Επίθεση με μολότοφ στην ισραηλινή πρεσβεία στο Μπαχρέιν, με φόντο τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που ξεκίνησαν ως αντίποινα στην επίθεση της Χαμάς το Σάββατο 7 Οκτωβρίου.
Μετά τη σφαγή στο νοσοκομείο της Γάζας οργισμένες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους πραγματοποιήθηκαν σε σειρά χώρες, ενώ κυβερνήσεις του αραβικού κόσμου απέδωσαν την ευθύνη στον ισραηλινό στρατό, παρά τις συνεχείς αρνήσεις του Τελ Αβίβ.
Δείτε βίντεο από την επίθεση με μολότοφ στην ισραηλινή πρεσβεία στο Μπαχρέιν
Εκκένωση πρεσβειών
Το Ισραήλ έχει εκκενώσει αρκετές από τις πρεσβείες του στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων στο Μπαχρέιν, την Ιορδανία και το Μαρόκο, σύμφωνα με το Anadolu που επικαλείται την επίσημη ιστοσελίδα της Ισραηλινής Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής
Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, η αρχή ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει εκκενώσει αρκετές από τις πρεσβείες του στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των πρεσβειών στο Μπαχρέιν και το Μαρόκο.
Η ισραηλινή αρχή δήλωσε ακόμη: «Η πρεσβεία στην Ιορδανία εκκενώθηκε στην αρχή του πολέμου με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Eli Cohen και του γενικού διευθυντή του υπουργείου».
Το Συμβούλο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ είχε εκδώσει την Τρίτη ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, εκφράζοντας φόβους ότι οι Ισραηλινοί πολίτες που βρίσκονται στη χώρα αυτή μπορεί να στοχοποιηθούν. Για τον λόγο αυτόν κάλεσε όλους τους Ισραηλινούς να φύγουν το συντομότερο δυνατόν.
Το Ισραήλ απέσυρε όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία, μεταξύ των οποίων και την πρέσβειρα Ιρίτ Λιλιάν, για λόγους ασφαλείας, αναφέρει η εφημερίδα Times of Israel, επικαλούμενη δύο Τούρκους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, οι διπλωμάτες του Ισραήλ στην Ιορδανία, το Μαρόκο και το Μπαχρέιν έχουν επίσης φύγει από τις χώρες αυτές, για τους ίδιους λόγους.
Η απόφαση για την αποχώρηση των διπλωματών ελήφθη μετά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις διπλωματικές αποστολές του Ισραήλ στην Τουρκία και αφού ορισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στην πρεσβευτική κατοικία στην Άγκυρα και σε ένα κτίριο όπου στεγάζεται το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.
Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι διπλωμάτες έφυγαν για λόγους ασφαλείας και ότι η αποχώρησή τους δεν έγινε για πολιτικούς λόγους.