Το ποσό των 100 εκατ. δολαρίων θα διαθέσουν τα Ηνωμένα Έθνη για τη στηρίξουν τους ανθρώπους σε εφτά χώρες που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις μεταξύ των οποίων η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), το Σουδάν και η Συρία.
Η χρηματοδότηση, που αντλείται από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (CERF) των Ηνωμένων Εθνών, είναι από τις μικρότερες των τελευταίων ετών, καθώς οι οργανώσεις βοήθειας παλεύουν να προσελκύσουν δωρεές εν μέσω ενός καταιγισμού ανθρωπιστικών κρίσεων.
«Αυτό αντικατοπτρίζει τη μειωμένη χρηματοδότηση που έλαβε το CERF το 2023, τη χαμηλότερη από το 2018, και τη φρικτή πραγματικότητα ότι η χρηματοδότηση από τους δωρητές αδυνατεί να συμβαδίσει με τις ραγδαία αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), το οποίο διαχειρίζεται το ταμείο έκτακτης ανάγκης.
Today, @UNReliefChief released US$100 million from @UNCERF to urgently boost humanitarian response in 7 underfunded emergencies.
Check out our map to find out where people will get critical aid through this funding???? pic.twitter.com/EEwWFXPY8v
— CERF – The UN’s emergency fund (@UNCERF) February 20, 2024
Οι ανάγκες για βοήθεια παγκοσμίως έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν 57 δισ. δολαρίων το 2023, καθώς οι συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ξέσπασαν σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το OCHA.
Τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το OCHA , η διαφορά μεταξύ των οικονομικών αναγκών και των πόρων είχε φθάσει στο πρωτοφανές επίπεδο 35 δισ. δολαρίων, που αφορά τις ανεκπλήρωτες εκκλήσεις για οικονομική στήριξη.
Εκτός από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Σουδάν και τη Συρία, το κονδύλι του ταμείου έκτακτης ανάγκης θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης κρίσεων στο Τσαντ, τον Νίγηρα, τον Λίβανο και την Ονδούρα.