Plan B προετοιμάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περίπτωση που δεν μπορεί να περιοριστεί η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει η Washington Post επικαλούμενη αξιωματούχους που γνωρίζουν τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να απομακρυνθούν από την Μέση Ανατολή εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες.
Ο σχεδιασμός αυτός εξετάζεται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προετοιμάζονται για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα.
Οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για τις λεπτομέρειες των εσωτερικών διαβουλεύσεων, δήλωσαν ότι οι Αμερικανοί που ζουν στο Ισραήλ και τον γειτονικό Λίβανο προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, αν και τόνισαν ότι μια εκκένωση αυτού του μεγέθους θεωρείται το χειρότερο σενάριο. Επομένως άλλες εναλλακτικές θεωρούνται ως πιο πιθανές.
Η αμερικανική κυβέρνηση, παρά τη σθεναρή δημόσια υποστήριξή της προς το Ισραήλ, ανησυχεί βαθύτατα από την προοπτική κλιμάκωσης και τις τελευταίες ημέρες έχει στρέψει την προσοχή της μερικώς στην περίπλοκη προετοιμασία μιας ενδεχόμενης μετακίνησης μεγάλου αριθμού ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, στο Ισραήλ βρίσκονται περίπου 600.000 Αμερικανοί πολίτες και στον Λίβανο 86.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η ανησυχία για τους πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο αφορά κυρίως τη Χεζμπολάχ, τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου που ελέγχει τη χώρα από το 1992 και υποστηρίζεται από το Ιράν. Οι επιθέσεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ το τελευταίο διάστημα έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να επιτεθεί στο Ισραήλ από το βορρά, ανοίγωντας ένα δεύτερο μέτωπο στον πόλεμο.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί πάρα πολύ ότι αυτό το πράγμα θα ξεφύγει από τον έλεγχο», τόνισε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στην Washington Post.
Πάντως η ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης δεν αφορά μόνο αυτές τις δύο χώρες. Όπως αποκαλύπτουν οι αξιωματούχοι, παρακολουθούνται επίσης οι διαδηλώσεις που σημειώνονται σε όλο τον αραβικό κόσμο, θέτοντας τόσο το προσωπικό των ΗΠΑ όσο και τους πολίτες στην περιοχή σε αυξημένο κίνδυνο.
Όπως σημειώνεται, ο βομβαρδισμός της Γάζας έχει πυροδοτήσει στην περιοχή έντοντες αντιδράσεις κατά του Ισραήλ, όπως και ο τρόπος που μεταχειρίζεται τους Παλαιστίνιους, κάτι που αρκετοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι δεν είχε πλέον τόση σημασία στον αραβικό κόσμο. «Ο δρόμος σε μεγάλο βαθμό έχει πλέον τον πρώτο λόγο», σχολίασε ο Μπρους Ρίντελ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς και πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον.
«Μας έλεγαν τα τελευταία 10 χρόνια ότι ο αραβικός κόσμος και ο μουσουλμανικός κόσμος δεν νοιάζονται πια για την Παλαιστίνη και οι Συμφωνίες του Αβραάμ ήταν απόδειξη αυτού», πρόσθεσε ο Ρίντελ, αναφερόμενος σε συμφωνίες που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του Σουδάν, του Μαρόκου, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. «Λοιπόν, η Παλαιστίνη επέστρεψε. Δεν νομίζω ότι έφυγε ποτέ».
Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης πάντως παραμένουν κρυφά καθώς οι ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν επιθυμούν να συζητήσουν δημόσια τέτοιου είδους σχέδια, ελπίζοντας να αποφύγουν την πρόκληση πανικού μεταξύ των Αμερικανών στην περιοχή.
Ωστόσο, η στάση τους έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες. Την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε μια οδηγία προς όλους τους πολίτες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο «να επιδείξουν αυξημένη προσοχή» λόγω «αυξημένων εντάσεων σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, ενδεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων, [και] διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών κατά πολιτών και συμφερόντων των ΗΠΑ».
Ανάλογα με το μέγεθος της πιθανής εκκένωσης από τις ΗΠΑ, η επιχείρηση θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη από οποιαδήποτε προηγούμενη, εκτίμησαν οι ειδικοί που μίλησαν στην Washington Post, προσθέτοντας ότι αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας ή πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή.