Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Φραγκίσκος, στηλίτευσε την Τετάρτη τη δολοφονία δύο Ιησουιτών κι ενός άνδρα που προσπάθησε να σωθεί βρίσκοντας καταφύγιο στην εκκλησία τους στο βόρειο Μεξικό από ομάδα ενόπλων, ενώ τα πτώματα των ιερωμένων, που πήραν μαζί φεύγοντας οι κακοποιοί, βρέθηκαν.
Ο Πάπας -ο πρώτος που προήλθε από τις τάξεις της Συντροφιάς του Ιησού, του τάγματος των Ιησουιτών- εξέφρασε τη «θλίψη» και την «κατάπληξή» του για τις δολοφονίες, το βράδυ της Δευτέρας, των «δύο αδελφών ιησουιτών» κι ενός λαϊκού στο εσωτερικό του ναού στο χωριό Σεροκάου, στα απομονωμένα βουνά της πολιτείας Τσιουάουα.
«Τόσες πολλές δολοφονίες στο Μεξικό. Βρίσκομαι στο πλευρό, με στοργή και προσευχή, της καθολικής κοινότητας που πλήττεται από αυτή την τραγωδία», είπε ο κατά κόσμον Χόρχε Μπεργκόλιο, επιμένοντας στο ότι «η βία δεν επιλύει τα προβλήματα, αυξάνει τα αχρείαστα δεινά».
Οι φόνοι των ιερωμένων Χαβιέρ Κάμπος Μοράλες, 79 ετών, και Χοακίν Σέσαρ Μόρα Σαλασάρ, 81 ετών, καθώς και του τουριστικού οδηγού, προκάλεσαν έντονη συναισθηματική φόρτιση στο Μεξικό.
Ο Μεξικανός πρόεδρος, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι ο φερόμενος ως δολοφόνος τους έχει αναγνωριστεί και πρόσθεσε πως έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό.
Πρόκειται για τον τριαντάχρονο Χοσέ Νοριέλ Πορτίγιο, που ήδη καταζητείτο από τις αρχές για τη δολοφονία αμερικανού τουρίστα το 2018, κατά δημοσιεύματα σε μεξικανικά ΜΜΕ.
Το βράδυ της Τετάρτης η κυβερνήτρια στην πολιτεία Τσιουάουα, η Μάρου Κάμπος, ανακοίνωσε πως τα πτώματα βρέθηκαν. «Μπορέσαμε να εντοπίσουμε και να ανακτήσουμε» τα πτώματα «των ιησουιτών ιερωμένων», ανέφερε σε βίντεο που μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Τα πτώματα αναγνωρίστηκαν τυπικά και ανακοινώθηκε πως προσφέρεται αμοιβή 250.000 δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία που θα επέτρεπε να συλληφθεί ο ύποπτος.
Η διάσκεψη των επισκόπων του Μεξικού καταδίκασε την «τραγωδία» αυτή και αξίωσε να διενεργηθεί «ταχεία έρευνα» και περισσότερη ασφάλεια για τα μέλη εκκλησιών στη χώρα.
Η Συντροφιά του Ιησού ζήτησε επίσης «μέτρα προστασίας», υπογραμμίζοντας ότι τα εγκλήματα αυτής της φύσης δεν είναι «μεμονωμένα», αντίθετα «καθημερινά άνδρες και γυναίκες δολοφονούνται αυθαίρετα».
Ανοικτό ημιφορτηγό
————–
«Πιστεύουμε ότι (…) οι δύο ιησουίτες επενέβησαν», αφηγήθηκε ο επικεφαλής του τάγματος των ιησουιτών του Μεξικού, ο Λουίς Χεράρδο Μόρο Μαδρίδ, επικαλούμενος τη μαρτυρία τρίτου ιερωμένου, που βρισκόταν εκεί.
«Ο δράστης πυροβόλησε τον άνδρα που καταδίωκε και τους δύο ιησουίτες», πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Radio Formula. Και οι τρεις πέθαναν ακαριαία.
«Λυπάμαι, αλλά θα πάρουμε τα πτώματα», είπε ο ένοπλος που άνοιξε πυρ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ιησουιτών. Τα τρία πτώματα φορτώθηκαν στην καρότσα ανοικτού ημιφορτηγού από άλλους ενόπλους και καλύφθηκαν με πλαστικό. Κατόπιν η ομάδα έφυγε.
Ο πατέρας Χόρχε Ατιλάνο Γκονσάλες, επίσης ιησουίτης, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Milenio ότι οι δύο ιερείς γνώριζαν τον δράστη, είναι ντόπιος, και επενέβησαν για να προσπαθήσουν να τον ηρεμήσουν.
«Ήθελε να εξομολογηθεί» αφού τους σκότωσε, πρόσθεσε ο ιερωμένος Ατιλάνο Γκονσάλες, που επίσης επικαλέστηκε τη μαρτυρία του τρίτου ιερωμένου. «Νομίζουμε πως βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, εξαιτίας της αντίδρασής του».
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε τις δολοφονίες των δύο ιερέων, που «επιτελούσαν εδώ και πάνω από 20 και 30 χρόνια αντίστοιχα σημαντικό κοινωνικό και ποιμενικό έργο» στην απομονωμένη περιοχή, προσπαθώντας να προστατεύσουν «τον πολιτισμό της κοινότητας των Ραράμουρι σε όλες τις διαστάσεις του» και «το περιβάλλον».
Η φυλή των Ραράμουρι (ή Ταραουμάρα) εγκαταστάθηκε σε αυτή τη δυσπρόσιτη περιοχή για να σωθεί από τους κονκισταδόρες, τους ισπανούς κατακτητές.
Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ αναγνώρισε πως αρκετές απομακρυσμένες ορεινές κοινότητες στην Τσιουάουα αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της παρουσίας του «οργανωμένου εγκλήματος».
Σύμφωνα με ειδικούς, τα όρη στην Τσιουάουα αποτελούν μέρος της οδού διακίνησης ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ, για τον έλεγχο του οποίου συγκρούονται διάφορα καρτέλ.
Ιερωμένοι προσπαθούν σε κάποιες περιοχές του Μεξικού να ενεργούν ως μεσολαβητές ανάμεσα σε κατοίκους και στους εκτελεστές -ή σικάριος- του οργανωμένου εγκλήματος.
Περίπου τριάντα ιερωμένοι έχουν δολοφονηθεί την τελευταία δεκαετία στο Μεξικό, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Centro Católico Multimedial.
Το Μεξικό έχει καταγράψει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 340.000 φόνους και δεκάδες χιλιάδες εξαφανίσεις αφότου εξαπολύθηκε τον Δεκέμβριο του 2006 ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών», με την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας.