Σε συλλήψεις 151 διαδηλωτών προχώρησε η Αστυνομία της Αρμενίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να κλείσουν δρόμους στην πρωτεύουσα Γιερεβάν, διαδηλώνοντας ενάντια στα σχέδια της Κυβέρνησης να εκχωρήσει γη στο Αζερμπαϊτζάν.
Η Αρμενία έχει συμφωνήσει να εκχωρήσει την κυριαρχία της σε περιοχές που ελέγχει από τη δεκαετία του 1990 και έχει αρχίσει τη διαδικασία οριοθέτησης των συνόρων, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει μια ειρηνευτική συμφωνία με το Μπακού και να αποφύγει μια νέα αιματηρή σύγκρουση.
Οι εδαφικές παραχωρήσεις έχουν προκαλέσει εβδομάδες διαδηλώσεων από διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν αποκλείσει μεγάλους δρόμους σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τον Πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν να αλλάξει πορεία.
Ο ηγέτης των διαδηλωτών, Αρχιεπίσκοπος Bagrat Galstanyan ,είχε προτρέψει τους διαφωνούντες με τη συμφωνία να πλημμυρίσουν τους δρόμους του Γιερεβάν τη Δευτέρα σε μια νέα επίδειξη αντίστασης στη συμφωνία.
Ο 52χρονος Αρμενοκαναδός πολίτης είναι εκκλησιαστικός ηγέτης της περιοχής Ταβούς, την οποία οι αρμενικές δυνάμεις κατέλαβαν τη δεκαετία του 1990, και όπου ο Πασινιάν είχε συμφωνήσει να παραχωρήσει τον έλεγχο τεσσάρων χωριών.
Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι συνολικά 151 άτομα είχαν συλληφθεί μέχρι στιγμής τη Δευτέρα, και πως οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να αποκλείσουν κανέναν δρόμο στο Γιερεβάν.
Δημοσιογράφοι του AFP στην πρωτεύουσα της Αρμενίας ανέφεραν ότι εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συμμετάσχει στη διαδήλωση τη Δευτέρα και είδαν την Αστυνομία να πραγματοποιεί συλλήψεις στους δρόμους.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στον νότιο Καύκασο, βρίσκονται σε αντιπαράθεση για αμφισβητούμενα εδάφη, κυρίως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι ξεκίνησαν εργασίες οριοθέτησης των συνόρων, στο πλαίσιο των προσπαθειών εξομάλυνσης των σχέσεών τους.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Καζακστάν, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών, στις οποίες σε διάφορα στάδια έχουν μεσολαβήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.