Ο θανάσιμος ξυλοδαρμός νεαρού ελληνικής καταγωγής στο Βερολίνο με φερόμενο ως κύριο δράστη 18χρονο Σύρο, ο οποίος ήταν γνώριμος στην Αστυνομία, αναζωπυρώνει τη συζήτηση για τις απελάσεις στη Γερμανία.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Ντιρκ Βίζε, σε δηλώσεις του ζητά την “εξάντληση της αυστηρότητας του νόμου”, σημειώνοντας ότι “σε περίπτωση που αποδειχθεί η ενοχή του υπόπτου, θα πρέπει να απελαθεί αμέσως μόλις εκτίσει την ποινή του”, και ότι καταβάλλονται προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, δεδομένου ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για Σύρους πρόσφυγες.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις της Αναπληρώτριας Προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CSU), Αντρέα Λίντχολτζ, η οποία επίσης τάσσεται υπέρ της απέλασης στη Συρία, εφόσον επιβεβαιωθεί η διάπραξη του εγκλήματος, καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση να δημιουργήσει γρήγορα τις προϋποθέσεις για τέτοιου είδους απελάσεις, καθώς έτσι πρόκειται να προστατεύονται και όσοι μετανάστες έχουν ενσωματωθεί στη γερμανική πραγματικότητα.
O Mάρτιν Χες, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ακροδεξιού AfD για θέματα εσωτερικής πολιτικής, κάνει λόγο για “πλήρη κρατική αποτυχία που στοιχίζει τη ζωή σε όλο και περισσότερους αθώους πολίτες, καθώς, “ο Φίλιππος Τ. θα ήταν ακόμα ζωντανός εάν τόσο η Κυβέρνηση Mέρκελ όσο και η “υβέρνηση Σολτς είχαν ενεργήσει αποφασιστικά και είχαν εφαρμόσει τα μέτρα που ζητά το AfD”.
Από πλευράς της, η Κλάρα Μπούνγκερ, εκπρόσωπος του αριστερού κόμματος Die Linke επί προσφυγικών και δικαιικών ζητημάτων, υπογραμμίζει ότι ως αριστερά, η παράταξή της τάσσεται υπέρ των προληπτικών μέτρων κατά της εγκληματικότητας, προσθέτοντας ότι είναι αναπόφευκτη η αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση συνασπισμού επενδύει “αποκλειστικά” στους τομείς ασφάλειας και άμυνας και όχι στο κοινωνικό κράτος.
Σύμφωνα, ωστόσο με την Μπούνγκερ, αποτρόπαιες ατομικές πράξεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται προκειμένου να θεωρούνται ολόκληρες ομάδες γενικά ως ύποπτες, παράκληση άλλωστε και της οικογένειας του θανόντος, καλώντας “το όνομα και η ιστορία του να μη χρησιμοποιούνται καταχρηστικά για πολιτικές προβοκάτσιες από τη δεξιά”.