Την προώθηση ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων για θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προανήγγειλε η Πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα στην καθιερωμένη της συνέντευξη Τύπου μετά την ανταλλαγή απόψεων με τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση αν η ίδια είχε ποτέ σχέσεις με το Κατάρ, παρέπεμψε σε πρόσφατη της συνέντευξη σε Ιταλικό ΜΜΕ. «Προσκλήθηκα να πάω στο Παγκόσμιο Κύπελλο όμως αρνήθηκα γιατί είχα ανησυχίες για την χώρα αυτή» ανέφερε, προσθέτοντας πως είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της χώρας στις Βρυξέλλες και πως έχει λάβει προσκλήσεις τις οποίες αρνήθηκε.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, μετά τη συζήτηση μεταξύ της κ. Μέτσολα και των ηγετών, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε εκ μέρους όλων την πλήρη εμπιστοσύνη στις δικαστικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και την «πλήρη στήριξη και εμπιστοσύνη» των 27 στην κ. Μέτσολα ώστε «να κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να βελτιώσει και να προστατεύσει τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η κ. Μέτσολα ενώ η σύνοδος συνεχιζόταν, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου ανακοίνωσε πως προωθεί χωρίς καθυστέρηση ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο μεταξύ άλλων θα απαγορεύει τις ανεπίσημες ομάδες επαφών και θα προχωρήσει σε ανασκόπηση όλου του φάσματος του πώς το Κοινοβούλιο διεξάγει τις σχέσεις του με τρίτες χώρες.
Όπως τόνισε η κ. Μέτσολα, θα ηγηθεί αυτής της διαδικασίας προσωπικά και θα έχει ευρείες διαβουλεύσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις έρευνες του ίδιου του Κοινοβουλίου, η κ. Μέτσολα επεσήμανε πως μπορεί να βρέθηκαν κάποιοι πρόθυμοι να πάρουν λεφτά, όμως υπήρχαν και κάποιοι έτοιμοι να τα δώσουν.
Οι υφιστάμενοι κανόνες, παραδέχθηκε, μπορούν να γίνουν αυστηρότεροι και να βελτιωθούν, όμως στο τέλος η συγκεκριμένη περίπτωση διαφθοράς διερευνήθηκε και αποκαλύφθηκε.
Υπογράμμισε πως το Κοινοβούλιο συνεργάστηκε πλήρως με τις αρχές αλλά πως υπάρχει ανάγκη οι θεσμοί να αρχίσουν να λειτουργούν καλύτερα σε θέματα διαφάνειας.
Αναφερόμενη στα «παραθυράκια» που πρέπει να κλείσουν, παρέπεμψε σε ζητήματα όπως το ποιος μπορεί να εγγραφεί ως λόμπι στο Κοινοβούλιο, τις δράσεις πρώην Ευρωβουλευτών και ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στο Κοινοβούλιο.
Κληθείσα να σχολιάσει αν υπάρχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες είναι ευάλωτες σε παρεμβάσεις, η κ. Μέτσολα ανέφερε πως έχει ζητήσει να γίνει έλεγχος των νομοθεσιών και πως αυτή τη στιγμή δεν έχει συγκεκριμένη πληροφόρηση.
Ερωτηθείσα αν ήταν η Βελγική αστυνομία που ενημέρωσε πρώτη το Κοινοβούλιο για την υπόθεση ή αν η πρώτη ενημέρωση έγινε από το Κοινοβούλιο στην αστυνομία, η κ. Μέτσολα περιορίστηκε να πει πως «βρίσκονται σε ένα συνεχές πάρε δώσε» και παρέπεμψε στο ότι οι έρευνες γίνονταν ταυτόχρονα. Όπως όμως είπε, οι πληροφορίες για το σκάνδαλο έφτασαν μπροστά της το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου όταν έγιναν οι έφοδοι.
Υπογράμμισε πως δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή αστυνομία και ως εκ τούτου το Κοινοβούλιο λειτουργεί βάσει των οδηγιών της Βελγικής αστυνομίας. Σε αυτή την περίπτωση, εξήγησε, η συνεργασία αφορούσε την άρση της ασυλίας εκεί που ήταν αναγκαίο, τις αποφάσεις για έρευνες, καθώς και την συμμόρφωση με νομικές προϋποθέσεις, όπως να είναι η ίδια παρούσα σε έρευνες όπως και έκανε.