8.8 C
Nicosia
Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 | 0:38

Θα μείνει πίσω η ΕΕ στους εμβολιασμούς;

Με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού να είναι… καθ’ οδόν, κάποιες χώρες βρίσκονται πιο κοντά στην παραλαβή και άμεση χορήγησή του.

Η Βρετανία προηγείται καθώς έγινε χθες η πρώτη χώρα της Δύσης που προχώρησε στην έγκριση του εμβολίου που αναπτύσσουν οι Pfizer και BioNTech ανοίγοντας τον δρόμο για τους εμβολιασμούς πολιτών την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθούν οι ΗΠΑ που έχουν επενδύσει 18 δισεκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα «Operation Warp Speed» της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει την γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τα δύο εμβόλια που έχουν αιτηθεί κατεπείγουσα έγκριση. Μήπως όμως μείνει πίσω, αναρωτιέται το Bloomberg τονίζοντας ότι μια καθυστέρηση στους εμβολιασμούς αφήνει εκτεθειμένο το μπλοκ στην πανδημία και την ίδια ώρα αφήνει πιο καλά προετοιμασμένη την Βρτενία στην μετά-Brexit εποχή.

Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech αναμένεται να εγκριθεί στα μέσα του μήνα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και στο τέλος του χρόνου από τον ΕΜΑ.

Πότε θα έχουμε αρκετές δόσεις;

Η ΕΕ αναμένεται να έχει αρκετές δόσεις εμβολίων ώστε να εμβολιάσει τα 2/3 του πληθυσμού της μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με μελέτη της Airfinity. Θα έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο εμβολιασμών όμως τέσσερις μήνες μετά τις ΗΠΑ και δύο μήνες μετά την Βρετανία. Οι προβλέψεις της μελέτης βασίζονται στις παραγγελίες μεταξύ κυβερνήσεων και φαρμακοβιομηχανιών, στην εκτιμώμενη παραγωγή των εταιρειών και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Πολλές χώρες της Δύσης στοχεύουν να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς την επομένη της παράδοσης των δόσεων των εμβολίων. Το ίδιο και η χώρα μας. Κάτι τέτοιο όμως, επισημαίνει το πρακτορείο, απαιτεί στενή παρακολούθηση της ασφάλειας των εμβολίων.

Άσχετα με την χρονική στιγμή κατά την οποία ξεκινήσουν τελικά οι εμβολιασμοί, το κρίσιμο σημείο αφορά τον εμβολιασμό του 60-70% του πληθυσμού καθώς αυτά τα ποσοστά ενδέχεται να επιτρέψουν το ασφαλές άνοιγμα της κοινωνίας χωρίς την απειλή μαζικών μολύνσεων ή την καταγραφή μαζικών θανάτων από κορωνοϊό.

Οι βιομηχανικές χώρες είναι ήδη ανήσυχες για τις αποτυχημένες τους προσπάθειες να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους καθώς η πανδημία γεμίζει εκ νέου τα νοσοκομεία, με πάνω από 90.000 ασθενείς να μπλοκάρουν τα νοσοκομεία των ΗΠΑ.

Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες ότι τα πλούσια κράτη θα κινηθούν ταχύτερα από τα μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος και την ίδια ώρα η προοπτική κάποιες δυνατές οικονομίες να ανακάμψουν πιο αργά από άλλες δημιουργεί τριβή.

Η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να ελέγξουν την διασπορά του ιού, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρουν να αποφύγουν την επιβολή περιορισμών και τις συνακόλουθες συνέπειές τους στις επιχειρήσεις.

Με αυτό το σκηνικό είναι λογικό από τη μία να ασκείται πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες να επιταχύνουν και από την άλλη να δημιουργούνται τριβές μεταξύ των χωρών.

Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο θα μπορέσει η ΕΕ να εμβολιάσει τους Ευρωπαίους πολίτες τόσο γρήγορα όσο οι ΗΠΑ ή άλλες χώρες, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως αυτό που έχει σημασία είναι να διασφαλιστεί η ανάπτυξη ενός εμβολίου το οποίο να έχει κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, προσθέτοντας πως η Ένωση εργάζεται ώστε να είναι έτοιμη για την διανομή των δόσεων το συντομότερο δυνατό.

Καθοριστικός παράγοντας η διανομή

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει την προμήθεια 2 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά του Covid-19 μέσα από έξι συμφωνίες με φαρμακοβιομηχανίες. Σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, η ΕΕ έχει εξασφαλίσει 1,9 δόσεις του εμβολίου από τις τρεις εταιρείες που προηγούνται στην κούρσα του εμβολίου τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν 4,2 δόσεις και η Βρετανία 2,2 δόσεις. Το πρακτορείο επισημαίνει επίσης πως οι προμήθειες της ΕΕ εξαρτώνται αρκετά από φαρμακοβιομηχανίες, όπως η Johnson & Johnson, που αναμένονται να τερματίσουν αργότερα.

Την ώρα όμως που στις ΗΠΑ και την Βρετανία οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου, η Airfinity εκτιμά ότι οι δόσεις της ΕΕ δεν θα φτάσουν πριν τον Ιανουάριο.

Πέρα από τις συμφωνίες για την προμήθεια των εμβολίων, την διανομή θα μπορούσαν να επηρεάσουν και άλλοι παράγοντες. Η παραγωγή, για παράδειγμα, και ο τόπος όπου παρασκευάζονται οι δόσεις κρίνεται σημαντικός παράγοντας στην καθυστέρηση της διανομής του εμβολίου καθώς χώρες στο έδαφος των οποίων παράγεται το εμβόλιο ίσως να μην επιτρέψουν τις εξαγωγές των δόσεων μέχρι να εμβολιαστεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού τους, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Airfinity Μπεχ Χάνσεν.

Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να διαταράξουν την διανομή είναι τα logistics των χωρών, η ζήτηση των πολιτών για το εμβόλιο ή οι ξεχωριστές συμφωνίες των χωρών, πέρα δηλαδή από τις «κεντρικές» της Κομισιόν, για την προμήθεια εμβολίων.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!