Έκτακτη συνεδρίαση συγκαλεί για σήμερα, Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Αφρική και το οποίο ενδέχεται να εξαπλώνεται ταχύτερα, ανέφεραν οι Financial Times.
Όπως μεταδίδει το TASS, ο διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών και Καινοτομίας στη Νότια Αφρική, Tulio de Oliveira, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη μετάλλαξη SARS-CoV-2 B.1.1.529 στους εκπροσώπους του ΠΟΥ. Ακολούθως, ο Οργανισμός αποφάσισε να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση, ανέφερε ο ίδιος στους Financial Times.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ειδικοί του Οργανισμού θα συζητήσουν κατά πόσο το νέο στέλεχος θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως μετάλλαξη «ανησυχίας» ή «ενδιαφέροντος».
Ο ΠΟΥ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει επισήμως αυτές τις πληροφορίες στο TASS.
Κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου την Πέμπτη, ο Tulio de Oliveira είπε ότι το νέο στέλεχος έχει πολύ υψηλό αριθμό μεταλλάξεων, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο ταχείας εξάπλωσης της νόσου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, συνολικά 77 άτομα στη Νότια Αφρική διαγνώστηκαν με αυτήν τη μςτάλλαξη του κορωνοϊού. Τέσσερα άτομα διαγνώστηκαν στη Μποτσουάνα και ένα στο Χονγκ Κονγκ – πρόκειται για άτομο που προήλθε από τη Νότια Αφρική.
Μικρός ο αριθμός κρουσμάτων του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού
Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες εντόπισαν έναν μικρό αριθμό κρουσμάτων της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού και εργάζονται για να κατανοήσουν τις πιθανές συνέπειές της, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο της Νότιας Αφρικής για τις Μεταδοτικές Ασθένειες (NICD).
Το NICD διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι 22 κρούσματα του νέου παραλλαγμένου στελέχους B.1.1.529 του νέου κορωνοϊού καταγράφηκαν κατόπιν αλληλούχισης του γονιδιώματος του ιού.
“Αν και τα στοιχεία είναι περιορισμένα, οι ειδικοί μας κάνουν υπερωρίες χρησιμοποιώντας όλα τα καθιερωμένα συστήματα επιτήρησης για να κατανοήσουν το νέο παραλλαγμένο στέλεχος και ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές συνέπειες” αυτού, δηλώνει ο καθηγητής του NICD Έιντριαν Πιούρεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ινστιτούτο.
Η Νότια Αφρική είναι η πρώτη χώρα που εντόπισε το παραλλαγμένο στέλεχος Βήτα του νέου κορωνοϊού πέρυσι. Το Βήτα είναι ένα από μόνον τέσσερα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, που χαρακτηρίζονται στελέχη “ανησυχίας” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επειδή υπάρχουν στοιχεία ότι είναι πιο μεταδοτικό και τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά εναντίον του.
Η Νότια Αφρική είχε εντοπίσει κι άλλο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, το C.1.2, νωρίτερα φέτος, αλλά αυτό δεν έχει εκτοπίσει το πιο κοινό στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού και ακόμη αντιπροσωπεύει σχετικά μικρό ποσοστό των κρουσμάτων βάσει της αλληλούχισης του γονιδιώματος του ιού.