Για άνευ προηγουμένου επίθεση κάνει λόγο το Al Jazeera αναφερόμενο στην επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα της Τζενίν στη Δυτική Όχθη.
Όπως αναφέρει η ανταποκρίτριά του, οι ισραηλινές δυνάμεις ζήτησαν από το ιατρικό προσωπικό να σηκώσει τα χέρια ψηλά. Όσοι βρίσκονταν μέσα αρνήθηκαν, αλλά κάποιοι από το ιατρικό προσωπικό βγήκαν έξω με τα χέρια ψηλά και ανακρίθηκαν για περίπου μία ώρα πριν αφεθούν ελεύθεροι.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η επιδρομή στο νοσοκομείο έγινε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν όπου οι συγκρούσεις ήταν έντονες σχεδόν καθημερινά ακόμη και πριν από τις 7 Οκτωβρίου.
«Αλλά η φύση αυτής της επιδρομής είναι πρωτοφανής όχι μόνο επειδή συνέβη σε νοσοκομείο αλλά και λόγω του τρόπου με τον οποίο εμφανίστηκαν οι ισραηλινές δυνάμεις. Ήρθαν με μπουλντόζες καταστρέφοντας αυτοκίνητα, δρόμους και καταστρέφοντας ιδιωτική περιουσία που ανήκει σε Παλαιστίνιους», αναφέρει η δημοσιογράφος.
Τι σημαίνει η εντολή εκκένωσης στη νότια Γάζα
Οι ισραηλινές δυνάμεις προειδοποίησαν τους κατοίκους ορισμένων πόλεων στην περιοχή Χαν Γιουνίς να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν σε καταφύγια.
Το Χαν Γιουνίς είναι η μεγαλύτερη πόλη στη νότια Γάζα – όπου κατέφυγαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αφού τους είπαν να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα του πολιροκημένου θύλακα.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν το βράδυ της Τετάρτης φυλλάδια πάνω από τέσσερις πόλεις – Bani Shuhaila, Khuzaa, Abassan και Qarara – στις οποίες ζούσαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πριν κατακλυστούν από εκτοπισμένους Παλαιστίνιους του Βορρά.
«Για την ασφάλειά σας, πρέπει να εκκενώσετε αμέσως τους τόπους διαμονής σας και να κατευθυνθείτε σε γνωστά καταφύγια. Οποιοσδήποτε βρίσκεται κοντά σε τρομοκράτες ή στις εγκαταστάσεις τους θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο και κάθε σπίτι που χρησιμοποιείται από τρομοκράτες θα στοχοποιηθεί», ανέφεραν τα φυλλάδια, σύμφωνα με το Reuters.
Πριν από εβδομάδες, παρόμοια φυλλάδια έπεσαν πάνω από τη βόρεια Γάζα πριν από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ.
Τον Οκτώβριο, ο πληθυσμός του Χαν Γιουνίς αυξήθηκε από 400.000 κατοίκους σε πάνω από ένα εκατομμύριο, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τη βόρεια Γάζα.
Χιλιάδες εκτοπισμένοι ζουν τώρα σε πρόχειρους καταυλισμούς, νοσοκομεία και σχολικές εγκαταστάσεις στο Χαν Γιουνίς.