9.8 C
Nicosia
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 | 1:19

Μετσόλα: Η ΕΕ «να φέρει αποτελέσματα» στο μεταναστευτικό

Η ΕΕ πρέπει να φέρει αποτελέσματα σε σχέση με το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ανέφερε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την Προεδρία του Σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Μιλώντας την Τετάρτη στις Βρυξέλλες σε ομάδα δημοσιογράφων από την Κύπρο, η κ. Μετσόλα έκανε λόγο για «εποικοδομητικές δυνάμεις σε αυτό το Κοινοβούλιο, οι οποίες μπορούν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο μαζί με τα άλλα θεσμικά όργανα, που λένε ‘μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα’».

Είπε ακόμη ότι ο επόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να είναι ο «καλύτερος πρεσβευτής» αυτής της πλειοψηφίας εντός του Σώματος, όταν θα κληθεί μαζί με τον αρμόδιο Επίτροπο της Κομισιόν να προωθήσουν τα σημεία του πακέτου που μπορούν τελικά να υιοθετηθούν από το Συμβούλιο.

«Θα πιέσω για την έγκριση του συμφώνου» είπε η Μαλτέζα Ευρωβουλευτής, με καταβολές από την Κέρκυρα.

Παραδέχτηκε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι το σύστημα του Δουβλίνου, που καθορίζει το κράτος μέλος της ΕΕ το οποίο είναι αρμόδιο για να εξετάσει τις αιτήσεις που καταθέτουν όσοι αιτούντα άσυλο.

Μετά το αποκορύφωμα της μεταναστευτικής κρίσης, το 2015, και την αύξηση στις αιτήσεις ασύλου που δεχόταν τα κράτη μέλη, λόγω και του Συριακού, η Κομισιόν παρουσίασε τον Μάιο του 2015 την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, ανοίγοντας τον δρόμο για την μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, ώστε να διορθωθούν, μεταξύ άλλων, οι αδυναμίες στο σύστημα του Δουβλίνου.

Ωστόσο, το 2016 τα κράτη μέλη δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία πάνω σε βασικά σημεία των προτάσεων που παρουσιάστηκαν. Τον Σεπτέμβριο του 2020 παρουσιάστηκε από την Κομισιόν το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο για «οικοδόμηση εμπιστοσύνης μέσω αποτελεσματικότερων διαδικασιών και επίτευξη νέας ισορροπίας μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης».

Ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Τόμας Τόμπε, είναι ο εισηγητής για τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης, μιας πρότασης που αποσκοπεί στην αντικατάσταση του ισχύοντος κανονισμού του Δουβλίνου και στην επανεκκίνηση της μεταρρύθμισης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Όπως είπε η κ. Μετσόλα, ο εισηγητής αναμένεται να παρουσιάσει μια πιο ευέλικτη και λειτουργική λύση, σημειώνοντας ότι προς το παρόν εργάζονται πάνω σε τροπολογίες της σχετικής έκθεσης.

Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ σχετικά με την υποψηφιότητά της, εκ μέρους του ΕΛΚ, για την προεδρία του Σώματος κατά την εναπομείνασα θητεία του ΕΚ, η κ. Μετσόλα δήλωσε «ενθαρρυμένη από τις αντιδράσεις» που, όπως είπε, είναι πέραν απ ’ότι η ίδια ανέμενε.

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι «το χωριό στο οποίο γεννήθηκες, αλλά τι μπορείς να συνεισφέρεις» είπε, απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τη σημασία της ανάληψης κορυφαίων θέσεων στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα από υποψήφιους που κατάγονται από μικρά κράτη μέλη, όπως η Μάλτα.

Είπε ωστόσο ότι η επικύρωση της υποψηφιότητας της κατά την εσωτερική διαδικασία της περασμένης εβδομάδας στην ομάδα του ΕΛΚ με 64% είναι μια ένδειξη ότι έχει έρθει η ώρα για ένα άτομο που κατάγεται από μια μικρή χώρα, για μια γυναίκα – μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες από την τελευταία γυναίκα Πρόεδρο του ΕΚ – και για ένα νεότερο μέλος του Σώματος να αναλάβει το κορυφαίο πόστο του ΕΚ.

Αυτό μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι αυτό το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να αναγεννηθεί, να κοιτάξει μπροστά, να είναι σύγχρονο και να εκπέμψει μια αίσθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας, κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!