Τα βήματα, που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το lockdown καθορίζει αυτή την εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση, η οποία μέχρι το Σαββατοκύριακο θα έχει λάβει τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία για την επίδραση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για τη χαλάρωση των περιορισμών. Ωστόσο, η μόνη δεδομένη ημερομηνία για τα επόμενα βήματα αυτή τη στιγμή είναι η 8η Μαρτίου, όταν και θα ανοίξουν τα σχολεία.
Η έξοδος από το lockdown θα είναι «προσεκτική» ώστε να είναι «μη ανατρέψιμη», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο κ. Τζόνσον. Οι άξονες στους οποίους θα βασιστεί η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων είναι οι εμβολιασμοί και τα μαζικά τεστ.
Ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν κάνει 15,576 εκατομμύρια κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο επόμενος στόχος είναι ο εμβολιασμός όλων των πολιτών άνω των 50 ετών και όλων των ενηλίκων που ανήκουν σε ομάδα υψηλού ρίσκου (περίπου 32 εκ. άνθρωποι) έως το τέλος Απριλίου.
Με βάση τον τρέχοντα ρυθμό εμβολιασμών ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμα και έναν μήνα νωρίτερα, στα τέλη Μαρτίου, αν και κυβερνητικές πηγές αποφεύγουν να δεσμευτούν για κάτι τέτοιο.
Μιλώντας στο Sky News ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για τα Εμβόλια της βρετανικής κυβέρνησης Κλάιβ Ντιξ διαβεβαίωσε πάντως ότι τις επόμενες εβδομάδες δε θα υπάρξει μείωση των δόσεων των εμβολίων που θα παραλαμβάνει η Βρετανία.
Είπε μάλιστα ότι όλοι οι ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή περίπου 53 εκ. πολίτες, θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έως τον Αύγουστο ή έως το Σεπτέμβριο «ή ίσως και νωρίτερα, αν χρειαστεί».
Ο ίδιος είπε ότι με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία «τα εμβόλια μοιάζει να κάνουν ακριβώς αυτό που αναμένουμε: τα ποσοστά λοιμώξεων πέφτουν, οι νοσηλείες πέφτουν και οι άνθρωποι παραμένουν… δεν θα έλεγα απρόσβλητοι από τον ιό, διότι αυτό δεν το ξέρουμε, αλλά ξέρουμε ότι δεν νοσούν σοβαρά».
Σύμφωνα με ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων από τον Guardian, οι θάνατοι από κορωνοϊό των πολιτών άνω των 80 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μειωθεί κατά 62% από τις 24 Ιανουαρίου έως σήμερα. Από τη στιγμή που το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, εκτιμάται ότι οφείλεται στα εμβόλια τα οποία άρχισαν να χορηγούνται στους ηλικιωμένους από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο κ. Ντιξ ανέφερε επίσης ότι αν χρειαστούν εμβόλια κατά των μεταλλάξεων μπορεί να είναι έτοιμα εντός 40-60 ημερών και μετά να αρχίσει η διαδικασία παραγωγής τους.
Όσον αφορά τα μαζικά τεστ, οι Times γράφουν επικαλούμενοι εσωτερικό έγγραφο της Ντάουνινγκ Στριτ ότι σχεδιάζεται για το επόμενο διάστημα η καθημερινή αποστολή 400.000 γρήγορων τεστ πλευρικής ροής σε σπίτια και επιχειρήσεις.
Από το Μάρτιο αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα για τακτική υποβολή σε γρήγορα τεστ για τον κορωνοϊό σε μαθητές, δασκάλους και γονείς.
Τον Απρίλιο και το Μάιο αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση των τεστ, με τακτικούς ελέγχους σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
Υπουργός της κυβέρνησης δηλώνει στους Times ότι «τα εμβόλια πηγαίνουν καλύτερα από όσο ελπίζαμε, αλλά τα τεστ είναι το κλειδί για να πάρει μπρος η οικονομία».