Το επόμενο βήμα του βρετανικού οδικού χάρτη άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας είναι «στον αέρα» λόγω της εξάπλωσης της ινδικής μετάλλαξης, σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους ειδικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο οδικός χάρτης της βρετανικής κυβέρνησης προβλέπει την πλήρη άρση των περιορισμών στις 21 Ιουνίου. Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον έχει πει δημοσίως τουλάχιστον δύο φορές ότι για την ώρα δεν βλέπει κάτι στα επιδημιολογικά δεδομένα, που να τον κάνει να πιστεύει ότι θα υπάρξει απόκλιση από αυτό το χρονοδιάγραμμα, αν και έχει συστήσει επιφυλακή για τη διασπορά της ινδικής παραλλαγής του κορωνοϊού.
Ο καθηγητή του Imperial College του Λονδίνου Νιλ Φέργκιουσον, από τις πιο επιδραστικές φωνές στη στρατηγική κατά του κορωνοϊού, εκτίμησε ωστόσο ότι το τελικό βήμα άρσης των μέτρων ίσως να μη σταθεί δυνατό να γίνει τον επόμενο μήνα.
Αναφερόμενος στην ινδική μετάλλαξη που αρχικά εμφανίστηκε στη ΒΔ Αγγλία είπε πως πλέον είναι το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού στη χώρα και πως έχει ανιχνευθεί στη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών ενοτήτων. «Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων είναι της ινδικής παραλλαγής, αυτό είναι προφανώς ανησυχητικό», είπε ο Βρετανός καθηγητής.
«Γνωρίζουμε ότι εν μέρει διαφεύγει την ανοσία που παράγουν τα εμβόλια. Ευτυχώς αν ο κόσμος έχει κάνει δύο δόσεις τότε υπάρχει μεγάλη προστασία, αλλά δεν είναι το ίδιο καλή (όσο με άλλες παραλλαγές) και επομένως συνδυαστικά αυτό είναι ανησυχητικό. Άρα θα έλεγα ότι το τέταρτο βήμα είναι μάλλον στον αέρα», πρόσθεσε ο καθηγητής Φέργκιουσον.
Είπε επίσης ότι τα στοιχεία των επόμενων δύο-τριών εβδομάδων θα είναι κρίσιμα και απέδωσε μεγάλη σημασία στο πόσο πιο μεταδοτική θα διαπιστωθεί ότι είναι η συγκεκριμένη μετάλλαξη σε σύγκριση με τη βρετανική μετάλλαξη του Κεντ.
Η προειδοποίηση του καθηγητή Φέργκιουσον έρχεται ενώ έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία η έστω μικρή αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων και των νοσηλειών λόγω Covid στο Ην. Βασίλειο τις τελευταίες ημέρες. Την Τετάρτη τα κρούσματα του 24ώρου ξεπέρασαν τα 3.000 για πρώτη φορά από τα μέσα Απριλίου.
Εν τω μεταξύ, η Βόρεια Ιρλανδία γίνεται σήμερα το πρώτο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου που προσφέρει ραντεβού για εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε όλους τους ενήλικες πολίτες.
Στην Αγγλία τα ραντεβού προσφέρονται σε όλους τους πολίτες άνω των 30 ετών.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ