Οι πολίτες εκτός ΕΕ είχαν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού από τους πολίτες άλλων κρατών μελών της ΕΕ ή τους πολίτες των ίδιων των κρατών μελών στην ΕΕ το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, σε ολόκληρη την ΕΕ, το 45% των κατοίκων που δεν είναι πολίτες της ΕΕ εκτιμήθηκε ότι κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, έναντι 26% των πολιτών άλλων κρατών μελών της ΕΕ και το 20% των πολιτών των ίδιων των κρατών κατοικίας.
Το 2019, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού που καταγράφηκε για πολίτες εκτός ΕΕ ήταν ο υψηλότερος στη Σουηδία και την Ελλάδα (και οι δύο 57%), ακολουθούμενες από τη Γαλλία και την Ισπανία (και οι δύο 54%). Για τους πολίτες άλλων κρατών μελών της ΕΕ, το ποσοστό ήταν το υψηλότερο στην Ισπανία (44%), στην Ελλάδα (36%) και στη Σουηδία (32%).
Για τους πολίτες των κρατών κατοικίας, ο υψηλότερος κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού παρατηρήθηκε στην Ελλάδα (31%), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (28%), τη Βουλγαρία (27%) και την Ιταλία (26%).
Η Τσεχία ανέφερε τον χαμηλότερο κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2019, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια των ατόμων που διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο, με 10% για πολίτες εκτός ΕΕ, 8% για πολίτες άλλων κρατών μελών της ΕΕ και 11% για τους υπηκόους της. Στην Κύπρο τα ποσοστά είναι 18%, 28% και 42% αντίστοιχα.