«Δεν υπάρχουν, αυτήν τη στιγμή, αρκετά στοιχεία για να συστήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) την τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid, όπως ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου για την πορεία της πανδημίας,
O επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμού δρ. Μαρκο Καβαλέρι είχε δηλώσει στην ενημέρωση Τύπου του Ιανουαρίου ότι δεν γίνεται να περιοριστεί η πανδημία με εμβόλια που γίνονται κάθε 3-4 μήνες και ότι η λύση αυτή δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία.
Επίσης τονίστηκε πως, εφόσον τα εμβόλια δεν διανέμονται και δεν χορηγούνται ομοιόμορφα σε πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο, ο κίνδυνος του covid θα είναι πάντα υπαρκτός και δεν πρέπει να υποτιμάται.
Υπενθυμίζεται πως μερικοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι πολλές δόσεις σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, αποδυναμώνοντάς το αντί να το ενισχύσουν.
Τα στοιχεία από το Ισραήλ
Αναφερόμενος o Μ. Καβαλέρι σε στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στο Ισραήλ είπε πως διαπιστώθηκε ότι όταν η 4η δόση χορηγείται τουλάχιστον 4 μήνες μετά την προηγούμενη, είναι σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας κατά περισσότερο από τέσσερις φορές σε σύγκριση με τις τρεις δόσεις. Ωστόσο είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει εγκρίνει μια τέταρτη δόση για ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού, εκείνες που είναι πιο εκτεθειμένες στον κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρής νόσησης π.χ. άτομα άνω των 60 ετών, ευπαθείς ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και επαγγελματίες υγείας.
Μια άλλη όμως προκαταρκτική έρευνα εκατοντάδων εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Tel HaShomer’s Sheba έδειξε ότι η τέταρτη δόση ήταν λιγότερο αποτελεσματική έναντι της μετάλλαξης Omicron και δεν αποτρέπει τη μόλυνση. .