Περισσότεροι από 19.332 έχασαν τη ζωή τους λόγω των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν στην Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα. Αυτός είναι ο νέος απολογισμός που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές, ενώ την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια.
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα οι νεκροί στην Τουρκία ξεπερνούν πλέον τους 16.170 και οι τραυματίες είναι 64.194. Στη Συρία 3.162 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με επίσημους απολογισμούς.
Οι σεισμοί μεγέθους 7,7 και 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την επαρχία Καχραμανμάρας, έγιναν αισθητοί τη Δευτέρα από 13 εκατομμύρια ανθρώπους σε 10 επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των Αδάνων, του Αντιγιαμάν, του Ντιγιάρμπακιρ, του Γκαζιαντέπ, του Χατάι, του Κιλίς, της Μαλάτια, της Οσμανίγιε και της Σανλιούρφα. Αρκετές χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και του Λιβάνου, ένιωσαν ισχυρές δονήσεις που έπληξαν την Τουρκία σε διάστημα μικρότερο των 10 ωρών.
«Αυτός ο σεισμός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος που έχει συμβεί μετά τον σεισμό της Μεγάλης Ανατολίας του 1668 και τον σεισμό του 1939 στο Erzincan τα τελευταία 2.000 χρόνια στη γεωγραφία της Ανατολίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Fuat Oktay στο κοινοβούλιο της χώρας.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη νότια επαρχία Γκαζιαντέπ, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Το κράτος μας βρίσκεται στο πεδίο με όλους τους θεσμούς του, αρχής γενομένης από τη στιγμή του σεισμού».
Πάνω από 115.680 άτομα προσωπικού έρευνας και διάσωσης εργάζονται αυτή τη στιγμή στο πεδίο, σύμφωνα με την προεδρία διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών (AFAD). Συνολικά 28.044 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές, ανέφερε η AFAD σε ανακοίνωσή της. «Μέχρι τις 11.38 π.μ. (0838GMT), συνολικά 28.044 πολίτες απομακρύνθηκαν από την περιοχή της καταστροφής, 4.607 οδικώς και σιδηροδρομικώς και 23.437 αεροπορικώς», ανέφερε.
«Εχθρός» το δριμύ ψύχος
Τα σωστικά συνεργία στην Τουρκία και τη Συρία συνεχίζουν μέσα σε δριμύ ψύχος τις προσπάθειες να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια, με τις ελπίδες να μειώνονται τρεις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τις δύο χώρες.
Την ώρα που οι επιχειρήσεις συνεχίζονται νύκτα- μέρα, η νέα πτώση της θερμοκρασίας καθιστά εφιαλτική τη ζωή για τους επιζώντες που δεν έχουν πουθενά να πάνε. Στην Γκαζίαντεπ, η θερμοκρασία έπεσε σήμερα νωρίς το πρωί στους -5 βαθμούς Κελσίου.
Γυμναστήρια, τεμένη, σχολεία και καταστήματα έχουν υποδεχθεί επιζώντες, όμως τα κρεβάτια είναι λίγα και χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύκτες τους μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα. «Τα παιδιά μας έχουν παγώσει» καταγγέλλει ο Αχμέτ Χουσεΐν, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα κοντά στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Γκαζίαντεπ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών.
«Χείρα βοηθείας» από 95 χώρες
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι 95 χώρες και 16 διεθνείς οργανισμοί προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια στην Τουρκία, με πολλά έθνη να στέλνουν ομάδες έρευνας και διάσωσης, γιατρούς και υλικά βοήθειας στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό.
Μιλώντας στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι 6.479 άτομα από 56 χώρες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο πεδίο. «Ομάδες από άλλες 19 χώρες θα βρίσκονται στη χώρα μας εντός 24 ωρών». Εκτός από τις ομάδες διάσωσης, στις πληγείσες περιοχές στάλθηκαν επίσης κουβέρτες, σκηνές, τρόφιμα και ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης.
Συνολικά 92.738 οικογενειακές σκηνές έχουν στηθεί για να στεγάσουν τους επιζώντες, ανέφερε η AFAD.