7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 5:17

Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση κορωνοϊού στην Κίνα- Έρχονται ευρωπαϊκά μέτρα

Η έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία με την Ευρώπη να μεταβάλει την αρχική της στάση, όπως φαίνεται, και να ετοιμάζεται να προχωρήσει στη λήψη των πρώτων μέτρων ασφαλείας για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την ασιατική χώρα.

Σήμερα αναμένεται η συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων με σκοπό να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο όσων ταξιδεύουν από την Κίνα στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία σχετικά με τον τρόπο περιορισμού των λοιμώξεων και την επιτήρηση νέων παραλλαγών που προέρχονται από την Κίνα, η οποία βιώνει ένα τεράστιο κύμα κορωνοϊού μετά την απότομη εγκατάλειψη της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων.

Η Κομισιόν έχει ετοιμάσει σχέδιο γνωμοδότησής της για να καθοδηγήσει τη σημερινή συζήτηση, το οποίο τώρα θα αναθεωρηθεί και θα εγκριθεί με βάση τη συμβολή των κρατών-μελών στη συνεδρίαση.

Στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες, οι αξιωματούχοι της ΕΕ φάνηκε να συμφωνούν για:

  • την υποβολή των ταξιδιωτών από την Κίνα σε τεστ πριν από την αναχώρησή τους, (δεν θα πραγματοποιούνται δηλαδή στις χώρες της ΕΕ, καθώς γίνεται προσπάθεια να «πέσει το βάρος» στην Κίνα)
  • την ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων των πτήσεων, και
  • την αυξημένη εγχώρια επιτήρηση του ιού

«Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών είναι υπέρ των τεστ πριν από την αναχώρηση», δήλωσε στο Politico  εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τρεις χώρες, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, έχουν ήδη δηλώσει ότι θα επιβάλουν ελέγχους στους επισκέπτες από την Κίνα, όπως η επίδειξη αρνητικού τεστ Covid ή πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Το Πεκίνο από την πλευρά του έκανε λόγο για «απαράδεκτους» περιορισμούς και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να λάβει «αντίμετρα» ως απάντηση. «Δεν πιστεύουμε ότι τα μέτρα περιορισμού εισόδου που έχουν λάβει ορισμένες χώρες κατά της Κίνας έχουν επιστημονική βάση. Ορισμένα από αυτά τα μέτρα είναι δυσανάλογα και απλά απαράδεκτα. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη χρήση μέτρων Covid για πολιτικούς σκοπούς και θα λάβουμε τα αντίστοιχα μέτρα ως απάντηση σε διάφορες καταστάσεις με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

Παράλληλα, το Πεκίνο απέρριψε την προσφορά της Ε.Ε. για αποστολή εμβολίων Covid-19 δυτικής κατασκευής, για να βοηθήσει την Κίνα να αναχαιτίσει την έξαρση της πανδημίας.

Μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες των αρχών σχετικά με την υγειονομική κατάσταση στην Κίνα- πέρα από την έλλειψη διαφάνειας του Πεκίνου σχετικά με τα δεδομένα των μολύνσεων- είναι ότι θα μπορούσαν να προκύψουν νέες παραλλαγές, αν και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) απέρριψε αυτούς τους φόβους σε νέα του έκθεση.

Δεδομένου του υψηλότερου επιπέδου ανοσίας στον πληθυσμό, καθώς και του προηγούμενου μοτίβου εμφάνισης παραλλαγών και υποπαραλλαγών της νόσου στην Ευρώπη, η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα «δεν αναμένεται να επηρεάσει την επιδημιολογική κατάσταση του Covid-19 στην ΕΕ, κατάληξε το ECDC.

«Δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση για το τι πρέπει να κάνουμε, αν έχει νόημα να κάνουμε τεστ σε όλους κατά την άφιξη ή όχι», δήλωσε ο Βέλγος ιολόγος Στίβεν Βαν Γκουτ στο Politico. Ο ίδιος τόνισε ότι η τρέχουσα συζήτηση είναι τόσο πολιτική όσο και επιστημονική, καθώς οι εικόνες που προκύπτουν από την Κίνα είναι έντονες υπενθυμίσεις της κατάστασης στην αρχή της πανδημίας, παρακινώντας τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ιταλία, να δράσουν.

Όπως και να χει όμως, οι παρεμβάσεις έχουν νόημα μόνο εάν είναι συνεπείς και επιβάλλονται σε ολόκληρη την ΕΕ, για να αποφευχθεί η παράκαμψη και να είναι δυνατή η παρακολούθηση των αφίξεων και των νέων παραλλαγών, διευκρίνισε υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό να υιοθετηθούν ευρωπαϊκά μέτρα.  «Αυτό πήγε πολύ στραβά κατά τη διάρκεια της πανδημίας: Αν διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικά μέτρα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσεις αυτές τις ενέργειες προς τον πληθυσμό σου. Δημιουργεί αναταραχή και αφαιρεί την εμπιστοσύνη».

Η ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων τονίστηκε επίσης και στην χθεσινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων αξιωματούχων. «Η ενότητα παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά του Covid», δήλωσε χθες  η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!