23.8 C
Nicosia
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2026 | 23:50

Πρώτα σινιάλα ότι ο Τραμπ θα τερματίσει σύντομα τον πόλεμο στέλνουν οι αγορές, ενώ μαίνονται οι επιθέσεις και οι απειλές

Παρά τις εκατέρωθεν απειλές οι αγορές προεξοφλούν ότι το τέλος του πολέμου πλησιάζει, συμπεραίνει το Reuters, ενώ ο Τραμπ συντηρεί το αφήγημα της νίκης και της γρήγορης απεμπλοκής δηλώνοντας πρόθυμος -υπό όρους– να συνομιλήσει με το Ιράν. Ανάλογη αίσθηση και στο Ισραήλ. 

Η νέα αναφορά Τραμπ έρχεται μετά την απειλή για «θάνατο, οργή και φωτιά», αν οι Ιρανοί κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και στον απόηχο των χθεσινών αντικρουόμενων μηνυμάτων για τη διάρκεια της σύγκρουσης. Από τη μία δήλωσε ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει «πολύ σύντομα» και ότι οι αμερικανικοί στόχοι έχουν «σχεδόν πλήρως επιτευχθεί». Από την άλλη, φέρεται να είπε σε Ρεπουμπλικανούς βουλευτές ότι «δεν έχουμε κερδίσει αρκετά». Σύμφωνα με τη WSJ δέχεται πιέσεις από συμβούλους του να παρουσιάσει άμεσα ένα σχέδιο «γρήγορης εξόδου» από τον πόλεμο, την ώρα που το Ιράν απειλεί να κόψει τελείως τις ενεργειακές ροές από το Ορμούζ.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται το σφυροκόπημα, με τον Πιτ Χέγκσεθ να προαναγγέλει νέες επιθέσεις απόψε στην Τεχεράνη τις «πιο σφοδρές» από την έναρξη του πολέμου. Το Ιράν απαντά με drones και πυραύλους κατά των Εμιράτων, του Μπαχρέιν και άλλων χωρών του Κόλπου.

Στις αγορές οι μετοχές ανακάμπτουν, το πετρέλαιο υποχωρεί από τα χθεσινά εκρηκτικά επίπεδα, αλλά παραμένει 30% υψηλότερα σε σχέση με την έναρξη του πολέμου, οι φόβοι για πληθωριστικό κύμα ή ακόμη και στασιμοπληθωρισμό επιμένουν και τα ομόλογα δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΔΙΑΦΟΡΑΠρώτα σινιάλα ότι ο Τραμπ θα τερματίσει σύντομα τον πόλεμο στέλνουν οι...