Αρχές Μαρτίου, με ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας στις Σκωτίας ανέφερε πως σε έρευνες που έγιναν βρήκαν ότι τέσσερις εβδομάδες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου της, ενώ μετά το εμβόλιο της Pfizer-BioNtech με τη ίδια δόση το ποσοστό φτάνει στο 85%.
Σύμφωνα με τον παθολόγο Δρ Νίκο Δανό, το BBC στις 2 Μαρτίου έγραψε πως μια δόση και μόνο είτε του AstraZeneca είτε του Pfizer-BioNtech προστατεύει το άτομο μέχρι και 80% από το να χρειαστεί κλινική θεραπεία. Μια άλλη ανακοίνωση του BBC αναφέρει ότι τα εν λόγω εμβόλια ελαττώνουν τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο κατά 80% στους ασθενείς άνω των 80 ετών. Στην Αγγλία σήμερα οι εισαγωγές ηλικιωμένων ασθενών έχουν πέσει σχεδόν στο μηδέν μετά τους εμβολιασμούς με το Astra Zeneca.
Παράλληλα, ο Δρ Δανός σημειώνει πως το ίδιο συμβαίνει και σε εμάς στην Κύπρο. Μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeneca κυρίως στα γηροκομεία, οι εισαγωγές των ηλικιωμένων έχουν σταματήσει.
Όπως διευκρίνισε οι Προσωπικοί Ιατροί του ΓεΣΥ αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους ασθενείς, καθώς λανθασμένα δεν θέλουν το εμβόλιο της AstraZeneca και προτιμούν να περιμένουν μέχρι να βρεθεί εμβόλιο της Pfizer-BioNtech ή της Moderna. «Αυτό αποτελεί μεγάλο λάθος διότι μπορούν εύκολα να κολλήσουν κορωνοϊό και να καταλήξουν αφού μένουν εντελώς ακάλυπτοι», τόνισε.
Καταλήγοντας, ανέφερε πως λανθασμένα η AstraZeneca έχει άσχημο όνομα, αφού τώρα το εμβόλιο αυτό χρησιμοποιείται στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Αυστρία, ενώ φάνηκε το τεράστιο όφελος από τη χορήγησή του στην Αγγλία. Στη Βρετανία σήμερα έχουν 90 νέα κρούσματα ημερησίως σε ένα εκατομμύριο πληθυσμό. «Εμείς έχουμε τετραπλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων ημερησίως, δηλαδή 400 κρούσματα σε λιγότερο από ένα εκατομμύριο πληθυσμό», κατέληξε.