Κορυφαίος Ισραηλινός αξιωματούχος της υγείας πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να πλησιάσει την «ανοσία της αγέλης».
Το «τείχος ανοσίας» επιτυγχάνεται όταν αρκετός πληθυσμός διαθέτει προστασία έναντι ενός ιού αποτρέποντάς τον να εξαπλώνεται με τέτοιο τρόπο που ακόμη και άτομα που δεν έχουν την ίδια ανοσία προστατεύονται με έμμεσο τρόπο.
Για τον Covid-19, το εκτιμώμενο όριο για την ανοσία της αγέλης εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον ένα ποσοστό του πληθυσμού μεταξύ 65% -70%.
Ωστόσο, οι επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο προσεκτικοί.
Η Δρ Σάρα Πιτ, ιολόγος του Πανεπιστημίου του Μπράιτον, συνέστησε «εξαιρετική προσοχή» στο συμπέρασμα ότι είχε επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης», κάτι που πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και με τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε μια χώρα.
Όπως είπε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς. «Πρέπει να δούμε αν τα κρούσματα στο Ισραήλ συνεχίσουν να πέφτουν και παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα».
Η επίτευξη αυτού του επιπέδου «τείχους ανοσίας» του πληθυσμού είναι σημαντική για την προστασία ατόμων που δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ αδύναμο για να παράγουν καλή, προστατευτική απόκριση.
Στο Ισραήλ, περισσότεροι από τους μισούς (5,3 εκατ.) πολίτες έχουν εμβολιαστεί και επιπλέον 830.000 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό στο παρελθόν, κάτι που θα τους έδινε κάποια φυσική ανοσία.
Αυτό υπολογίζεται περίπου στο 68% του πληθυσμού που είναι πιθανό να έχουν αντισώματα του ιού.
Ο καθηγητής Άιλ Λεσεμ, διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου του Ισραήλ, του ιατρικού κέντρου Σέμπα, δήλωσε ότι η ανοσία της αγέλης αποτελεί τη «μόνη εξήγηση» για το γεγονός ότι τα κρούσματα συνέχισαν να μειώνονται ακόμη και όταν έπαψαν να ισχύουν οι περισσότεροι περιορισμοί.
«Υπάρχει μια συνεχής πτώση παρά την επιστροφή σε μια σχεδόν κανονικότητα», είπε.
«Αυτό μας λέει ότι ακόμα κι αν ένα άτομο έχει μολυνθεί, οι περισσότεροι άνθρωποι που συναντά περπατώντας δεν θα μολυνθούν από αυτό», συνέχισε.
Και τα κρούσματα πέφτουν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, παρόλο που γενικά δεν εμβολιάζονται κάτω των 16 ετών.
Πώς λειτουργεί η ανοσία της αγέλης;
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι χωρίς περιορισμούς, κάποιος που έχει μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος του ιού που προκαλεί τον Covid-19, θα μολύνει, κατά μέσο όρο, τρία έως τέσσερα άλλα άτομα.
Εάν είναι τρία, τότε, θεωρητικά, μόλις τα δύο τρίτα του πληθυσμού αποκτήσουν ανοσία στον ιό, ένα μολυσμένο άτομο θα το μεταδώσει κατά μέσο όρο μόνο σε ένα άλλο άτομο. Αυτό είναι αρκετό για να εξαπλωθεί ο ιός, αλλά όχι αρκετό για να αναπτυχθεί.
Έτσι έχουν περιοριστεί τα δύο από τα τρία άτομα από την αλυσίδα μετάδοσης.
Ακούγεται πιο απλό στο χαρτί. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι λίγο πιο περίπλοκο.
Τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά και ακόμη και όταν αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να νοσήσουν, δεν αποκλείουν εντελώς τις λοιμώξεις σε όλους.
Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα εμβολιασμένα άτομα ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι σε θέση να μεταδώσουν τον ιό.
Επίσης, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι με μόλυνση από κορωνοϊό ισχυρή ή μακροχρόνια φυσική ανοσία και οι νεότερες παραλλαγές του ιού είναι πιο μεταδοτικές.
Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να εμβολιαστούν πολύ περισσότερα άτομα προτού φτάσουμε σε αυτό το μαγικό κατώφλι.
Όλα αυτά όμως δεν είναι άσχημα νέα. «Θα έλεγα ότι δεν πρέπει να ψάχνουμε μόνο για την ανοσία της αγέλης ως ένδειξη ότι μπορούμε να άρουμε όλα τα μέτρα της δημόσιας υγείας ώστε να επιστρέψουμε στο ‘’φυσιολογικό’’», εξήγησε η Δρ. Πιτ. «Αντίθετα, πρέπει να αναζητούμε σταθερά χαμηλά επίπεδα μόλυνσης από Covid-19», εξήγησε.