών έγινε στρατηγικής σημασίας κάτι που επιβεβαιώνει η παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών.
 
ΠΟΜΠΕΟ
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε εταίρους στον τομέα της Ενέργειας και της Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδεύεται στο Ισραήλ από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου.
 
 Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση Αναστασιάδη-Νετανιάχου ήταν θέματα Ενέργειας, ασφάλειας, περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικλ Πομπέο, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ.

Με τον κ. Πομπέο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησαν θέματα που άπτονται της Ενέργειας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, οι περιφερειακές εξελίξεις, και το Κυπριακό.

Στις διμερείς συναντήσεις παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

 Πριν την Τριμερή διεξήχθη διμερής συνάντηση του Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ.
Σε δηλώσεις τους οι Βενιαμίν Νετανιάχου και Μάικ Πομπέο στάθηκαν ιδιαίτερα στις εξαιρετικές σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ, ενώ ανέφεραν πως συζήτησαν τις εξελίξεις με το Ιράν. Επιβεβαίωσαν πως στην Τριμερή που ακολουθεί θα συζητήσουν θέματα ενεργειακής ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο. 
 Τον ΠτΔ υποδέχθηκε στην Ιερουσαλήμ ο πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Sammy Revel μέσω ανάρτησης του στο twitter.
 ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Στις 19:00 ώρα Κύπρου αναμένεται να ξεκινήσει η εξαιρετικά σημαντική και συμβολική για την περιοχή σε σχέση πάντα με την τουρκική πολιτική Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Ιερουσαλήμ.
 
Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο οικοδεσπότης Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδεύεται στο Ισραήλ από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου.
 
Στο επίκεντρο των επαφών ενόψει τριμερούς συνάντησης βρίσκοντα τα θέματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και οι περιφεριακές εξελίξεις.
 
Πριν την Τριμερή διεξήχθη διμερής συνάντηση του Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ.

Τον ΠτΔ υποδέχθηκε στην Ιερουσαλήμ ο πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Sammy Revel μέσω ανάρτησης του στο twitter.

Μετά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 45 λεπτά, θα αρχίσει διμερής συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, ενώ αργότερα θα πραγματοποιηθεί διμερής επίσης συνάντηση με τον επικεφαλής του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο.

 

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ