Ως ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτηρίζει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης το τι μέλλει γενέσθαι με το σύμφωνο σταθερότητας μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
«Υπάρχουν ορισμένοι που θέλουν να επανέλθομε στα προ της πανδημίας πρότυπα, παρόλο που είναι μη ρεαλιστικά» ανέφερε την Τρίτη, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, σε ομάδα δημοσιογράφων από την Κύπρο.
Σημείωσε συναφώς ότι η μόνη χώρα που τηρεί τα κριτήρια του Μάαστριχτ είναι το Λουξεμβούργο. Αν δεν υπάρξει ανοιχτό μυαλό, συνέχισε, κινδυνεύουμε να μπούμε σε ένα κλίμα λιτότητας, όπου ο Νότος θα συμπαρασύρει την Ένωση.
Ερωτηθείς για την εκτίμησή του σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις στη Γερμανία, ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι η νέα Κυβέρνηση στο Βερολίνο υπόσχεται μια «πιο Ευρωπαϊκή Γερμανία» και όχι μια «γερμανοκρατούμενη Ευρώπη». «Προσωπικά κρατώ μικρό καλάθι» είπε, λέγοντας ότι η Γερμανία «είναι σαν ένα υπερωκεάνιο και όταν αποφασίζει να στρίψει, στρίβει αργά και στρίβει λίγο».
Είπε ότι το πως θα εξελιχθεί μελλοντικά η Ένωση «εξαρτάται και από εμάς», κατά πόσο δηλαδή ο Ευρωπαϊκός Νότος θα καταφέρει να φτιάξει μια πιο ισχυρή συμμαχία με τη Γαλλία και να βάλει ορθολογικά επιχειρήματα για την ανάγκη να προχωρήσει η Ευρώπη, σημειώνοντας ωστόσο πως χρειάζεται να έχει και «πιο ικανούς και αξιόπιστους ηγέτες».
Αναφέρθηκε στο ψήφισμα που εγκρίθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Στρασβούργο για τα Pandora Papers, λέγοντας ότι «μετά το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι μετοχές του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ευρώπη έχουν πέσει πολύ. Και δεν φταίνε κάποιοι κακοί για αυτό. Είναι και το πως προσλαμβάνεται και ένας ηγέτης διεθνώς».
Ανέφερε εξάλλου ότι όσοι βιάστηκαν να κηρύξουν το τέλος πανδημίας «έπεσαν έξω» και μίλησε για καινούρια εποχή, η οποία «διαψεύδει την αίσθηση ότι η αγορά, όταν λειτουργεί καλά, μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα».
«Η κρίση ανάγκασε την ΕΕ να κάνει πράγματα που θεωρούνταν αδιανόητα» είπε αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης και στον δανεισμό με εγγύηση της ΕΕ.
Είπε ότι παρότι η υγεία είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών, η ΕΕ αναγκάστηκε να πάρει μέτρα ευρωπαϊκού συντονισμού. Στη διάσκεψη για μέλλον της Ευρώπης, οι πολίτες διατυπώνουν και το αίτημα για κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική υγείας, είπε, γεγονός που «απαιτεί αλλαγές συνθηκών, αλλά χρειάζεται».
Εξάλλου, αναφέρθηκε στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων για τον κορωνοϊό, ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε χώρες όπως αυτές στην Αφρική. Είπε ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα τεράστια κέρδη των πολυεθνικών, αλλά «όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαχτούμε από τη μάστιγα».
Για το κράτος δικαίου, αναφέρθηκε στην Ουγγαρία και στην Πολωνία, λέγοντας ότι δύο κράτη μέλη παραβιάζουν στοιχειώδεις κανόνες της ΕΕ που πηγάζουν από τις συνθήκες και «το Συμβούλιο είναι ανίκανο μέχρι στιγμής να κάνει πράξη αυτά που ζητά το Κοινοβούλιο με βάση το άρθρο 7 των συνθηκών» για την προστασία των ευρωπαϊκών αρχών.
Χαρακτήρισε τέλος παράδοξο, χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος να τιμωρούνται γιατί απέκλιναν σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, αλλά χώρες που «παραβιάζουν ασύστολα κανόνες κράτους δικαίου, να αντιμετωπίζονται με τσάι και συμπάθεια».