Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε χθεσινές δηλώσεις του στο Αμβούργο, όπου συμμετείχε σε συμπόσιο, στο οποίο επίσημη προσκεκλημένη ήταν και η Πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, ανέφερε πως υπό το φως και της ανησυχίας των χωρών της Βαλτικής για ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας «Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε κάθε τετραγωνικό μέτρο νατοϊκού εδάφους».
Ο Γερμανός Καγκελάριος, αναφέρθηκε και στην ταξιαρχία που θα εγκαταστήσει μόνιμα η Γερμανία από το 2025 στη Λιθουανία, ενώ υπογράμμισε ότι η Ρωσία «με τον ιμπεριαλιστικό, δολοφονικό της επιθετικό πόλεμο» κατά της Ουκρανίας θέλει να ξαναγράψει την ιστορία της Ευρώπης και να μετατοπίσει τα σύνορα δια της βίας.
«Για εμάς ως δημοκρατίες, ως Ευρωπαίους, ως φίλους της ελευθερίας, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εναλλακτική πέραν του να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειάζεται», δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος, ενώ πρόσθεσε ότι αν η Ουκρανία σταματήσει να μάχεται, θα πάψει να υπάρχει.
Από την πλευρά της η Εσθονή Πρωθυπουργός, κάλεσε κατά την ομιλία της τη Δύση να στηρίξει περαιτέρω την Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι μπορεί μεν η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης να προκάλεσε ένα αίσθημα θριάμβου στη Δύση, η οποία στήριξε αρχικά τις ελπίδες της στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της Ρωσίας, ωστόσο αυτή η στάση, όπως είπε, οδήγησε στον κίνδυνο ενός ευσεβούς πόθου. Επιπλέον, η Δύση δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της έναντι της Ουκρανίας, η οποία πλέον είναι αντιμέτωπη με έλλειψη πυρομαχικών.
«Από κοινού μπορούμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Έχουμε τους πόρους, την οικονομική δύναμη, την τεχνογνωσία», τόνισε στην ομιλία της η Κάλλας, υπογραμμίζοντας ότι η δύναμη της Δύσης είναι μεγαλύτερη από αυτή της Ρωσίας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τ/σ ARD η Κάγια Κάλλας προειδοποίησε για τον κίνδυνο που συνιστά ο Πούτιν για το ΝΑΤΟ, για αυτό και θα πρέπει «να κάνουμε τα πάντα για να τον σταματήσουμε». Ερωτηθείσα για το αν θα πρέπει η Γερμανία να αποστείλει στην Ουκρανία πυραύλους Taurus, σημείωσε ότι «η Γερμανία θα πρέπει η ίδια να αποφασίσει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Έχει ήδη κάνει πολλά. Σε απόλυτους αριθμούς έχει προσφέρει τη μεγαλύτερη στήριξη στην Ουκρανία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».
Εξάλλου, ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW), Mάρτσελ Φρέτσελ, δήλωσε πως το κόστος για τη Γερμανία μετά από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία ανέρχεται σε περισσότερα από 200 δισ. ευρώ.
Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου είχαν επίσης καταγραφεί στο επονομαζόμενο Κεντρικό Μητρώο Αλλοδαπών της Γερμανίας περίπου 1,143 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες, ενώ περίπου 321.000 πρόσφυγες που κατέφυγαν στη Γερμανία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δεν ζουν πλέον στη χώρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι από αυτούς επέστρεψαν στην πατρίδα τους και πόσοι κατέφυγαν σε άλλη χώρα.