21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 10:51

Παγκόσμιο σήμα κινδύνου για τη νέα μετάλλαξη – Η Ευρώπη παίρνει νέα μέτρα

Του Μιχάλη Ψύλου

Μέχρι τώρα, η μετάλλαξη Δέλτα ήταν αυτή που σκορπούσε τον τρόμο στην Ευρώπη, ωθώντας τα συστήματα υγείας στα όριά τους. Τώρα μια νέα μετάλλαξη που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύ χειρότερη. Πρόκειται για τη μετάλλαξη «B.1.1.529», που δεν αποκλείεται – ακόμη και σήμερα – ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να τη χαρακτηρίσει «παράγοντα ανησυχίας», δίνοντάς της και ονομασία με βάση κάποιο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει ήδη εντοπιστεί σε έξι χώρες, στη  νότια Αφρική, αλλά και στην Ασία και την Ωκεανία. Λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης, η Επιτροπή της ΕΕ θέλει να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τα ταξίδια από τη νότια Αφρική. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε  στο Twitter ότι θα προτείνει στα κράτη της ΕΕ να ενεργοποιήσουν το φρένο έκτακτης ανάγκης που προβλέπεται  σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να περιοριστούν δραστικά οι πτήσεις από και προς τη νότια Αφρική.

Ο απερχόμενος υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, ανακοίνωσε ότι από το βράδυ της Παρασκευής θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο Γερμανών πολιτών από τις χώρες της νότιας Αφρικής. Επιπλέον, όλοι όσοι εισέρχονται στη Γερμανία από τη Νότια Αφρική θα μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες – ακόμη κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ανάλογα μέτρα εφαρμόζουν ήδη η Βρετανία και το Ισραήλ. «Ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε προσεκτικοί κατά την είσοδο στη χώρα» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Υγείας. «Αυτή η μετάλλαξη που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μας ανησυχεί. Γι’ αυτό ενεργούμε προληπτικά και σε πρώιμο στάδιο. Το τελευταίο πράγμα που μας λείπει τώρα είναι μια νέα μετάλλαξη που θα εισαχθεί και θα προκαλεί ακόμα περισσότερα προβλήματα».

Η νέα μετάλλαξη δεν είναι μόνο εξαιρετικά μεταδοτική, λόγω ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού παραλλαγών στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης, αλλά φαίνεται να διεισδύει πιο εύκολα στην προστατευτική ασπίδα των εμβολίων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η «B.1.1.529» έχει τουλάχιστον δέκα παραλλαγές. Άλλοι  μιλούν για έως και 30. Συγκριτικά, η μετάλλαξη Δέλτα έχει μόνο δύο, ενώ η Βήτα έχει τρεις. Ο επιδημιολόγος Ρίτσαρντ Λέσελς από το Ινστιτούτο KRISP του Κολοράδο είπε πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται ταχύτερα από τη Δέλτα και μπορεί επίσης να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα».

Νέοι κανόνες στην Ευρώπη

Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν πρότεινε χθες νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, που θα βασίζονται στα άτομα και όχι στα κράτη σε ό,τι αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την καραντίνα εντός της Ένωσης. Ο Βέλγος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, εισηγήθηκε τη θέσπιση πιστοποιητικών εμβολιασμού για τα ταξίδια, που θα ισχύουν για εννέα μήνες. «Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι πιστοποιητικού ΕΕ δεν θα πρέπει καταρχήν να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, από όπου κι αν προέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης. Ο Ρέιντερς προειδοποίησε μάλιστα ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποκλίνουσα προσέγγιση μεταξύ των χωρών μελών, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα πιστοποιητικών Covid της ΕΕ. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η κάρτα εμβολίου θεωρείται έγκυρη για επτά μήνες. Η Ιταλία έχει θέσει ως όριο τους εννέα μήνες.

«Η ΕΕ θέλει να διατηρήσει τα σύνορα στην Ευρώπη ανοιχτά παρά τα υψηλά κρούσματα και τους διαφορετικούς ενισχυτικούς κανόνες. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξουν νέοι ταξιδιωτικοί κανονισμοί από τον Ιανουάριο» γράφει το βρετανικό περιοδικό Economist. «Τα επόμενα χρόνια ο Covid-19 πιθανότατα θα θεωρείται εποχική ασθένεια, θανατηφόρα απειλή για τους ηλικιωμένους, αλλά για όλους τους άλλους θα είναι κυρίως μια ενοχλητική υπόθεση. Ωστόσο, σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει σχεδόν 250.000 κρούσματα την ημέρα, περισσότερα από ποτέ, από την έκρηξη της πανδημίας. Έντεκα μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, οι πτέρυγες εντατικής θεραπείας σε ορισμένες περιοχές είναι σχεδόν γεμάτες.

Στη Γερμανία, η Πολεμική Αεροπορία  θα λάβει από σήμερα μέρος στην επιχείρηση μεταφοράς ασθενών σε διαθέσιμες μονάδες εντατικής θεραπείας των διαφόρων κρατιδίων. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA, με ειδική πτήση του αεροσκάφους «Αirbus A310 MedEvac», θα μεταφερθούν ασθενείς με Covid από το Μόναχο στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Με αυτόν τον τρόπο, οι ασθενείς που χρειάζονται να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ, θα μπορούν να μεταφέρονται γρήγορα σε περιοχές με ελεύθερες κλίνες. Το Airbus A310 MedEvac είναι γνωστό ως «ιπτάμενη μονάδα εντατικής θεραπείας». Στο αεροσκάφος διατίθενται συνολικά οκτώ χώροι εντατικής θεραπείας.

Νέα lockdown;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι 700.000 περισσότεροι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους λόγω Covid μέχρι τον Μάρτιο. Καθώς η πανδημία εξαπλώνεται, επικρατεί σύγχυση, πάντως, σχετικά με τα μέτρα που δικαιολογούνται στην εκστρατεία για την επιβράδυνσή της. Κάποιες κυβερνήσεις επιβάλουν ήδη lockdown. Η επικεφαλής του  Γερμανικού SPD, Σάσκια Έσκεν, δεν αποκλείει μάλιστα την επιβολή  lockdown. «Είναι σημαντικό η αστυνομία και οι υπεύθυνοι επιβολής του νόμου να παρακολουθούν τη συμμόρφωση με τα μέτρα στα εστιατόρια και αλλού, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε σημαντικά τις επαφές, ειδικά μεταξύ εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί» τόνισε η Έσκεν στο ARD.

Η Αυστρία έγινε επίσης η πρώτη χώρα που απαιτεί να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες της, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο. Μπορεί να ακολουθήσει η Γερμανία. Οι διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τους νέους περιορισμούς, μεταξύ άλλων στην Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ιταλία. Καθώς η ασθένεια εξαπλώνεται, επικρατεί σύγχυση σχετικά με τα μέτρα που δικαιολογούνται στην εκστρατεία για την επιβράδυνσή της.

Ο υπουργός Υγείας του Βελγίου, Φρανκ Φαν ντεν Μπρούκε, υποστήριξε ότι πρέπει να εφαρμοστούν σύντομα ισχυρά μέτρα, λέγοντας ότι «η αναμονή θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη δυστυχία». Είπε μάλιστα ότι οι περιορισμοί θα επηρεάσουν «την εκπαίδευση, τον ελεύθερο χρόνο και την εργασία. Κάποιες δραστηριότητες θα πρέπει να διακοπούν».

Η κυβέρνηση της Τσεχίας, επίσης, ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης 30 ημερών. Τα εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα θα κλείνουν στις 22:00 από σήμερα, θα απαγορεύεται η δημόσια κατανάλωση αλκοόλ.

Η Πορτογαλία, τέλος, ανακοίνωσε επίσης περισσότερους περιορισμούς, μεταξύ των οποίων και αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Επαναρχίζει το πρωτάθλημα – Κρίσιμο ντέρμπι ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ

Μετά τη διακοπή για τους αγώνες της Εθνικής στο ποδόσφαιρο, επαναρχίζει αυτό το τριήμερο η αγωνιστική δράση στο Πρωτάθλημα Cyta με τη διεξαγωγή της...

Γάζα: 12 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα

Την Ράφα έπληξαν οι ισραηλινές δυνάμεις, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters...

Πώς η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης προκάλεσε χείμαρρο από θεωρίες συνωμοσίας

Πριν γίνει μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, η Marjorie Taylor Greene  ενεπλάκη με μια θεωρία συνωμοσίας ότι «εβραϊκά διαστημικά λέιζερ» μπορεί να ήταν η αιτία...

Παρ’ ολίγον τραγωδία στον αέρα – Πτήση της British από Αθήνα πέρασε «ξυστά» από drone

Μια πτήση της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο οριακά απέφυγε τη σύγκρουση με ‘ενα drone καθώς η απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5...

Η ομιλία Μητσοτάκη για πρόταση δυσπιστίας: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο

«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου», τόνισε από το βήμα της Βουλής...

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

Ανοδικά κινήθηκε το Euribor 12μήνου και τον Μάρτιο, καθώς αναμένεται να κλείσει στο 3,72%, καθώς καθυστερούν οι μειώσεις των επιτοκίωντης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Φεβρουάριο,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!