14.2 C
Nicosia
Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 | 12:16

Τι πήγε λάθος στην ευρωπαϊκή διαχείριση των εμβολίων;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεχτεί κριτική για τον χαμηλό ρυθμό με τον οποίο «τρέχουν» τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού τα κράτη μέλη της. Τις ευρωπαϊκές εκστρατείες εμβολιασμού έχουν πλήξει καθυστερήσεις στις παραδόσεις των δόσεων, προβλήματα εφοδιασμού και μια αντιπαράθεση με την φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca.

Πλέον η ΕΕ απειλεί ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων που παράγονται στα κράτη μέλη της υποστηρίζοντας ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες.

Περίπου 8,4 εκατομμύρια άτομα από τον πληθυσμό 448 εκατομμύριων της ΕΕ έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το «Our World in Data».

Πώς λειτουργεί η στρατηγική εμβολίων της ΕΕ;

Η ΕΕ συντονίζει την αγορά εμβολίων και για τα 27 κράτη μέλη της. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αυτή την κεντρική διαπραγμάτευση αποφεύγεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τις προμήθειες εμβολίων καθώς όλοι έχουν πρόσβαση στα εμβόλια και με τους ίδιους όρους, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την αγοραστική τους δύναμη. Δηλαδή. Η Κομισιόν έχει υποστηρίξει επίσης ότι αυτού του είδους η διαπραγμάτευση για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων εξασφαλίζει επίσης μείωση του κόστους.

Μόλις η ΕΕ αγοράσει τα εμβόλια, τα διανέμει μεταξύ των χωρών με βάση τον πληθυσμό τους.

Πού είναι το πρόβλημα;

Η ΕΕ ενέκρινε την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου των Pfizer / BioNTech τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι εταιρείες δεν μπόρεσαν να παράσχουν τα 12,5 εκατομμύρια εμβόλια που υποσχέθηκαν στην ΕΕ έως το τέλος του 2020, λόγω ζητημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ο επικεφαλής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν έχει εξηγήσει στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ότι η καθυστέρηση προκλήθηκε επειδή η ΕΕ υπέθετε λανθασμένα ότι πολλά διαφορετικά εμβόλια θα ήταν έτοιμα ταυτόχρονα. Έτσι και προσάρμοσε τις συμφωνίες της με τις φαρμακοβιομηχανίες. Ο κ. Σαχίν σημείωσε επίσης ότι η εταιρεία του αυξάνει την παραγωγική της ικανότητα.

Άλλες χώρες που μέχρι στιγμής έχουν διαχειριστεί πιο επιτυχημένα τον εμβολιασμό των πληθυσμών τους έχουν εγκρίνει επίσης το εμβόλιο της Moderna ή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την AstraZeneca.

Η ΕΕ έχει πλέον εγκρίνει το εμβόλιο Moderna και έχει διπλασιάσει τις παραγγελίες του εμβολίου των Pfizer / BioNTech σε 600 εκατο. Δόσεις. Όμως, οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη έπρεπε να φρενάρουν μετά την προσωρινή περικοπή των παραδόσεων της Pfizer λόγω εργασιών στο εργοστάσιο του Βελγίου για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας.

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi θα βοηθήσει τελικά την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech παράγοντας περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι ανταγωνιστές της, μέχρι τα τέλη του έτους. Τα εμβόλια αυτά προορίζονται για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του γαλλικού κολοσσού, Πολ Χάντσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Figaro.

Η διαμάχη με την AstraZeneca

Αδυναμία παράδοσης των συμφωνημένων δόσεων με την ΕΕ έχει ανακοινώσει επίσης η AstraZeneca, κίνηση η οποία προκάλεσε την δυσφορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να εγκρίνει το εμβόλιο AstraZeneca, που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μέχρι το τέλος του μήνα. Η ΕΕ υπέγραψε τον Αύγουστο συμφωνία για 300 εκατομμύρια δόσεις τον Αύγουστο.

Όμως την περασμένη εβδομάδα, η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι λόγω «μειωμένων αποδόσεων σε ένα εργοστάσιο εντός της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού», ο αριθμός των αρχικών δόσεων για τα μέλη της ΕΕ θα ήταν σημαντικά μειωμένος.

Η ΕΕ από την πλευρά της κάλεσε την εταιρείας να τηρήσει το συμβόλαιό της προειδοποιώντας παράλληλα πως θα μπορούσε να περιορίσει την εξαγωγή εμβολίων που παράγονται στο μπλοκ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το βελγικό εργοστάσιο της Pfizer προμηθεύει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ΕΕ έθεσε περιορισμούς εξαγωγών σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας τον Μάρτιο 2020 που διήρκησαν περίπου δύο μήνες, ώστε να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη θα είχαν επαρκή εφοδιασμό απαιτώντας την έγκριση πωλήσεων εκτός του μπλοκ.

Απαντώντας στην ΕΕ ο επικεφαλής της AstraZeneca υπερασπίστηκε το πρόγραμμα διάθεσης των δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην ΕΕ. Ο Πασκάλ Σοριό δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι η ομάδα του εργάζεται 24 ώρες το 24ώρο «για να διορθώσει τα πάρα πολλά ζητήματα παραγωγής του εμβολίου». Όπως εξήγησε, η παραγωγή είναι «βασικά δύο μήνες πίσω από εκεί που θέλαμε να είμαστε».

Ο κ. Σοριό χαρακτήρισε επίσης «καθυστερημένες» τις συμφωνίες της ΕΕ, πράγμα που έδωσε περιορισμένο χρόνο στην εταιρεία για να διευθετήσει την παραγγελία. Όπως είπε, η αντίστοιχη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο είχε υπογραφεί τρεις μήνες πριν από τη συμφωνία με την ΕΕ, δίνοντας περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν οι δυσλειτουργίες στον εφοδιασμό της βρετανικής παραγγελίας.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Επιστολές Κυρίτση στην Υπ. Εργασίας για επίδομα COVID και για τον νόμο για αφερεγγυότητα

Δύο επιστολές απέστειλε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπος Κυρίτσης προς την Υπουργό Εργασίας. Η πρώτη αφορά τις επιπρόσθετες εισηγήσεις της ΠΕΟ για τη συζήτηση...

Στο 49% της κανονικής για τον Μάρτιο ανήλθε μέχρι σήμερα η βροχόπτωση

Στο 49% της κανονικής για μήνα Μάρτιο ανήλθε η βροχόπτωση, που έπεσε από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις 08:00 σήμερα. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία,...

Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να έρθει από έξω, λέει ο Μπορέλ. Αναμένει ενέργειες από Τουρκία

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως την επανάληψη μιας διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το συντομότερο δυνατόν", παραμένει δεσμευμένη και είναι...

Ανοιχτή σύγκρουση Μαρκλ-Παλατιού: «Διαιωνίζουν ψεύδη για εμάς», λέει

Νέα δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ της Μέγκαν Μαρκλ και του Παλατιού του Μπάκιγχαμ απασχολεί τη Βρετανία, με αφορμή για τις νέες δημόσιες αντεγκλήσεις να είναι...

Πενταήμερη κράτηση τριών ατόμων για υπόθεση διάρρηξης εργαστηρίου χρυσοχοΐας στη Λάρνακα

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης πέντε ημερών εναντίον τριών ατόμων ηλικίας 44, 36 και 35 ετών, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της...

Ο ΕΜΑ ξεκινά κυλιόμενη αξιολόγηση του Sputnik V

Η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε μια κυλιόμενη αξιολόγηση του Sputnik V (Gam-COVID-Vac), ενός εμβολίου...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!