Ο ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κάλεσαν χθες τα κράτη να δεσμευτούν στην προστασία των αμάχων από τη χρήση εκρηκτικών όπλων στις κατοικημένες περιοχές κατά τη διάρκεια της διάσκεψης που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στο Δουβλίνο.
Μια έκκληση που αναμένεται να απευθύνουν την Παρασκευή, στο πλαίσιο διάσκεψης στο Δουβλίνο, την πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, που σηματοδοτεί το τέλος διαβουλεύσεων τριών ετών, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΕΣ.
Η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό, Ιζούμι Νακαμίτσου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, η γενική διευθύντρια της UNICEF, Κατρίν Ρουσέλ, και η πρόεδρος της ΔΕΕΣ, Μιριάνα Σπολιάριτς, ζητούν να υποστηριχθεί μια “ενίσχυση της προστασίας των αμάχων από τις συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο της χρήσης εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές”.
Τα εκρηκτικά όπλα που σχεδιάζονται για τα πεδία της μάχης χρησιμοποιούνται όλο και πιο πολύ σε αστικές περιοχές όπου έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους, υπογραμμίζουν.
“Οι άμαχοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τις συγκρούσεις και η χρήση εκρηκτικών όπλων στις πόλεις, τα χωριά και τα αστικά κέντρα το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν την οδύνη τους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα”, δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και συντονιστής επείγουσας βοηθείας.
“Η νέα αυτή πολιτική δήλωση είναι ένα σημαντικό βήμα στη δράση για την επίλυση αυτής της φρικτής ανθρωπιστικής καταστροφής”, υπογράμμισε.
Για τη γενική διευθύντρια της UNICEF, «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον βομβαρδισμό ενός σπιτιού, ενός σχολείου ή ενός νοσοκομείου, κάθε μέρους όπου παιδιά φιλοξενούνται, εκπαιδεύονται, περιθάλπονται. Καλούμε τις χώρες να εγγυηθούν την ασφάλεια των παιδιών προστατεύοντάς τα από τα δεινά και τις συγκρούσεις στα αστικά κέντρα. Η ζωή τους και το μέλλον τους εξαρτώνται από αυτό».
«Με αυτή τη νέα δήλωση, οι χώρες θα πάρουν θέση για τη σημασία της προστασίας των αμάχων, τον περιορισμό των ζημιών που προκαλούνται και τη διάσωση ζωών», δήλωσε η Ιζούμι Νακαμίτσου, ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό.