Τις προκλήσεις για την κυπριακή γεωργία τόνισαν Καυκαλιάς, Γιωργάλλας στο Βουκουρέστι

Τις προκλήσεις και ιδιαιτερότητες του τομέα της γεωργίας στην Κύπρο υπογράμμισαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Αντρέας Καυκαλιάς και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Μιχάλης Γιωργάλλας, στη διάρκεια των εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης για την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) και την Πολιτική Συνοχής που ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα στο Βουκουρέστι.

Σε παρέμβασή του, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Καυκαλιάς έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι γεωργοί εξαιτίας του πολυτεμαχισμού της γης, του υψηλού εργατικού κόστους και της περιορισμένης πρόσβασης σε κεφάλαια, οδηγώντας τους σε παράλληλη απασχόληση και άλλες δραστηριότητες. Περαιτέρω, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι η Κύπρος ως νησί είναι απομονωμένη από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές και επηρεάζεται αρνητικά από το ψηλό κόστος μεταφοράς γεωργικών προϊόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεκτιμά τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες κάθε κράτους μέλους για την παροχή κινήτρων και βοήθειας. Εξέφρασε δε τη διαφωνία του ως προς τη μεγαλύτερη προτεραιότητα που αποδίδει η ΕΕ στην αντιμετώπιση άλλων προκλήσεων, επισημαίνοντας ότι οι μεγαλύτερες επενδύσεις της ΕΕ στον τομέα της άμυνας δεν πρέπει να αποβαίνουν εις βάρος του αγροτικού τομέα.

Σε δική του παρέμβαση, ο κ. Γιωργάλλας σημείωσε ότι η Κύπρος έχει συγκεκριμένη γεωργική δομή και ιδιαίτερες συνθήκες παραγωγής. Ανέφερε ότι ο κυπριακός γεωργικός τομέας είναι μικρής κλίμακας και αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις εξαιτίας και της λειψυδρίας και των παρατεταμένων ανομβριών σε συνδυασμό με το ψηλό κόστος παραγωγής. Στη συνέχεια, έκανε μνεία στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για στήριξη των νέων που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωργία.

Αναφερόμενος στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της ΚΓΠ στο πλαίσιο του επόμενου ΠΔΠ, ο κ. Γιωργάλλας σημείωσε ότι αυτή θα επηρεάσει όλους τους Ευρωπαίους, περιλαμβανομένων των Κυπρίων. Επεσήμανε δε ότι το προτεινόμενο μοντέλο για τη νέα ΚΓΠ, ενώ εκτιμάται ότι θα αποβεί προς όφελος της κυπριακής γεωργίας, εντούτοις ελλοχεύει τον κίνδυνο απώλειας 40 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδότησης, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης μείωσης του κονδυλίου για τη χρηματοδότηση της ΚΓΠ στη νέα προγραμματική περίοδο. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Κύπριος βουλευτής εξέφρασε ανησυχία για τη βιωσιμότητα της κυπριακής γεωργίας.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ