Η Γαλλία αντιμετωπίζει την απειλή των παραλλαγών του νέου κορωνοϊού και ο πρόεδρος Μακρόν εξετάζει την απόφαση ενός καθολικού απαγορευτικού.
Όπως κάθε εβδομάδα τώρα, ο κ. Μακρόν συγκέντρωσε τους υπουργούς αρμόδιους για την κρίση της . Από αυτό προκύπτει ότι δεν θα υπάρξει «καμία αλλαγή στους εθνικούς περιορισμούς αυτή την εβδομάδα», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γκάμπριελ Ατάλ. Έχει «πέσει στο τραπέζι» ωστόσο η επιβολή εθνικού lockdown.
Αυτό είναι λοιπόν το status quo, ενώ θα αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 6 μ.μ. Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός δεν θα συμμετάσχει στην εβδομαδιαία συνέντευξη τύπου για την κρίση Covid-19. Χωρίς ανακοίνωση, ο Υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, θα ενημερώσει σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας και την εκστρατεία εμβολιασμού.
Η Γαλλία πιθανόν να χρειαστεί ένα τρίτο εθνικό lockdown αν η ισχύουσα απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6μμ αποτύχει να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM ένα μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της Γαλλίας υπογραμμίζοντας ότι αυτό πιθανόν να αφορά τις πιο ευάλωτες ομάδες.
“Αν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται, θα χρειαστεί να καταφύγουμε και πάλι σε lockdown. Θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά ένα λόκνταουν περιορισμένο στους ευάλωτους πολίτες”, δήλωσε η επιδημιολόγος Οντίλ Λονέ.
Κριτήριο τα σχολεία
Αν ληφθεί απόφαση για καθολικό απαγορευτικό, αυτό «δεν είναι θεραπευτικό, αλλά προληπτικό λόγω των παραλλαγών του ιού και των μολύνσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν, προκειμένου να είναι σε θέση να διατηρηθούν τα σχολεία ανοιχτά και συνεπώς να μην παραλύσει η οικονομία. Επομένως, η κατάσταση στα σχολεία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση, καθώς «εάν κλείσετε τα σχολεία, βάζετε την οικονομία σε ένα λάκκο», όπως δήλωσε πηγή στο BFM, «ιδίως καθιστώντας την εργασία πιο περίπλοκη για τις μονογονεϊκές οικογένειες».
Παρά την πρόληψη, πολλοί τομείς της οικονομίας δεν μπορούν να γλιτώσουν από την υγειονομική κρίση. Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων εξακολουθούν να αποτελούν κατηγορία με ανάγκες, ειδικά επειδή «ακόμη και σε 5.000 κρούσματα την ημέρα, θα ήταν δύσκολο να ανοίξουμε ξανά εστιατόρια», αναφέρει η κυβερνητική πηγή.
Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro, ΑΜΠΕ και BFM