18.8 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 9:10

Η Ιταλία καθιστά υποχρεωτικό το green pass για όλους τους εργαζόμενους, εγείροντας ερωτήματα περί ηθικής

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία γίνεται η πρώτη στην Ευρώπη που υιοθετεί αυστηρότερες απαιτήσεις εμβολιασμού.

Έτσι η Ιταλία από τις 15 Οκτωβρίου καθιστά υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού (green pass) για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη ενέκρινε το μέτρο, το οποίο θα επηρεάσει περίπου 18 εκατομμύρια εργαζόμενους στη χώρα.

Τα τεστ Covid θα είναι δωρεάν για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν και θα είναι διαθέσιμα με χαμηλό κόστος για όλους τους άλλους.

Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 1.500 ευρώ για μη συμμόρφωση, ενώ οι εργοδότες που δεν ελέγχουν τους εργαζόμενούς τους αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 1.000 ευρώ.

Η ευρύτερη χρήση του green pass έχει συναντήσει τη σφοδρή κριτική και αντίθεση των δεξιών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Λίγκας του Ματεό Σαλβίνι, κόμμα το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του Ντράγκι.

Η έγκριση του μέτρου για την απαραίτητη επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, προηγούμενης λοίμωξης από Covid ή πρόσφατου αρνητικού τεστ πριν από την είσοδο στους χώρους εργασίας σηματοδοτεί μια νίκη για τον Ντράγκι, ο οποίος προειδοποίησε ότι εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εάν «βαλτώσει» η εμβολιαστική κίνηση.

Για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς έχει επίσης κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο ​​Σπεράντσα. «Αν συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε τη χώρα, να αποφύγουμε τα lockdown και τα προβλήματα στα νοσοκομεία και τους νέους θανάτους, σίγουρα δεν θα φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε [τον υποχρεωτικό εμβολιασμό]», έχει δηλώσει.

Ουσιαστικά, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει σταθερά την πίεση στους διστακτικούς μέσω ολοένα και πιο αυστηρών κανόνων, ενώ απειλεί με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ως έσχατη λύση εάν τα κρούσματα αυξηθούν και δεν γίνει εφικτός ο στόχος τους τείχους ανοσίας.

Ενώ φαίνεται να υπάρχει ευρεία δημόσια συναίνεση για αυστηρότερα μέτρα, η συζήτηση έδωσε στην ιταλική δεξιά «τροφή για κριτική», ενόψει μάλιστα των τοπικών εκλογών τον Οκτώβριο. Έχει επίσης εγείρει επείγοντα ηθικά ερωτήματα σχετικά με το αν δικαιολογούνται τέτοιες ενέργειες στις δημοκρατικές κοινωνίες, καθιστώντας την Ιταλία μια ιδιαίτερη κατηγορία, καθώς είναι η πρώτη δυτική δημοκρατία που αποφασίζει τόσο αυστηρούς κανόνες.

Υπάρχει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Η πορεία της ως εδώ ήταν συνεπής αφού ήδη Ιταλία από τον Απρίλιο έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υποχρέωσε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να εμβολιαστούν. Έπειτα αυστηροποίησε τα μέτρα στις αρχές αυτού του μήνα, απαιτώντας από τους εργαζόμενους στα σχολεία να επιδείξουν green pass, διαφορετικά μαπίνουν σε αναστολή χωρίς αμοιβή. Τα ίδια μέτρα απαιτούνται για όλους τους Ιταλούς ώστε να μπουν σε μουσείο, γυμναστήριο, πισίνα ή να γευματίσουν μέσα σε ένα εστιατόριο.

Με τους τρέχοντες ρυθμούς, η Ιταλία θα έχει εμβολιαστεί το 81-82 % του πληθυσμού μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά αυτό δεν αρκεί για την το τείχος ανοσίας και να είναι όλοι ασφαλείς, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα. «Σύντομα θα είναι φθινόπωρο, οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, η κυκλοφορία του ιού αυξάνεται και αυξάνει την πιθανότητα παραλλαγών που θα μπορούσαν να είναι ανθεκτικές στο εμβόλιο. Επομένως, δεν έχουμε πολύ χρόνο», είπε.

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί συνήθως δεν θεωρούνται παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως εξηγεί στο Politico η δικηγόρος Ούρσουλα Ράιχ της NGO Civil Liberties Union for Europe. «Τα κράτη έχουν καθήκον να προστατεύσουν τη ζωή όλων», είπε. «Αλλά πρέπει να το κάνουν με έναν αναγκαίο και ανάλογο τρόπο. Εάν μπορούσαμε να καταστείλουμε τον ιό μόνο φορώντας μάσκες, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τα εμβόλια δεν είναι απαραίτητα», εξήγησε.

Από την άλλη, η εναλλακτική λύση, τα lockdowns, αποτελούν επίσης σημαντική παραβίαση των δικαιωμάτων, εξήγησε.

Οι αντιεμβολιαστές μπορούν να επικαλεστούν την προστασία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή ή το δικαίωμα στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, είπε. Αλλά τα δικαστήρια γενικά δεν είναι κατά των υποχρεωτικών εμβολίων. Σε μια υπόθεση που κινήθηκε εναντίον της Τσεχικής Δημοκρατίας νωρίτερα φέτος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριξε την πλευρά υπέρ της εντολής (για υποχρεωτικό εμβολιασμό).

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!