Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται το Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχθηκε από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς, με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας.
Η επίθεση αιφνιδίασε το Ισραήλ ενώ οι μαχητές της Χαμάς κατάφεραν μέσα σε λίγες ώρες να επιτύχουν ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα στη χώρα παίρνοντας δεκάδες ομήρους- που σύμφωνα με δήλωση της ένοπλης ομάδας ανέρχονται σε πάνω από 100- στον θύλακα που ελέγχουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγάλος αριθμός των απαχθέντων αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τη Χαμάς, αν αναλογιστούμε ότι το 2011 το Ισραήλ παρέδωσε 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους για να απελευθερωθεί ένας μόνο στρατιώτης, μετά από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας.
Η επιτυχία της επίθεσης της Χαμάς αλλά και ο μεγάλος αριθμός μαχητών που κατάφερε να συγκεντρώσει αποδίδονται στον διοικητή του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, ο οποίος είναι γνωστός ως ο Guest (Επισκέπτης).
Ο χαρακτηρισμός είναι αναφορά στη συνήθεια των Παλαιστίνιων μαχητών να περνούν κάθε βράδυ σε άλλο σπίτι για να αποφύγουν τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.
Με αφορμή την επίθεση της Χαμάς, οι Financial Times ακολουθούν σε δημοσίευμά τους την πορεία του Ντέιφ προς τα υψηλότερα κλιμάκια της Χαμάς, επισκιάζοντας μάλιστα τους αντιπάλους του στη Φατάχ, την πιο μετριοπαθή φατρία που προτιμά η Δύση.
Όπως σημειώνεται, δεν είναι πολλά γνωστά για τον Ντέιφ. Ακόμα και το όνομά του «παίζεται». Όσοι τον γνώριζαν τη δεκαετία του 1980 αναφέρουν ότι ακόμη και τότε ονομαζόταν Ντέιφ, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τον γνώριζαν με το όνομα Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ Αλ-Μάσρι.
«Σαν θεός»
Το Ισραήλ τον θεωρεί υπεύθυνο για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.
Γενικά θεωρείται ένα πρόσωπο πολύ σεβαστό τόσο στη Χαμάς όσο και στους Παλαιστίνιους, που δεν ενδιαφέρεται για τις εσωτερικές έριδες. Αντίθετα, είναι αφοσιωμένος στη σύγκρουση και πεπεισμένος ότι η βία είναι η λύση. Θεωρεί επίσης προδοσία της παλιαστινιακής αντίστασης τις Συμφωνίες του Όσλο.
Ο «Guest» παραλίγο να χάσει την ζωή του σε αεροπορική επιδρομή πριν από 20 χρόνια. Μάλιστα, στην επίθεση φέρεται να έχασε ένα χέρι και ένα πόδι. Ωστόσο, έχει καταφέρει να ξεφύγει από τις ισραηλινές αρχές που τον αναζητούν εδώ και χρόνια.
«Η μεγαλύτερη επιχείρησή του εναντίον του Ισραήλ θα τον έχει μετατρέψει τώρα σε μια φιγούρα σαν θεός για τους νέους», σχολιάζει ο Μκχάιμαρ Αμπουσάντα, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ στη Γάζα.
Η πορεία του
Γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνις, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, σύμφωνα με έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που υποστηρίζει ότι είχε θείο και πατέρα που είχαν πάρει μέρος στις επιδρομές της δεκαετίας του 1950 από ένοπλους Παλαιστίνιους στην ίδια περιοχή που διείσδυσε η Χαμάς το Σάββατο.
Στο παρελθόν κατασκεύαζε βόμβες και ήταν ο αρχιτέκτονας ενός δεκαετούς προγράμματος για τη διάνοιξη ενός δικτύου σηράγγων κάτω από τη Γάζα. Εκτιμάται ότι τον καθοδήγησε ο Γιάχια Αγιάς, βομβιστής με το ψευδώνυμο «Μηχανικός» που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ το 1996 με ένα κινητό τηλέφωνο με εκρηκτικά.
Όταν γεννήθηκε η Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ήταν στα είκοσί του.
Μπήκε στη Χαμάς και έκανε φυλακή. Μοιράστηκε μάλιστα το κελί του με τον Γκαζί Χαμάντ, μέλος σήμερα του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.