O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνιστά την υπό όρους αδειοδότηση του εμβολίου της Pfizer και BioNTech στην ευρωπαϊκή αγορά και η Κομισιόν αναμένεται να εγκρίνει τη σύσταση του ΕΜΑ τις επόμενες ώρες.
Για “αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να αποκτήσουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για τους Ευρωπαίους”, έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η ίδια δήλωσε ότι ο ΕΜΑ ανακοίνωσε την θετική του επιστημονική γνώμη για το εμβόλιο των BioNTech και Ρfizer και “τώρα όλοι πρέπει να δράσουμε άμεσα και αναμένω απόφαση της Κομισιόν μέσα στη μέρα”, σημείωσε η Πρόεδρος.
Την ίδια ώρα ο Emer Cooke, διευθύνων σύμβουλός του ΕΜΑ δήλωσε ότι “η επιστημονική γνώμη του EMA ανοίγει το δρόμο για την πρώτη άδεια κυκλοφορίας ενός εμβολίου COVID19 στην ΕΕ με τις αντίστοιχες διασφαλίσεις, ελέγχους και υποχρεώσεις”.
“Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ασύγκριτης κινητοποίησης και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ επιστημόνων, βιομηχανίας, ρυθμιστικών αρχών, επαγγελματιών υγείας και ασθενών σε όλο τον κόσμο. Θα ήθελα να συγχαρώ και να αναγνωρίσω την ακούραστη δουλειά πίσω από τα παρασκήνια μεγάλου αριθμού εμπειρογνωμόνων από όλα τα κράτη μέλη και των συναδέλφων μου στον EMA που συμμετείχαν στην αξιολόγηση”, τόνισε.
“Αυτή είναι η στιγμή είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID19”, τόνισε η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου και σημείωσε ότι “τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν τώρα επειγόντως”.
Την ίδια ώρα χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της IPCR, της επιτροπής του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ με εκπροσώπους των κρατών μελών.
Οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τα τελευταία εθνικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πρόσφατης μετάλλαξης του SARS-CoV-2, κυρίως όσον αφορά τις μεταφορές επιβατών, εμπορευμάτων και φορτίου από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο ECDC παρουσίασε τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν την υποστήριξή τους για ταχεία δράση προς μια συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ σε σχέση με μέτρα που εφαρμόζονται στις συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και ζήτησαν οδηγίες από την Κομισιόν. Δεδομένης της εμπειρίας στην αρχή της πανδημίας, τα κράτη μέλη τόνισαν επίσης τη σημασία της διατήρησης των συνόρων ανοικτών εντός του χώρου Σένγκεν. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα για τα κράτη μέλη είναι το ζήτημα του επαναπατρισμού πολιτών και νόμιμων κατοίκων που επιθυμούν να επιστρέψουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: KYΠΕ