9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:02

«Βολές» κατά της Κίνας για τα στοιχεία της Covid-19 – Δραματικές εικόνες στη χώρα

Εντεινόμενη είναι η ανησυχία για την εξέλιξη του νέου κύματος Covid -19 στην Κίνα. Υπάρχει γενικευμένη αίσθηση πως τα στοιχεία που δίνει το Πεκίνο στη δημοσιότητα σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν την έκταση του προβλήματος, με αποτέλεσμα η μία χώρα μετά την άλλη να λαμβάνει μέτρα για τους ταξιδιώτες, που καταφθάνουν από τη μεγαλύτερη ασιατική οικονομία. Η Ε.Ε. απέφυγε μεν να υιοθετήσει υποχρεωτικά μέτρα, αλλά προέβη σε «ισχυρή σύσταση» στα κράτη μέλη για τεστ 48 ωρών σε Κινέζους ταξιδιώτες και χρήση μάσκας.

Ευθεία κριτική στην Κίνα ασκεί πλέον ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Συγκεκριμένα την κατηγορεί ότι «υποβαθμίζει» τη σοβαρότητα της επιδημίας, ενώ χαρακτηρίζει υπερβολικά «στενό» τον ορισμό της για το τι συνιστά θάνατο από νέο κορωνοϊό.

«Συνεχίζουμε να ζητάμε από την Κίνα πιο γρήγορα, τακτικά, αξιόπιστα δεδομένα για νοσηλείες και θανάτους, καθώς και πιο ολοκληρωμένη αλληλουχία ιών σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τον κίνδυνο στην Κίνα και έχει επαναλάβει τη σημασία του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, για την προστασία από νοσηλεία, σοβαρές ασθένειες και θάνατο», είπε.

Μιλώντας λεπτομερέστερα, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ για Έκτακτες Ανάγκες Υγείας, Μάικ Ράιαν, είπε ότι οι τρέχοντες αριθμοί που δημοσίευσε η Κίνα «υποαντιπροσωπεύουν τον πραγματικό αντίκτυπο της νόσου» όσον αφορά στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, καθώς και τους θανάτους. Αναγνώρισε ότι πολλές χώρες έχουν δει καθυστερήσεις στην αναφορά νοσοκομειακών δεδομένων, ενώ επεσήμανε τον «στενό» ορισμό του θανάτου από τον Covid ως μέρος του ζητήματος.

Πώς υπολογίζει η Κίνα τους θανάτους

Η χώρα απαριθμεί μόνο εκείνους τους ασθενείς με Covid που υπέκυψαν με αναπνευστική ανεπάρκεια στους θανάτους από Covid. Τις δύο εβδομάδες πριν από τις 4 Ιανουαρίου, η Κίνα ανέφερε λιγότερους από 20 θανάτους από κορωνοϊό. Το κινεζικό Κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών ανακοίνωσε μάλιστα σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκε μόλις ένας θάνατος ασθενούς εξαιτίας της COVID-19, έναντι πέντε το προηγούμενο, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην ασιατική χώρα των 1,41 δισεκ. κατοίκων να φθάνει τους 5.259 νεκρούς από τα τέλη του 2019.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ, οι οποίοι έχουν αντιμετωπίσει τον αυστηρό έλεγχο της πρόσβασης δεδομένων από την Κίνα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν γίνει ολοένα και πιο έντονοι στις εκκλήσεις τους για αξιόπιστες πληροφορίες καθώς μια μεγάλη επιδημία ξεσπά στα αστικά κέντρα της Κίνας στον απόηχο της απότομης χαλάρωσης των ελέγχων ασθενειών τον περασμένο μήνα.

Γεμίζουν νοσοκομεία και κρεματόρια

Το νέο κύμα κρουσμάτων στην Κίνα έχει ως αποτέλεσμα να κατακλύζονται νοσοκομεία και κρεματόρια. Έχει επίσης προκαλέσει ελλείψεις βασικών φαρμάκων και πυροδοτεί φόβους για έναν ακόμη πιο σκοτεινό μήνα, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για εξάπλωση σε αγροτικές περιοχές με λιγότερους πόρους κατά τη διάρκεια του επερχόμενου Σεληνιακού Νέου Έτους.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε μια χώρα 1,4 δισεκατομμυρίων έχει επίσης εγείρει παγκόσμιες ανησυχίες για την πιθανή εμφάνιση νέων παραλλαγών – και για τα επίπεδα παρακολούθησης και κοινής χρήσης δεδομένων της Κίνας.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση «ενθάρρυνε έντονα» τα κράτη μέλη της να θεσπίσουν απαίτηση για αρνητικό τεστ Covid για επιβάτες που ταξιδεύουν από την Κίνα προς την ΕΕ, σύμφωνα με δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα η σουηδική προεδρία του μπλοκ.

Ο ΠΟΥ σχολίασε πως είναι απολύτως «κατανοητό» ότι ορισμένες χώρες προχωρούν σε αυτά τα μέτρα, «με την κυκλοφορία στην Κίνα τόσο υψηλή και ολοκληρωμένα δεδομένα να μην υπάρχουν».

Κινέζοι υγειονομικοί αξιωματούχοι παρουσίασαν πρόσφατα γονιδιωματικά δεδομένα σε συμβουλευτικό όργανο του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών την Τρίτη. Οι παραλλαγές που εντοπίστηκαν εκεί είναι γνωστές και κυκλοφορούν σε άλλες χώρες, χωρίς καμία νέα παραλλαγή να έχει αναφερθεί ακόμη από το Κέντρο Πρόληψης και Νοσημάτων της Κίνας, ανέφερε ο οργανισμός σε δήλωση την Τετάρτη.

Ωστόσο, η ομάδα και οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ συνέχισαν να τονίζουν την ανάγκη για περισσότερα επερχόμενα γονιδιωματικά δεδομένα. «Υπάρχουν πολλά περισσότερα δεδομένα που πρέπει να κοινοποιηθούν από την Κίνα και επιπλέον από όλο τον κόσμο, ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε αυτήν την πανδημία καθώς μπαίνουμε σε αυτό το τέταρτο έτος», δήλωσε την Τετάρτη η Μαρία φαν Κέρκοβε, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για τον Covid. «Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αλληλουχία σε όλη τη χώρα και (και για) αυτές τις αλληλουχίες να κοινοποιούνται σε δημόσια διαθέσιμες βάσεις δεδομένων όπως το GISAID, ώστε να μπορούν να γίνουν βαθύτερες αναλύσεις», είπε. Το GISAID είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που παρέχει πρόσβαση στα γονιδιωματικά δεδομένα διαφορετικών ιών γρίπης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!