Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει σειρά επιλογών για να εμποδίσει το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας προληπτικών αεροπορικών επιδρομών.
Την είδηση μεταδίδει, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, η Wall Street Journal. Σημειώνει δε πως εάν αυτό συμβεί, θα σπάσει την παραδοσιακή πολιτική της ανάσχεσης της Τεχεράνης μέσω διπλωματίας και κυρώσεων.
Η επιλογή στρατιωτικής επίθεσης κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων εξετάζεται πλέον πιο σοβαρά από ορισμένα μέλη της ομάδας μετάβασης του Τραμπ, που λαμβάνουν υπόψη την πτώση του καθεστώτος του Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, συμμάχου της Τεχεράνης, στη Συρία, το μέλλον των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή και την αποδυνάμωση των συμμάχων του καθεστώτος, Χεζμπολάχ και Χαμάς, από το Ισραήλ.
Η αποδυναμωμένη περιφερειακή θέση του Ιράν και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την αναπτυσσόμενη πυρηνική δραστηριότητα της Τεχεράνης έχουν επιταχύνει ευαίσθητες εσωτερικές συζητήσεις, εξήγησαν αξιωματούχοι στη WSJ. Όλες οι συζητήσεις επί του θέματος, ωστόσο, βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια.
Τι έχει πει ο Τραμπ στον Νετανιάχου
Ο Τραμπ έχει δηλώσει στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σε πρόσφατες συνομιλίες ότι ανησυχεί για μια πυρηνική έξαρση του Ιράν κατά τη διάρκεια της θητείας του, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, σηματοδοτώντας ότι αναζητά προτάσεις για την αποτροπή αυτού του αποτελέσματος.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος θέλει σχέδια που θα σταματούν την κλιμάκωση σε έναν νέο πόλεμο, ειδικά έναν που θα μπορούσε να εμπλέξει τον αμερικανικό στρατό, καθώς οι επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν τις Η.Π.Α. και το Ιράν σε πορεία σύγκρουσης.
Το Ιράν έχει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο υψηλής καθαρότητας για να κατασκευάσει τέσσερις πυρηνικές βόμβες, καθιστώντας το τη μόνη μη πυρηνική χώρα που παράγει υλικό σχεδόν στο 60% της καθαρότητας για όπλα. Θα χρειαζόταν μόνο μερικές ημέρες για να μετατρέψει αυτό το απόθεμα σε πυρηνικό καύσιμο κατάλληλο για όπλα. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο παρελθόν ότι το Ιράν θα μπορούσε να χρειαστεί αρκετούς μήνες για να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο.
Ποιες άλλες λύσεις είναι στο τραπέζι
Η ομάδα μετάβασης του εκλεγμένου προέδρου σχεδιάζει αυτό που αποκαλεί «στρατηγική μέγιστης πίεσης 2.0» κατά του καθεστώτος, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τον σχεδιασμό. Πρόκειται για συνέχεια της προσέγγισης της πρώτης θητείας που επικεντρώθηκε σε αυστηρές οικονομικές κυρώσεις.
Αυτή τη φορά, ο εκλεγμένος πρόεδρος και οι συνεργάτες του επεξεργάζονται στρατιωτικά μέτρα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κεντρικό στοιχείο της αντι-ιρανικής καμπάνιας τους, αν και αυτά θα συνδυάζονται με αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις.
Δύο βασικές επιλογές έχουν αναδειχθεί στις συζητήσεις. Μια επιλογή, όπως περιγράφηκε από δύο άτομα, περιλαμβάνει την ενίσχυση της στρατιωτικής πίεσης μέσω της αποστολής περισσότερων αμερικανικών δυνάμεων, μαχητικών αεροσκαφών και πλοίων στη Μέση Ανατολή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν επίσης να πουλήσουν προηγμένα όπλα στο Ισραήλ, όπως βόμβες διάτρησης καταφυγίων, ενισχύοντας τη δύναμη πυρός του για την εξουδετέρωση των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Η απειλή στρατιωτικής ισχύος, ειδικά αν συνδυαστεί με κυρώσεις που επιβάλλουν οι Η.Π.Α. και καταφέρουν να παραλύσουν την ιρανική οικονομία, μπορεί να πείσει την Τεχεράνη ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιλύσει τη κρίση διπλωματικά.
Η εναλλακτική επιλογή είναι να χρησιμοποιηθεί η απειλή της στρατιωτικής δύναμης, ειδικά αν συνδυαστεί με τις κυρώσεις, για να πιεστεί η Τεχεράνη να δεχθεί μια διπλωματική λύση. Αυτή είναι η στρατηγική που εφάρμοσε ο Τραμπ με τη Βόρεια Κορέα κατά την πρώτη του θητεία, αν και η διπλωματία τελικά απέτυχε.