Αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων καταρρίπτουν πολλές χώρες της Ευρώπης που αναμετρώνται με άλλο ένα κύμα της πανδημίας, προχωρώντας σε νέους περιορισμούς.
Πολλοί από αυτούς τους νέους περιορισμούς απευθύνονται μόνο στους ανεμβολίαστους πολίτες, αυξάνοντας την πίεση σε όσους απορρίπτουν μέχρι τώρα το εμβόλιο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής αποφεύγεται το πιο δραστικό πρότυπο της Αυστρίας, η οποία έθεσε σε καθεστώς lockdown τους ανεμβολίαστους.
Τα νέα μέτρα που αποφασίζουν καθημερινά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σηματοδοτούν μια δραματική κλιμάκωση στην εκστρατεία για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού. Στοχεύοντας στα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και απειλώντας με πρόστιμα και αναστολή εργασίας τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τα μέτρα οδήγησαν σε διαμαρτυρίες σε πολλές χώρες το καλοκαίρι.
Η επιδημιολογική κατάσταση, ωστόσο, απαιτεί δράση, με την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια να φθίνει, τον χειμώνα να έρχεται και τα κρούσματα να ανεβαίνουν δραματικά. Το ποσοστό των μολύνσεων στη Γερμανία συνεχίζει να σημειώνει υψηλά ρεκόρ, με περισσότερα από 50.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται την Πέμπτη. Στην Κροατία, όπου λιγότερο από το 50% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, οι θάνατοι έχουν έφτασαν πρόσφατα στα ύψη.
«Το τέταρτο κύμα χτυπά τη χώρα μας με πλήρη ισχύ», δήλωσε την Τετάρτη η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Χρειάζεται επειγόντως να σημειώσουμε πρόοδο στους εμβολιασμούς», τόνισε.
Όλα αυτά δημιουργούν μια δύσκολη κατάσταση για τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να βγάλουν άλλο ένα χειμώνα σε συνθήκες πανδημίας, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν σε άλλον έναν γύρο επιζήμιων lockdown.
Νέα μέτρα
Η Τσεχία θα απαγορεύσει από την ερχόμενη Δευτέρα την πρόσβαση στους ανεμβολίαστους σε δημόσιες εκδηλώσεις και υπηρεσίες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, διευκρινίζοντας ότι δεν θα αναγνωρίζονται στο εξής ούτε τα αρνητικά τεστ κορωνοϊού.
Η Γερμανία, η οποία σημειώνει αύξηση των κρουσμάτων ενώ διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού συγκριτικά με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, σχεδιάζει να περιορίσει την πρόσβαση στον χώρο εργασίας επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει ή διαθέτουν αρνητικό τεστ. Παράλληλα σκοπεύει να εντείνει το «μπλόκο» των ανεμβολίαστων από την εστίαση και τα κομμωτήρια.
Το Βέλγιο ενισχύει επίσης τα μέτρα για τον κορωνοϊό, καθιστώντας υποχρεωτική την τηλεργασία τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και εντείνοντας τη χρήση μάσκας, ακόμη και σε χώρους όπου η πρόσβαση ρυθμίζεται από το υγειονομικό πιστοποιητικό Covid, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρο δήλωσε την Τετάρτη ότι το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών στο Βέλγιο είναι ο κύριος λόγος που του έδωσε την ευελιξία να αποφύγει την επιβολή νέου lockdown.
Η Ιρλανδία επέκτεινε την χρήση των υγειονομικών πιστοποιητικών και πλέον απαιτοούτναι για την είσοδο στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Προηγουμένως χρειάζονταν μόνο στα εστιατόρια και τα μπαρ.
Στο μεταξύ, ορισμένοι περιφερειακοί ηγέτες στην Ιταλία θέλουν να υιοθετηθεί το αυστριακό μοντέλο. Έτσι ζήτησαν οι νέοι περιορισμοί, εφόσον αποφασιστούν τέτοιοι στη χώρα, να ισχύουν μόνο για τους ανεμβολίαστους.
Νέους περιορισμούς για την είσοδο σε εστιατόρια και θέατρα ζήτησαν και οι γιατροί της Ουγγαρίας από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, δεδομένου ότι η χώρα κατέγραψε περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες.
naftemporiki.gr