«Το αεροσκάφος Rafale παραμένει διαβολικά ελκυστικό», γράφει η γαλλική La Tribune. «Ελκυστικό για χώρες που δεν το έχουν ακόμη (Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Κολομβία…) και για άλλες που το χρησιμοποιούν τακτικά».
Αυτή είναι η περίπτωση του Κατάρ, το οποίο διαθέτει ήδη 36 Rafale και αναμένεται να παραγγείλει μια νέα παρτίδα άλλων 24 αεροσκαφών μέχρι το 2024 ή, πιθανότατα, το 2025, σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής ιστοσελίδας μας. Μια επιθυμία που αναφέρθηκε κατά την επίσκεψη στη Ντόχα του Γάλλου υπουργού Αμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί και τη συνάντησή του με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι.
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνί συναντήθηκε επίσης με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ μπεν Αμπντεραχμάν Αλ-Θάνι. Επισκέφθηκε επίσης με τον ομόλογό του Χαλίντ μπεν Μοχάμεντ αλ Ατίγια την αεροπορική βάση Ντούχαν όπου στεγάζονται τα 36 Rafales που παρέδωσε η Dassault Aviation μεταξύ 2019 και 2022.
Αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν υπογράψει σύμβαση με την Dassault Aviation από τον Δεκέμβριο του 2021 για την απόκτηση 80 Rafale F4 που θα παραδοθούν μεταξύ 2027 και 2030.
Οι συζητήσεις προχωρούν επίσης καλά μεταξύ του Κατάρ και της Γαλλίας για πιθανή πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων της Nexter.
Η ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Κατάρ επισημοποιήθηκε με την επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι στο Παρίσι τον περασμένο Φεβρουάριο και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στα Ηλύσια.
Στην εμβάθυνση της συνεργασίας συνέβαλαν και οι προσπάθειες της Γαλλίας να βοηθήσει το Κατάρ να διοργανώσει ένα ασφαλές Παγκόσμιο Κύπελλο. Τα Γαλλικά υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών παρείχαν υποστήριξη στη Ντόχα για την αποτροπή τρομοκρατικών απειλών, εξουδετέρωση εκρηκτικών αλλά και κυβερνοεπιθέσεων.