Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν συναντάται σήμερα με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο πλαίσιο της περιοδείας του με αντικείμενο τα μέσα για την αποφυγή μιας περιφερειακής πολεμικής ανάφλεξης, πριν μεταβεί στο Ισραήλ.
Προηγούμενοι σταθμοί της περιοδείας του -της τέταρτης από την έναρξη του καταστροφικού πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου – ήταν η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ιορδανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Αντονι Μπλίνκεν αναμένεται το βράδυ στο Τελ Αβίβ για συνομιλίες με τις ισραηλινές αρχές που εκτιμάται ότι θα είναι έντονες. Την Τετάρτη θα επισκεφθεί την κατεχόμενη Δυτική Οχθη και θα ακολουθήσει η Αίγυπτος.
«Είναι μία στιγμή μεγάλης έντασης στην περιοχή. Είναι μία σύρραξη που άνετα μπορεί να κάνει μετάσταση, προκαλώντας περισσότερη ανασφάλεια και περισσότερα δεινά», προειδοποίησε χθες ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών από την Ντόχα του Κατάρ, την ώρα που Ο πόλεμος εισέρχεται στον τέταρτό του μήνα. Αντικείμενο της περιοδείας του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, είναι η αποφυγή της κλιμάκωσης και κυρίως η αποτροπή της εκτροπής των συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, σύμμαχο του Ιράν, σε ανοικτή σύρραξη.
Μπροστά σε έναν απολογισμό που ξεπερνά πλέον τους 22.800 νεκρούς στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι είναι «ιδιαιτέρως σημαντικό ότι, στο μέτρο που θα συνεχισθούν οι (στρατιωτικές) επιχειρήσεις, θα είναι σχεδιασμένες ώστε να προστατεύουν τους αμάχους και να επιτρέπουν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη και όχι αντίστροφα. Ο Αντονι Μπλίνκεν προσπαθεί επίσης να δει πώς κάθε χώρα θα μπορούσε να συμβάλει στην μεταπολεμική περίοδο, είτε στην ανοικοδόμηση της Γάζας είτε στην διακυβέρνησή της.
Κατά τη διάρκεια των «συνομιλιών μέχρι τώρα, οι εταίροι μας δείχνουν βούληση για δύσκολες συνομιλίες και για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων», είπε. Αυτή είναι η περίπτωση της Τουρκίας και των αραβικών χωρών, ακόμη και αν ζητούν πριν από κάθε άλλο, την κατάπαυση των συγκρούσεων και την εφαρμογή βιώσιμης εκεχειρίας, τονίζεται από αμερικανικής πλευράς.
Στη Σαουδική Αραβία, στην ιστορική πόλη Αλ-Ούλα, οι συνομιλίες ανάμεσα στον Μπλίνκεν και τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου, θα αφορούν τις επιθέσεις που διεξάγουν οι δυνάμεις των Χούτι της Υεμένης κατά των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα για την υποστήριξη των Παλαιστινίων.
Ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα ζήτησε από τους Χούτι, συμμάχους του Ιράν, να σταματήσουν τις επιθέσεις που διαταράσσουν το παγκόσμιο εμπόριο, διαφορετικά θα υποστούν τις συνέπειες. Το θέμα είναι ειδικής σημασίας για τους Σαουδάραβες, που αποτελούν παράγοντα του πολέμου στην Υεμένη στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων, την ώρα που μία εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο 2022 έληξε τον Οκτώβριο, αν και η χώρα γνωρίζει σχετική ηρεμία.
Επιπλέον, αν και στο σημερινό πλαίσιο δεν τίθεται θέμα επανέναρξης των συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, το θέμα παραμένει στο φόντο. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, πρόοδος είχε καταγραφεί σύμφωνα και με τις δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις και ο Αντονι Μπλίνκεν είχε προγραμματίσει ταξίδι στο Ριάντ για διεξοδικές συνομιλίες για το θέμα.
Ομως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ξεχάσει το θέμα και η συνάντηση με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα επιτρέψει στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών να βολιδοσκοπήσει τους Σαουδάραβες, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο.
Η Σαουδική Αραβία, τοποτηρητής των πρώτων ιερών τόπων του ισλάμ, δεν συμμετείχε στις συμφωνίες του Αβραάμ του 2020 που επέτρεψαν την εγκαθίδρυση επίσημων σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο. Πριν από την άφιξή του στην Σαουδική Αραβία, ο Άντονι Μπλίνκεν θα έχει συνομιλίες στο Αμπού Ντάμπι με τον εμίρη Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ-Ναχίαν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ακύρωσε τη διανομή ιατρικών προμηθειών στο βόρεια Γάζα λόγω μη ασφαλών συνθηκών
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι αναγκάστηκε να ακυρώσει μια αποστολή για την παροχή ιατρικών εφοδίων στη βόρεια Γάζα χθες, Κυριακή, αφού δεν μπόρεσε να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας. Ήταν η τέταρτη φορά που ο ΠΟΥ αναγκάστηκε να ακυρώσει μια προγραμματισμένη αποστολή ιατρικών εφοδίων που χρειάζονται επειγόντως στο Νοσοκομείο Αλ Άουντα και το κεντρικό φαρμακείο στη βόρεια Γάζα από τις 26 Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε.
“Είναι τώρα 12 ημέρες αφότου μπορέσαμε τελευταία φορά να φθάσουμε στη βόρεια Γάζα”, ανέφερε το γραφείο του οργανισμού στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη στην πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης X. “Σφοδροί βομβαρδισμοί, περιορισμοί στις μετακινήσεις και διακοπείσες τηλεπικοινωνίες καθιστούν σχεδόν αδύνατο το να διανείμουμε ιατρικές προμήθειες τακτικά και με ασφάλεια σε όλη τη Γάζα, ιδιαιτερα στον βορρά”. Η διανομή που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες, ανέφερε ο ΠΟΥ, είχε σχεδιαστεί ώστε να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις πέντε νοσοκομείων στο βόρειο τμήμα του θύλακα. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε “σοκαρισμένος από την κλίμακα των υγειονομικών αναγκών και της καταστροφής στη βόρεια Γάζα”. “Περαιτέρω καθυστερήσεις θα οδηγήσουν σε περισσότερο θάνατο και οδύνη για τόσους πολλούς ανθρώπους”, έγραψε στο X.