25.1 C
Nicosia
Σάββατο 28 Σεπτέμβριος 2024 | 1:20

Άρχισαν την Κυριακή και συνεχίζονται διεθνώς οι εμβολιασμοί κατά του covid-19

Άρχισαν χθες και συνεχίζονται διεθνώς οι εμβολιασμοί κατά του covid-19, ενώ την ίδια ώρα ένας νεαρός πιλότος “ζωγράφισε” μια τεράστια σύριγγα στον ουρανό της Βαυαρίας, για να τιμήσει την έναρξη των εμβολιασμών.

Επιπρόσθετα, η αποστολή των πρώτων εμβολίων της εταιρείας Sinovac από την Κίνα προς την Τουρκία αναβλήθηκε για “1-2 “μέρες” λόγω ενός κρούσματος του Covid-19 στο τελωνείο του Πεκίνου, ανέφερε χθες βράδυ ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Αυστρία

“Ανακούφιση” με τη χθεσινή έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στην Αυστρία, εξέφραζαν, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι πρώτοι εμβολιασμοί σε πέντε υπερήλικες εθελοντές, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έκανε λόγο για μία “ιστορική ημέρα”, και ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ Ανσομπερ, που μίλησε για την “πρώτη ημέρα της αλλαγής”.

Πεπεισμένος ότι “θα πρέπει να είναι δυνατόν να επανέλθει η κανονικότητα μέχρι το καλοκαίρι”, δήλωσε ο καγκελάριος, και ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η Αυστρία μπόρεσε να αυξήσει τις παραδόσεις εμβολίων από την Pfizer/Biontech σε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια δόσεις, ενώ και οι δύο πολιτικοί επισήμαναν ότι έρχονται ακόμη δύσκολοι μήνες.

Ο Σεμπάστιαν Κουτς προανήγγειλε μία εκστρατεία εμβολιασμού και τη σύσταση ενός οργάνου με γιατρούς και επιστήμονες, που θα ενημερώνει τον πληθυσμό για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, ενώ ο Ρούντολφ Ανσομπερ πρόκειται να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ένα ηλεκτρονικό σύστημα παραγγελίας.

“Θα κάνουμε τα πάντα” για να πειστούν να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα πρόσωπα δήλωσε ο Μίχαελ Λούντβιγκ, ο δήμαρχος και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, όπου προγραμματίζεται ήδη για την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου η έναρξη του εμβολιασμού όλων των ομάδων υψηλού κινδύνου και εκείνων άνω των 80 ετών, όπως και ιατρικού προσωπικού της πρώτης γραμμής.

Σε μία δεύτερη φάση θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός ηλικιωμένων γενικότερα, και συνεργατών κρίσιμων υποδομών και σε μία τρίτη φάση ακολουθούν όλοι εκείνοι οι οποίοι επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Η 84χρονη Τερέζια Χόφερ ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην Αυστρία που εμβολιάστηκε χθες κατά του κορωνοϊού στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, από την ίδια την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ.

Ακολούθησαν δύο άλλοι εθελοντές άνω των 80 ετών με υποκείμενα νοσήματα, και δύο εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ήταν επίσης μεταξύ των πέντε ανθρώπων που εμβολιάστηκαν πρώτοι στην Αυστρία.

Το μεσημέρι της Κυριακής, εμβολιάστηκε ο Κρίστοφ Βένις, ο επικεφαλής του τμήματος λοιμώξεων του νοσοκομείου αναφοράς Covid-19 στον δέκατο τομέα Φαβορίτεν στη Βιέννη, ο οποίος δήλωσε ότι “τώρα η υπόθεση του κορωνοϊού θα τελειώσει με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου”.

Οι πρώτες 10.000 δόσεις εμβολίου, προερχόμενες από το Πουρς του Βελγίου, παραδόθηκαν στη Βιέννη, από όπου μονάδες του Ομοσπονδιακού Στρατού ανέλαβαν τη διανομή στα υπόλοιπα οκτώ ομόσπονδα κρατίδια, στα περισσότερα από τα οποία οι πρώτοι εμβολιασμοί ξεκίνησαν επίσης σήμερα, Κυριακή.

Δόσεις εμβολίων παραδόθηκαν ήδη σε γηροκομεία και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων στο Γκρατς, το Σάλτσμπουργκ, στο Μίμινγκ στο Τιρόλο, το Ντόρνμπιρν και το Μπρέγκεντς.

Πολωνία

Η κυβέρνηση της Πολωνίας ελπίζει ότι θα εμβολιάσει ικανοποιητικό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας κατά της COVID-19, ώστε να ξεπεράσει την πανδημία, μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2021, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

“Ο εμβολιασμός παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία για να απελευθερώσουμε τους εαυτούς μας, από την πανδημία. Η επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού εξαρτάται από τον αριθμό των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν. Όσοι περισσότεροι εμβολιαστούν, τόσο γρηγορότερα θα αποχαιρετίσουμε τον κορωνοϊό. Ίσως, στο δεύτερο τρίμηνο του επόμενου χρόνου θα είναι πιθανό να έχουμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό του πληθυσμού εμβολιασμένο, ώστε ο κορωνοϊός να μην αποτελεί πλέον πρόβλημα” δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Αθήνα

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εμβολιασμοί επαγγελματιών υγείας κατά της covid-19 σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός”, “Σωτηρία”, “Αττικόν”, “Θριάσιο” και “Ασκληπιείο” Βούλας. Σήμερα γίνεται εξάλλου η διανομή εμβολίων προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και Πατρών, έτσι ώστε αύριο να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών.

Η Ελλάδα παρέλαβε στις 26 Δεκεμβρίου, την πρώτη μικρή παρτίδα εμβολίων από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, των 9.750 δόσεων.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου, 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και εμβόλια από την εταιρεία Moderna και την εταιρεία AstraZeneca.

Γερμανία

Ένας νεαρός πιλότος “ζωγράφισε” μια τεράστια σύριγγα στον ουρανό της Βαυαρίας, πραγματοποιώντας μια πτήση περίπου 300 χιλιομέτρων, με την ευκαιρία της έναρξης των εμβολιασμών για την Covid-19 στην Ευρώπη.

Ο Σάμι Κράμερ, ερασιτέχνης πιλότος, 20 ετών, προγραμμάτισε τη διαδρομή που θα ακολουθούσε, σημείο προς σημείο, προτού να απογειωθεί με το διθέσιο αεροπλάνο του από το αεροδρόμιο του Φρίντριχσχαφεν, κοντά στη λίμνη της Κωνσταντίας.

Πετούσε επί 1 ώρα και 40 λεπτά και κάλυψε απόσταση 280 χιλιομέτρων (συμπεριλαμβανομένων και των στροφών) για να σχεδιάσει αυτή τη “σύριγγα”.

“Ήθελα να δώσω στους πολίτες τροφή για σκέψη”, εξήγησε ο Κράμερ, ο οποίος σπουδάζει μηχανικός.

Η Γερμανία ξεκίνησε από χθες την εκστρατεία του εμβολιασμού, δίνοντας προτεραιότητα στους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Συνολικά, η Γερμανία θα παραλάβει 1,3 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους και άλλα 11-13 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για το Γερμανικό Πρακτορείο, το 65% των Γερμανών δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να εμβολιαστούν άμεσα ή αφού δουν πρώτα ποιες παρενέργειες θα εμφανίσουν οι άλλοι.

Τουρκία

Η αποστολή των πρώτων εμβολίων της εταιρείας Sinovac από την Κίνα προς την Τουρκία αναβλήθηκε για “1-2 “μέρες” λόγω ενός κρούσματος της Covid-19 στο τελωνείο του Πεκίνου, ανέφερε χθες βράδυ ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Η Τουρκία έχει συμφωνήσει να αγοράσει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου CoronaVac και περίμενε ότι η πρώτη αποστολή, 3 εκατομμυρίων δόσεων, θα γινόταν αύριο Δευτέρα. Εχει επίσης εξασφαλίσει 4,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, με οψιόν για αγορά άλλων 30 εκατομμύριων δόσεων αργότερα.

“Λόγω του συναγερμού για την Covid-19 στο Πεκίνο και ενός κρούσματος στο τελωνείο του Πεκίνου έχει προσωρινά ανασταλεί η κινητικότητα στο τελωνείο. Για τον λόγο αυτό, η άφιξη των εμβολίων μας, τα οποία επρόκειτο να αναχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση των τελωνειακών διαδικασιών, θα καθυστερήσει 1-2 ημέρες”, έγραψε στο Twitter ο υπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Ισραήλ βομβάρδισε το στρατηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό (βίντεο)

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου, μόλις λίγα...

Maggie Smith: Πέθανε η βραβευμένη ηθοποιός των ταινιών «Χάρι Πότερ»

Σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία της αναπνοή η αγαπημένη Βρετανίδα ηθοποιός Μάγκι Σμιθ (Maggie Smith), όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (27/9), η οικογένειά...

Κεφαλογιάννη: Αντιμετωπίζω κρίση στον γάμο μου – Κύριο μέλημα τα παιδιά μου

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, προχώρησε σε δήλωση, κάνοντας λόγο για κρίση στον γάμο της με τον Μίνωα Μάτσα. Όπως αναφέρει η ίδια, βιώνει δύσκολες στιγμές...

ΧΑΚ: Μηνιαία κέρδη 5,7% και ο γενικός δείκτης στις 191.02 μονάδες

Κέρδη και στην τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο βρίσκεται ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών της τάξης του 5,7%, μία χρηματιστηριακή...

Συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ -τα οποία και φαίνεται πως επιβεβαιώνει η κυβέρνηση του Βερολίνου- επήλθε συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις...

Η έρευνα για τα τουρκικά μπαξίσια στον δήμαρχο Νέας Υόρκης επεκτείνεται σε 6 χώρες: Ο ρόλος της Turkish Airlines και το τουρκικό προξενείο στο...

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τα «μπαξίσια», που έλαβε επί σειρά ετών ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης από αξιωματούχους της Τουρκίας. Οι ομοσπονδιακές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!