Ενόχληση έχουν προκαλέσει στη Γερμανία οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τις οποίες δεν απέκλεισε ενδεχόμενη αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, κάτι που ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, απέρριψε κατηγορηματικά, μιλώντας χθες στο Φράιμπουργκ.
Στις δηλώσεις του ο κ. Σολτς ξεκαθάρισε ότι στη Διάσκεψη του Παρισιού για την Ουκρανία υπήρξε συναίνεση ότι ισχύει και για το μέλλον αυτό που είχε συμφωνηθεί εξ’ αρχής, ότι δηλαδή «δεν θα σταλούν χερσαίες δυνάμεις από τα ευρωπαϊκά κράτη ή από τα κράτη του ΝΑΤΟ».
Κυβερνητικές πηγές στη γερμανική πρωτεύουσα υπογραμμίζουν πως πριν τη διεξαγωγή της Διάσκεψης ο Καγκελάριος Σολτς με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ είχε επίσης καταστήσει σαφή την κόκκινη γραμμή ότι «δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο ούτε άμεσα ούτε έμμεσα», ξεκαθαρίζοντας ότι η Γερμανία δεν θα αποστείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία.
Στο Βερολίνο σχολιάζουν πως την ημέρα κατά την οποία ο Όλαφ Σολτς απορρίπτει κατηγορηματικά την αποστολή των Taurus στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας έτσι την ευθύνη του για την αποτροπή ενδεχόμενης κλιμάκωσης, ο Μακρόν δεν αποκλείει κατηγορηματικά την αποστολή στρατευμάτων, κάτι που συνιστά μέγιστη κακοφωνία στις γερμανο-γαλλικές σχέσεις.
Η επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του γερμανικού Κοινοβουλίου, Mαρί Άγκνες Στρακ Ζίμερμαν, υποστηρίζει πως η σχετική διχογνωμία αποτελεί γεγονός καταστροφικό για την Ευρώπη, καθώς είναι προς το συμφέρον του Προέδρου Πούτιν να έχουν διαφορετικές απόψεις το Βερολίνο και το Παρίσι.
Ο Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, σε δηλώσεις του από τη Βιέννη, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, υπογράμμισε ότι τα χερσαία στρατεύματα «δεν αποτελούν επιλογή για τη Γερμανία», ενώ και άλλα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, όπως ο Mίκαλε Ροτ και ο Ρολφ Μούτζενιχ ήταν κατηγορηματικά αρνητικοί στο ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, με τον τελευταίο, να καλεί τους Πρασίνους και τους Φιλελεύθερους να συνταχθούν με το ‘όχι’ του Καγκελαρίου για τους Taurus.
Να προστεθεί πως στη Γερμανία υπάρχει επίσης δυσφορία και για το γεγονός ότι έχουν προσφέρει 17 δισ. ευρώ σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, ενώ η Γαλλία μόνον 650 εκ.
Πηγή: ΚΥΠΕ