Ανέβασαν την αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμνολίου των Pfizer και BioNTech η τελική ανάλυση δεδομένων των κλινικών δοκιμών.
Σύμφωνα με τις εταιρείες το εμβόλιό τους είναι αποτελεσματικό κατά 95%. Όπως ανακοίνωσαν Pfizer και BioNTech, το εμβόλιο με την ονομασία BNT162b ήταν πολύ αποτελεσματικό κατά του ιού 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση.
Επίσης το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για όλες τις ηλικίες, τις φυλές και τις εθνικότητες. Το εμβόλιο, σύμφωνα με τα δεδομένα, είναι αποτελασματικό κατά 94% στους ηλικιωμένους, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν βαριά από κορωνοϊό.
Κατά τις δοκιμές δεν υπήρξαν «σοβαρές» ανησυχίες για την ασφάλεια, ανέφεραν οι εταιρείες, ενώ οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες «έφευγαν» λίγο μετά τον εμβολιασμό. Μελετώντας τις παρενέργεις των εθελοντών έπειτα από διάστημα περίπου δύο μηνών έπειτα από την χορήση και της δεύτερης δόσης, η πιο συχνή σημαντική παρενέργεια αναδείχθηκε η κόπωση, επηρεάζοντας το 3,8% των εθελοντών.
Αναφερόμενος στις παρενέργειες του εμβολίου ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν τις χαρακτήρισε «ως επί το πλείστον ήπιες έως μέτριες παρενέργειες» οι οποίες ενδεχομένως οφείλονται στη «σχετικά χαμηλή δόση».
Σύμφωνα με τον κ. Σαχίν, το εμβόλιο έδειξε ότι η τεχνολογία με βάση την οποία αναπτύχθηκε μπορεί να δημιουργήσει μια ολόκληρη νέα γενιά φαρμάκων. Υπενθυμίζεται ότι τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται synthetic messenger RNA, για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του ιού. Η νέα τεχνολογία γνωστή ως RNA περιλαμβάνει γενετικό υλικό που παρασκευάζει πρωτεΐνη.
Να σημειωθεί ότι τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι το εμβόλιο προλαμβάνει τη σοβαρή νόσο.
Επόμενη κίνηση για την Pfizer, όπως δήλωσε η αμερικανική φαρμακευτική, είναι να απευθυνθεί στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να υποβάλει αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τις εταιρείες σχεδιάζουν την παραγωγή 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου φέτος και 1,3 δισεκατομμύρια δόσεων το 2021.
Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, όπως και το εμβόλιο της Moderna, είναι πιθανό να πάρουν έγκριση πριν από το τέλος του χρόνου καλλιεργώντας αισιοδοξία για την φαρμευτική εντιμετώπιση του ιού και την ουσιαστική ανάσχεση της πανδημίας.
«Τα αποτελέσματα των δοκιμών αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στο ταξίδι διάρκειας οκτώ μηνών για την ανάπτυξη ενός εμβολίου ικανού να βοηθήσει στον τερματισμό αυτής της καταστροφικής πανδημίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες μοιράζονταν τα δεδομένα με ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την Pfizer, στις δοκιμές συμμετείχαν 43,000 εθελοντές. Από αυτούς οι 170 εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, και από αυτούς (τους θετικούς) οι 162 ανήκαν στην ομάδα που της χορηγήθηκε το εικονικό εμβόλιο (placebo). Από τους θετικούς στον κορωνοϊό στους οποίους χορηγήθηκε το πειραμτικό εμβόλιο, και οι οχτώ έλαβαν και τις δύο δόσεις, ενώ μόνο δύο ανέπτυξαν συμπτώματα της νόσου και μόνο ένα νόσησε σοβαρά. Από την άλλη, εννιά άτομα της ομάδα που έλαβε το placebo νόσησαν σοβαρά από κορωνοϊό.
Στις αντίστοιχες δοκιμές για το εμβόλιο της Moderna, κανένας από τους εθελοντές που έλαβε το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα, ενώ από την ομάδα που έλαβε το placebo νόσησαν βαριά έντεκα άτομα, σημειώνουν οι Financial Times.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr